3 apl teratas untuk meningkatkan prestasi sistem Android

4

© NextPit

Mana-mana telefon akhirnya akan menjadi lebih perlahan dari semasa ke semasa dan terlebih sarat dengan fail, yang boleh menyebabkan kelewatan yang mengecewakan dalam membuka apl, menukar tetapan dan melakukan hampir perkara lain. Syukurlah, terdapat beberapa alatan berguna untuk membantu anda mengecilkan, mengalih keluar fail pendua dan secara amnya mengemas telefon anda untuk memastikannya dalam keadaan terbaik. Kami telah mengumpulkan senarai tiga perkara penting yang anda ingin pertimbangkan untuk memuat turun hari ini.

1. Pembantu Rumah SD

Walaupun ini merupakan senarai tidak tersusun bagi tiga apl terbaik untuk memastikan peranti anda berjalan dalam keadaan terbaik, SD Maid berada di tempat pertama dalam senarai ini atas sebab tertentu: versi percuma sangat berguna dan apl berbayar menambah lebih banyak pilihan untuk pembersihan. peranti anda dalam beberapa ketikan sahaja. Paling penting, ia melakukannya tanpa membebankan anda dengan fungsi lain yang meragukan (seperti ‘meningkatkan RAM’) atau cuba mendorong anda memasang apl lain oleh syarikat yang sama.

Gambaran keseluruhan utama aplikasi memberi anda akses kepada CorpseFinder, SystemCleaner, AppCleaner dan Pangkalan Data. Ini semua adalah alat individu yang masing-masing melaksanakan fungsi yang berbeza. Jika anda menyelidiki menu, anda juga akan menemui alatan untuk mencari dan mengalih keluar fail pendua semua jenis dan alatan AppControl yang dipertingkatkan. Alat yang paling kerap digunakan ialah empat yang terdapat dalam panel Gambaran Keseluruhan walaupun.

androidpit sdmaid

SD Maid sangat berbaloi untuk dipasang jika anda ingin mengosongkan fail sampah. / © NextPit

CorpseFinder mencari dan mengalih keluar serpihan fail atau direktori daripada apl yang telah anda nyahpasang. SystemCleaner mengimbas jenis fail dan lokasi yang diketahui yang boleh dipadamkan tanpa menyebabkan masalah; pengguna lanjutan boleh menetapkan peraturan mereka sendiri untuk menyasarkan fail. AppCleaner, yang memerlukan versi Pro apl, membebaskan ruang pada telefon anda dengan memadamkan data daripada apl yang difikirkannya boleh dipadamkan dengan selamat tanpa kehilangan sebarang tetapan apl anda. Dan akhirnya, Pangkalan Data cuba mempercepatkan telefon anda dengan menggunakan perintah SQL VACUUM untuk mengeluarkan halaman kosong tanpa kehilangan sebarang data.

Pendua tidak disenaraikan dalam menu Gambaran Keseluruhan tetapi merupakan alat yang berkuasa dalam menyahduplikasi telefon anda daripada sejumlah besar jenis fail yang berbeza. Ia melakukannya dengan menyemak saiz fail pendua dan jumlah semak untuk memastikan ia sememangnya pendua, dan bukannya menggunakan nama fail atau tarikh.

Ini adalah satu lagi ciri Pro sahaja. Jika anda memutuskan untuk membayar $3.49 untuk membuka kunci semua pilihan, anda juga akan mendapat akses kepada penjadual yang membolehkan anda menjalankan pelbagai tugas secara automatik pada masa tertentu dan bahagian Statistik menunjukkan kepada anda berapa banyak ruang yang telah disimpan.

2. Menghijaukan

Greenify ialah apl yang sering disebut dalam senarai seperti ini, terutamanya untuk kemahiran terasnya: menjimatkan bateri anda dengan menghentikan apl daripada menghabiskan bateri anda di latar belakang. Walaupun Android 6.0 membawa mod Doze, yang menawarkan kefungsian serupa, ia tidak menghapuskan sepenuhnya apl yang sangat berguna ini. Kesederhanaannya juga menjadikannya cukup menarik.

