5 Cara untuk membetulkan apl Mel yang tiada pada iPhone

14
Apl-mel-hilang-pada-iPhone-anda

Jangan terkejut jika Apl Mel hilang dari iPhone anda. Anda tidak bersendirian, kawan saya! Ramai pengguna telah melaporkan isu ini pada iOS 16. Jadi, sama ada apl itu dipadamkan secara tidak sengaja atau hilang begitu sahaja, anda boleh mendapatkannya semula dengan cepat. Jadi, mari kita pelajari cara memulihkan apl Mel pada iPhone.

Mengapa apl Mel hilang daripada iPhone?

Jika Apl Mel iPhone anda tiada, anda tidak boleh mengakses akaun mel anda dan mendapatkan e-mel baharu. Jadi, sebelum anda mula menyelesaikan masalah, cari punca puncanya.

Sebab yang paling mungkin ialah anda mungkin telah mengalih keluar ikon apl daripada Skrin Utama semasa menyesuaikan atau telah memadamkannya. Selain itu, apl itu mungkin dihadkan. Jika tidak, iPhone anda mungkin mendapat beberapa pepijat, tetapan yang salah, ranap sistem, kegagalan kemas kini, dll. Tetapi jangan risau!

Bagaimana untuk memulihkan aplikasi Mel pada iPhone

Tidak syak lagi, apl Mel adalah penting dalam kehidupan harian setiap orang. Saya akan berkongsi 5 petua untuk mendapatkan semula apl Mel pada iPhone anda.

1. Tambahkan apl Mel pada Skrin Utama

Kadangkala, apl itu dipasang pada iPhone anda tetapi tidak kelihatan.

Saya kehilangan ikon Mel apabila saya cuba mencipta Skrin Utama kosong pada iPhone saya. Jadi, saya terfikir untuk menambahkannya pada dok untuk kebolehcapaian pantas.

 1. Leret ke kiri sehingga anda sampai ke Pustaka Apl.
 2. Sekarang, cari Mail.
 3. Kemudian, tekan lama dan ketik Tambah ke Skrin Utama.

  Tambahkan apl Mel ke Skrin Utama, leret ke pustaka apl, cari apl mel, tekan lama dan tambah pada skrin utama

Ikon apl Mel akan ditambahkan pada Skrin Utama anda. Jika anda tidak melihat pilihan itu, ia tersembunyi dalam folder Skrin Utama. Jadi, tahan dan seret ikon apl kembali ke Skrin Utama anda.

Selain itu, anda boleh menempatkan semula ikon mengikut keutamaan anda. Hanya tekan mana-mana ruang kosong pada Skrin Utama anda sehingga ikon bergoyang, dan seret ikon Mel.

Kadangkala kami secara tidak sengaja memadamkan apl atau menggunakan ciri Offload Unused Apps pada iPhone. Ini boleh menjadi sebab ikon aplikasi Mel hilang. Jadi, untuk memulihkannya, cuma pasang semula apl daripada App Store.

2. Pasang semula apl

 1. Buka App Store → cari Mel.
 2. Sekarang, cari apl dan ketik ikon awan untuk memuat turunnya semula.
 3. Selepas memasang berjaya, anda akan mendapat apl Mel pada Skrin Utama anda.

  Pasang semula apl, buka gedung aplikasi, cari mel, klik pada ikon awan dan pasangnya

Memasang semula apl mungkin tidak selalu menyelesaikan isu ini. Jika anda telah memilih untuk menyekat kandungan yang tidak sesuai, apl Mel boleh hilang daripada iPhone anda.

3. Lumpuhkan Mel dalam Masa Skrin

 1. Lancarkan Tetapan → ketik Masa Skrin.
 2. Pilih Sentiasa Dibenarkan.
 3. Jika anda telah membenarkan apl Mel, matikan ia dengan mengetik ikon tolak (-).

  Lumpuhkan Mel dalam Masa Skrin, Pergi ke Tetapan, ketik masa skrin, sentiasa dibenarkan, mel ketik butang tolak

Sekarang, semak sama ada ikon apl dipulihkan pada Skrin Utama.

Kadangkala tetapan yang berbeza bertindih dan menyebabkan pepijat yang boleh mengakibatkan ikon apl hilang. Oleh itu, saya cadangkan anda menetapkan semula iPhone anda untuk kembali kepada lalai. Anda boleh memilih tetapan semula kilang atau hanya menetapkan semula tetapan, yang tidak akan memadamkan fail dan media anda.

4. Tetapkan Semula Semua Tetapan pada iPhone

 1. Pergi ke Tetapan → Umum.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 3. Sekarang ketik Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Semua Tetapan.

  Tetapkan semula semua tetapan pada iPhone, Pergi ke Tetapan, Umum, Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone, Tetapkan Semula semua Tetapan

 4. Masukkan kod laluan anda dan sahkan pilihan anda dengan memilih Tetapkan Semula Semua Tetapan.

5. Hubungi Apple

Jika tiada kaedah yang berkesan untuk anda, satu-satunya cara terbuka ialah menghubungi Sokongan Apple. Mereka akan menganalisis masalah anda dan mencadangkan penyelesaian yang paling sesuai.

Soalan Lazim

S. Apakah yang perlu dilakukan jika akaun saya tidak dipaparkan dalam apl Mel?

Mula-mula, pergi ke Tetapan → Mel → Akaun. Sekarang sahkan jika Mel didayakan untuk semua akaun e-mel anda. Kemudian mulakan semula iPhone anda. Jika isu itu berterusan, alih keluar akaun e-mel daripada iPhone anda dan tambahkannya semula.

S. Saya tidak dapat melihat e-mel baharu; bagaimana untuk memperbaikinya?

Jika anda tidak menerima e-mel baharu, semak sama ada ciri Tolak didayakan. Kemudian, navigasi ke Tetapan → Mel → Akaun → Ambil Data Baharu dan togol pada Tekan. Ingat, ia hanya akan berfungsi apabila anda menggunakan Wi-Fi dan telah melumpuhkan Mod Kuasa Rendah.

S. Bagaimana untuk membetulkan Apple Mail semua isu peti masuk hilang?

Semua folder peti masuk membolehkan anda mengakses e-mel daripada semua akaun yang disegerakkan. Jika ia tiada, pergi ke apl Mel dan ketik penjuru kiri sebelah atas untuk mendapatkan Peti Mel. Sekarang, ketik Edit → Semua Peti Masuk → Selesai.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Apl Mel adalah penting untuk semua orang, jadi ia perlu berfungsi dengan betul. Saya harap petua membantu memulihkan apl Mel pada iPhone anda. Jika anda menghadapi masalah apl Mel lain, komen di bawah. Saya sememangnya akan menyemak dan memberikan penyelesaian. Sehingga itu, selamat menghantar e-mel!

Terokai lagi…

 • 37 Petua dan kiat Apple Mail untuk digunakan pada iPhone atau iPad seperti seorang profesional
 • Gmail tidak berfungsi pada iPhone atau iPad? 14 Pembetulan sebenar!
 • 12 apl e-mel terbaik untuk iPhone dan iPad pada tahun 2023