5 Pelayar Web Paling Ringan pada 2022

9

Bagi kebanyakan orang, pelayar web yang digunakan ialah Google Chrome, OperaSafari, Edge dan Mozilla Firefox, semuanya melakukan tugas yang sangat baik untuk menyokong keperluan penyemakan imbas anda. Namun, mereka juga agak menuntut dan menggunakan banyak sumber sistem. Penyemak imbas yang popular ini mungkin memberi tekanan tambahan pada pemproses dan RAM anda dan juga menghabiskan bateri komputer riba anda dengan lebih cepat. Berlepas diri daripada piawaian penyemakan imbas de-facto dan membanjiri diri anda dalam dunia pelayar web tanpa tulang.

Menggunakan penyemak imbas ringan yang kurang dikenali ialah penyelesaian yang sangat baik untuk masalah sumber sistem dihalang oleh penyemak imbas yang lebih mantap dengan berbilang tab dibuka. Untuk sebahagian besar, penyemak imbas ini melakukan kerja yang sama seperti rakan sejawat mereka yang lebih terkenal, dan tiada kompromi dari segi prestasi.

Berikut ialah senarai 5 penyemak imbas web ringan teratas yang mungkin anda ingin cuba. Pemilihan kami adalah berdasarkan projek yang disokong pada masa ini, penggunaan sumber yang minimum dan bilangan OS yang disokong. Jika anda inginkan penyemak imbas web yang lebih mantap dengan keselamatan, grafik dan alat tambah tambahan, maka anda perlu mempertimbangkan untuk kekal dengan pelayar arus perdana.

1. Bulan Pucat

Pilihan yang bagus untuk sesiapa sahaja yang mempunyai CPU moden, mana-mana pemproses berbilang teras di atas atau setara dengan siri Intel Pentium 4 atau AMD Athlon 64, ialah Pale Moon. Penyemak imbas ini memerlukan sekurang-kurangnya 300 MB ruang cakera dan 256 MB RAM tetapi mengesyorkan sekurang-kurangnya 1 GB RAM. Ini mungkin kelihatan seperti banyak memori dan storan, tetapi aplikasi pemasang biasanya jauh lebih kecil daripada apl yang dipasang, dan penyemak imbas kemungkinan besar tidak akan menggunakan RAM sebanyak itu.

Walaupun pada masa ini mereka hanya menyokong Linux dan Windows OS, pada masa ini terdapat projek pembangunan sedang dijalankan untuk sistem pengendalian lain. Pemasangan tidak diperlukan jika anda menggunakan ini di Linux; anda hanya boleh memuat turun fail, mengekstrak dan menjalankannya.

2. K-Meleon

Walaupun direka khusus untuk Win32, K-Meleon berfungsi dengan baik pada mesin Win64 dan Linux dengan Wine dipasang. Penyemak imbas yang pantas dan ringan ini adalah berdasarkan enjin susun atur Gecko yang direka oleh Firefox dan hanya memerlukan 70 MB ruang cakera untuk dimuat turun dan 256 MB RAM yang disyorkan.

Memandangkan ia boleh dijalankan pada sistem yang masih menggunakan XP, penyemak imbas ini direka bentuk untuk menggunakan lebih sedikit sumber. Anda boleh memuat turun pelayar dari SourceForge.

3. Qutebrowser

Direka dengan GUI yang minimum dan menampilkan pengikatan seperti VIM yang memfokuskan papan kekunci, qutebrowser adalah impian yang menjadi kenyataan bagi ramai pembangun dan peminat Linux.

Memasang pelayar ini memerlukan pemasangan tambahan beberapa pakej lain untuk menyokongnya, seperti Python 3.6.1 atau lebih tinggi.

Seseorang boleh berasa takut dengan keluk pembelajaran untuk penyemak imbas ini, tetapi apabila anda sudah biasa dengannya, anda akan terkejut melihat betapa cekapnya ia.

4. Midori

Halaman Utama Pelayar Midori.

Midori adalah pilihan yang sangat baik jika anda bukan pengguna yang menuntut. Ia adalah pelayar sumber terbuka yang menawarkan pilihan ciri yang baik. Lebih-lebih lagi, ia menonjol sebagai salah satu penyemak imbas teratas dari segi penggunaan sumber yang paling sedikit.

Dari segi ciri, penyemak imbas ini menawarkan sokongan HTML5 dan RSS, penyemakan imbas tanpa nama, penyemak ejaan dan banyak lagi. Midori juga menyertakan beberapa tambahan seperti tetapan fon/paparan dan privasi. Sebelum ini, ia menggunakan DuckDuckGo yang disulitkan sebagai enjin carian lalai untuk melindungi privasi maklumat anda; walau bagaimanapun, Midori baru-baru ini bertukar kepada Lycos yang tidak disulitkan untuk membolehkan prestasi yang lebih pantas.

Antara muka pengguna minimalis adalah satu lagi kemuncak pelayar ini. Midori mempunyai bar carian dan beberapa butang biasa, tetapi itu sahaja, membolehkan carian menjadi tumpuan utama.

5. Comodo IceDragon

Comodo IceDragon

Dibangunkan oleh syarikat keselamatan siber yang terkenal, Comodo IceDragon ialah kuasa pelayar. Pelayar itu sendiri mempunyai ciri yang serupa dengan Mozilla Firefox dan keselamatan yang teguh untuk memastikan semua data utuh. Anda mendapat pelbagai jenis alat tambah, sambungan, menu dan banyak lagi yang biasa.

IceDragon menggunakan pelayan DNS Comodo untuk menukar URL kepada alamat IP. Lebih penting lagi, pelayar ini mempunyai bekas maya khusus. Ini bermakna ia tidak berhubung dengan sistem anda, jadi tiada risiko perisian hasad tanpa disedari menjangkiti komputer anda.

