10 Cara untuk menyelesaikan masalah bunyi berderak AirPods Pro

13

Semasa mendengar muzik pada AirPods Pro (generasi pertama), anda mungkin mendengar bunyi berderak, berderak dan statik. Gangguan Bluetooth ialah penjelasan yang paling biasa untuk isu tersebut. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai penyelesaian yang tersedia. Dalam siaran ini, saya akan memberitahu anda beberapa pembetulan pantas untuk isu bunyi berderak AirPods Pro.

1. Letakkan semula AirPods Pro dalam kes

Jika anda mengalami masalah berderak AirPods Pro buat kali pertama, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah meletakkannya semula ke dalam bekas Bluetooth dan biarkannya di sana selama beberapa minit. Kembali kemudian dan semak sama ada isu itu telah diselesaikan.

Letakkan semula AirPods Pro dalam kes

2. Pastikan anda berada dalam julat Bluetooth

Letakkan semula AirPods Pro anda dalam bekasnya, namun tiada apa yang berubah? Pastikan iPhone anda berada dalam julat Bluetooth yang dibenarkan untuk AirPods berfungsi dengan baik. Selain itu, semak sama ada AirPods Pro dan iPhone anda dipasangkan dan telah membentuk sambungan. Siarkan itu, cuba sambung semula sambungan dengan menghidupkan/mematikan Bluetooth pada iPhone anda.

3. Cuba pasang semula AirPods Pro

Jika keadaan berterusan, cuba pasangkan semula kedua-dua peranti. Semak panduan terperinci kami sekiranya anda menghadapi masalah AirPods Pro tidak bersambung ke iPhone anda. Sebagai penyelesaian, anda boleh mematikan atau menyahgandingkan mana-mana peranti Bluetooth jiran yang tidak diingini. Semoga ini dapat menyelesaikan masalah anda, tetapi jika tidak, teruskan membaca.

4. Cas AirPods Pro anda sepenuhnya

Sebab lain anda boleh mendengar bunyi berderak adalah jika peranti Bluetooth anda kehabisan jus. Hanya letakkan AirPod anda dalam bekas dan pasangkan kord kilat untuk mengecasnya, dan tunggu beberapa jam sebelum menggunakannya semula. Jika fon telinga anda tidak dicas, lihat tutorial kami tentang cara menyelesaikan AirPods tidak mengecas.

Cas AirPods Pro anda sepenuhnya

5. Cuba gunakan apl atau trek muzik lain

Kadangkala isunya bukan dengan produk itu sendiri tetapi dengan apl atau trek yang anda gunakan. Jadi, jika tiada apa yang berkesan untuk anda setakat ini, cuba mainkan trek audio baharu atau tukar kepada apl muzik lain sebelum meneruskan.

6. Bersihkan AirPods Pro

Jika anda telah lama menggunakan AirPods Pro anda, terdapat kemungkinan besar kotoran telah terbentuk pada hujung telinga silikon dan gril pembesar suara. Anda tidak seharusnya membersihkan AirPod anda tanpa membaca artikel kami terlebih dahulu tentang cara membersihkan AirPods dan bekas pengecas anda, kerana anda boleh merosakkannya. Jika anda bercadang untuk mendapatkan kit pembersihan untuk menyelesaikan tugas, berikut ialah cadangan kami untuk kit pembersihan AirPods terbaik.

Cara membersihkan AirPods Pro anda

7. Kemas kini perisian tegar AirPods Pro

Ada kemungkinan bahawa perisian tegar pada AirPods anda sudah lapuk dan terpimpin. Jika anda melihat bunyi statik yang datang daripada AirPods generasi pertama anda, cuba tingkatkan perisian tegar untuk melihat sama ada ia hilang. Jika anda tidak menemui kemas kini, anda dicadangkan untuk meletakkan fon telinga anda di dalam bekasnya semasa ia disambungkan ke iPhone anda dan kemudian baca artikel kami tentang cara menaik taraf perisian tegar pada AirPods.