Tidak seperti apl jenis semua-dalam-satu yang lain, Greenify memfokuskan pada hanya memastikan bateri anda bertahan selama mungkin dengan mengawal gelagat apl anda. Ini kebanyakannya urusan automatik sebaik sahaja anda memasangnya dan menyediakannya, tetapi anda boleh membuka apl pada bila-bila masa untuk melihat perkara yang sedang berjalan di latar belakang dan sebarang kemungkinan kehabisan bateri.

androidpit greenify 1

Greenify boleh membantu bateri anda bertahan lebih lama dengan menghibernasi apl latar belakang anda. / © NextPit

Hanya pilih seberapa banyak apl yang anda mahu hibernate secara manual sekaligus dan kemudian tekan butang ‘Zzzz’. Greenify adalah percuma, tetapi jika anda mahukan akses kepada ciri percubaan, anda perlu membayar untuk versi ‘Derma’ apl, yang pada masa ini berharga $2.99.

Untuk itu, anda mendapat perkara seperti mod rangsangan percubaan, pilihan berbeza untuk menerima pemberitahuan daripada apl yang telah dimasukkan ke dalam hibernasi dan lebih banyak pilihan untuk hibernasi apl sistem dengan selamat.

Walau bagaimanapun, semua itu masih percubaan, dan pembangun memberi amaran bahawa ciri itu boleh ranap, atau paling teruk, bata, telefon anda. Anda juga memerlukan akses root untuk beberapa ciri yang lebih maju.

Anda mendapat tujuh hari untuk meminta bayaran balik jika keadaan tidak berjaya, bukannya tetingkap bayaran balik 15 minit biasa. Bagi kebanyakan orang, versi percuma akan menjadi semua yang anda perlukan.

3. Komander Fail

OK, apl pengurusan fail tidak kelihatan seperti menyeronokkan, dan sebenarnya, ia mungkin tidak. Komander Fail, bagaimanapun, sangat berguna jika anda menggunakan telefon Android anda sebagai PC anda juga. Dan jika anda bersedia untuk mendapatkan peningkatan berbayar, ia akan memberi anda lebih banyak lagi.

Jika tidak, anda perlu bersabar dengan iklan tersebut, tetapi terdapat ciri pro yang mencukupi untuk membuat pembayaran berbaloi, dan secara semula jadi ia menyokong fail pada kad SD, disimpan dalam awan, pelayan FTP dan alamat rangkaian tempatan.

Selain memberikan gambaran keseluruhan storan anda (memecahkan item dengan mudah kepada pustaka biasa seperti Gambar, Video, Muzik, Dokumen, Muat Turun), terdapat pilihan untuk mendapatkan gambaran keseluruhan tentang perkara yang menggunakan storan dalaman yang paling banyak pada telefon anda, supaya anda boleh memadam atau memindahkan item tersebut dengan mudah. Malah, terdapat juga pilihan Pemindahan PC yang memberikan anda alamat IP untuk menaip ke dalam penyemak imbas PC anda, memberikan anda akses terus kepada fail pada telefon anda melalui komputer anda.

komander fail androidpit

Komander Fail adalah lebih daripada pengurus fail biasa anda. / © NextPit

Terdapat juga pilihan untuk berkongsi skrin anda dengan sehingga lima pengguna apl yang lain, dengan syarat anda semua disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama atau cukup dekat untuk menggunakan Bluetooth. Anda tidak akan menggunakannya dengan kerap, kemungkinan besar, tetapi ia mungkin berguna suatu hari nanti atau untuk sesiapa sahaja yang kerap bekerjasama dalam kerja dan perlu berkongsi fail.

Tambahkan pilihan untuk menyulitkan dan menyembunyikan mana-mana fail anda di sebalik kunci frasa laluan, penukar fail dan pilihan tambahan untuk peranti Nougat, dan File Commander patut dipertimbangkan untuk dimuat turun.

Apakah apl lain yang anda gunakan untuk membantu sistem anda berprestasi lebih baik? Beritahu kami dalam ulasan di bawah – dan jangan lupa mengapa anda menyukainya.