Penyemak imbas ringan ini memberi anda pilihan untuk mengalih keluar laporan ranap dan prestasi, dan ia juga mengimbas halaman web untuk kemungkinan ancaman. IceDragon berfungsi pada Windows dan memerlukan 128 MB RAM dan 40 MB ruang cakera keras.

Walaupun ia direka untuk Windows, Microsoft telah mengambil langkah hebat untuk menjadikan lebih banyak program serasi silang. Lagipun, Red Hat dan Oracle adalah syarikat Microsoft yang terkenal.

Yang Berhormat – Pelayar Web Lynx

Halaman Utama Lynx

Dikenali sebagai pelayar web tertua di dunia yang masih disokong secara aktif, Lynx ialah penyemak imbas berasaskan teks yang beroperasi pada Linux, MAC, Windows dan banyak lagi. Walaupun bukan untuk semua orang, pelayar web berasaskan teks menawarkan beberapa ciri keselamatan kerana sifat penjejakan iklan dan kuki. Penjejakan iklan tradisional tidak mempunyai kesan kerana ia tidak memproses imej atau kuki.

Walaupun Lynx tidak menawarkan tab atau kuki tradisional, terdapat sambungan tersedia yang membolehkan anda menyenarai putih dan menyenaraihitamkan kuki daripada tapak web tertentu.

Jika anda tidak memerlukan grafik atau minda bekerja dari tetingkap terminal, kemudian lihat Lynx. Terdapat sebab penyemak imbas ini masih disokong.

Pelayar Ringan untuk OS Berasaskan Linux/Unix

Bagi mereka yang menggunakan Unix, Linux atau OS seperti Unix yang lain, anda mempunyai beberapa pilihan eksklusif untuk anda. Terdapat banyak penyemak imbas yang direka bentuk minimalis dan ringan untuk dipilih, jadi kami hanya akan menyenaraikan beberapa sahaja.

Dillo

Direka bentuk dengan mengambil kira keselamatan dan privasi peribadi, the Dillo penyemak imbas web mempunyai jejak kecil apabila ia datang untuk menggunakan sumber sistem. Ditulis dalam CC++, Dillo ialah penyemak imbas yang pantas dan cekap.

NetSurf

Memerlukan hanya 16 MB ruang muat turun, NetSurf ialah penyemak imbas yang pantas dan cekap daripada yang boleh menggunakan sekurang-kurangnya 30 MB RAM setiap tab. NetSurf boleh dijalankan pada pelbagai peranti, malah sistem terbenam. Lihat pelayar kompak ini untuk mendapatkan alternatif yang hebat.

Walaupun terdapat versi Windows, beberapa ciri tidak tersedia dan ia telah diketahui ranap, jadi kami menyenaraikan ini sebagai penyemak imbas Linux buat masa ini.

Web GNOME

Dibangunkan untuk persekitaran desktop GNOME, Web GNOME ialah penyemak imbas yang ringkas dan elegan yang mematuhi falsafah reka bentuk GNOME 3. Dicipta dengan enjin WebKit, GNOME Web, juga diberi nama kod Epiphany, adalah pelayar yang hebat.

Apakah Pelayar Web Paling Ringan?

Bulan Pucat. Demi senarai ini, Pale Moon berkemungkinan besar akan menjadi yang paling ringan. Walaupun jarang berlaku, beberapa isu boleh timbul dalam beberapa penyemak imbas lain yang mungkin menyebabkan mereka memerlukan lebih banyak sumber daripada Pale moon.

Apakah Pelayar Keseluruhan Terbaik pada tahun 2022?

Firefox. Walaupun Firefox dianggap sebagai babi RAM yang lebih besar daripada banyak pelayar lain yang lebih ringan; namun, ia masih yang terbaik secara keseluruhan dalam hampir setiap kategori. Ia adalah salah satu penyemak imbas internet terpantas, mempunyai tetingkap peribadi dan dengan pasti menyekat perisian hasad.

Manakah Pelayar Paling Selamat?

Firefox, IceDragon. Ya, Firefox sekali lagi. Daripada penyemak imbas web yang popular, Firefox adalah yang paling selamat dan sentiasa menilai rendah dalam perisian hasad. IceDragon adalah yang paling selamat untuk penyemak imbas yang lebih ringan, kerana pelayar ini mempunyai paling banyak sokongan dan bekas maya. Ini bermakna IceDragon tidak berinteraksi secara langsung dengan sistem anda.

Jika anda mahukan lebih privasi dan keselamatan daripada penyemak imbas, semak untuk melihat sama ada tiada skrip dan sekatan iklan tersedia sebagai sambungan, tiada skrip adalah lebih penting daripada sekatan iklan.

Keputusan Terakhir

Hampir mustahil untuk memilih salah satu penyemak imbas daripada senarai ini sebagai yang terbaik. Masing-masing cemerlang dalam hal mereka sendiri, dan pilihan terakhir bergantung kepada keutamaan peribadi anda dan keperluan menyemak imbas.

Contohnya, jika anda peminat pengikatan kunci gaya VIM, lihat Qutebrowser. Jika anda mahukan penyemak imbas dengan kurang keluk pembelajaran, lihat Pale Moon. Kesemuanya memberikan pengalaman penyemakan imbas yang menyenangkan dengan pengurangan beban yang ketara pada sistem anda berbanding rakan sejawat mereka yang lebih mantap.

Ingat, semua penyemak imbas ini adalah percuma untuk dimuat turun dan digunakan. Jika anda tidak menyukai yang anda pilih, hanya nyahpasangnya dan cuba yang lain.