Semak perisian tegar AirPods Pro pada iPhone

8. Kemas kini iPhone anda

Perisian dalaman AirPods Pro akan dikemas kini secara automatik selagi anda dipautkan ke iPhone atau iPad, menurut Apple. Jadi, jika anda masih menggunakan versi iOS yang lebih lama, anda mungkin perlu mengemas kini iPhone anda untuk mendapatkan bunyi tanpa ralat pada AirPods Pro anda. Anda boleh meningkatkan peranti anda kepada versi iOS terkini dengan langkah mudah ini.

ketik pada umum dan kemudian ketik pada kemas kini perisian dalam tetapan ios 14 pada iphone

9. Tetapkan semula AirPods Pro anda

Jika tiada penyelesaian di atas telah berjaya, berikut ialah penyelesaian kedua. Tetapkan semula kilang AirPods Pro anda untuk melihat sama ada ia membuat sebarang perbezaan dalam bunyi statik. Sebelum anda memulakan, pastikan anda membaca artikel kami dan memahami langkah tentang cara menetapkan semula AirPods dan AirPods Pro anda sebelum melaksanakan tugas.

10. Hubungi Sokongan Apple

Pembetulan yang disebutkan di atas bertujuan untuk masalah bunyi berderak yang disebabkan oleh perisian. Jika masalah disebabkan oleh isu perkakasan, tiada prosedur akan membantu anda. Cara terakhir ialah menghubungi Sokongan Apple.

Semak sama ada anda layak untuk program penggantian Apple

Apple juga telah mengatakan bahawa program penggantian akan dilaksanakan untuk model AirPods tertentu yang mempunyai terlalu banyak aduan perkakasan. Anda boleh menyemak Halaman Program Penggantian Apple untuk melihat sama ada AirPod anda layak untuk penggantian percuma. Bawa mereka ke Kedai Apple berhampiran anda, dan anda sepatutnya boleh memperoleh set baharu secara percuma jika mereka mematuhi terma dan syarat.

Nota: Program impak tidak memanjangkan perlindungan waranti biasa AirPods Pro dan hanya terpakai untuk tiga tahun pertama selepas jualan runcitnya.

Soalan Lazim

S. Adakah perkara biasa untuk mendengar statik pada AirPods?

Tidak, bukan perkara biasa untuk mendengar apa-apa jenis bunyi yang tidak teratur atau kecacatan pada AirPods anda. Jika anda mendengar mana-mana bunyi sedemikian, maka sudah tiba masanya untuk membetulkannya dengan mengikuti penyelesaian di atas atau menggantikannya.

S. Bagaimanakah anda tahu jika AirPod anda rosak?

Jika anda telah menumpahkan air secara tidak sengaja pada AirPods anda, jangan risau. Tidak seperti iPhone, AirPod anda menyertakan Penunjuk Kerosakan Cecair. Kaedah paling mudah adalah untuk menyambungkannya ke iPhone anda dan lihat sama ada ia memutarbelitkan audio.

S. Adakah Apple membaiki AirPods atau menggantikannya sahaja?

Jika kiri, kanan atau kedua-dua AirPods Pro anda rosak, ia akan diganti terus. Jika kes tidak terjejas, ia tidak akan diganti. Untuk menggantikan AirPods, anda mesti mencari Pembekal Perkhidmatan Sah Apple atau melawati Kedai Runcit Apple.

Mengapa AirPods saya rosak?

Bunyi berderak atau bunyi statik AirPods Pro anda mungkin disebabkan oleh sama ada perkakasan atau perisian yang rosak. Biar saya beritahu awak; ia bukan pengalaman yang menyenangkan. Beritahu saya dalam ulasan yang mana kaedah yang dinyatakan di atas berfungsi untuk anda dan jangan lupa untuk menyemak bahagian baca lagi untuk lebih banyak penyelesaian.

Baca lebih lanjut:

  • Cara mematikan atau menghidupkan bunyi sarung pengecas AirPods Pro 2
  • Cara Menukar AirPod dengan iPhone, iPad, Apple Watch dan Mac
  • AirPods Pro terus jatuh? Jadikan ia lebih sesuai!