8 Cara untuk membetulkan Cecair yang dikesan dalam ralat penyambung Lightning pada iPhone

9
Bagaimana untuk membetulkan Cecair yang dikesan dalam ralat penyambung Lightning pada iPhone

Salah satu nilai jualan iPhone ialah kalis airnya. Walaupun ia pasti boleh mengendalikan percikan, terlalu basah boleh menyebabkan kerosakan perkakasan. Untuk mengelakkan kerosakan perkakasan, iPhone anda akan memaklumkan anda apabila ia mengesan cecair dalam portnya dengan memaparkan mesej ralat ‘Cecair dikesan dalam penyambung Kilat’.

Di bawah, saya akan menerangkan tentang ralat dan pelbagai cara untuk mengeluarkan air daripada port pengecasan dan membetulkan ralat ‘Cecair dikesan dalam penyambung Kilat’ pada iPhone.

Apakah maksud ralat ‘Cecair Dikesan dalam penyambung Kilat’?

Terdapat banyak cara anda boleh mendapatkan cecair dalam port pengecasan anda. Menumpahkan minuman pada peranti anda, melupakan iPhone anda di dalam bilik mandi yang lembap atau terperangkap di luar semasa ribut petir semuanya boleh menyebabkan kelembapan tersekat di dalam port Lightning iPhone anda.

Perkara yang baik ialah jika anda memiliki iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max atau model yang lebih baharu, peranti anda mempunyai kapasiti untuk mengesan cecair atau lembapan dalam Lightning Port dan memaklumkan anda apabila anda menyambungkan kabel Lightning atau Lightning lain. aksesori ke port iPhone anda.

Apabila anda melihat salah satu makluman ini pada iPhone anda, ini bermakna iPhone anda mengesan cecair sama ada dalam kabel, aksesori atau dalam port Lightning itu sendiri.

 • Ralat Pengecasan Tidak Tersedia muncul apabila anda menyambungkan iPhone anda kepada pengecas, dan peranti anda mengesan cecair.

 • Cecair dikesan dalam ralat Lightning Connector muncul apabila anda menyambungkan aksesori Lightning yang tidak mengecas iPhone anda dan ia mengesan cecair pada port.

  Ini juga bermakna anda tidak akan dapat mengecas atau menyambung aksesori anda sehingga port atau aksesori kering.

Bagaimana untuk membetulkan ralat penyambung Cecair Dikesan dalam Kilat pada iPhone

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun kebanyakan model iPhone yang lebih baharu adalah kalis air, ia pastinya tidak kalis air.

Kelembapan atau cecair yang terperangkap boleh menyebabkan pin logam di dalam peranti anda boleh menghakis dan menghalang iPhone anda daripada menyambung kepada penyambung atau aksesori kilat. Berikut ialah cara berbeza untuk menyelesaikan isu ini:

1. Periksa sama ada iPhone atau port Lightning anda basah

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencabut aksesori atau kabel daripada iPhone anda sehingga anda pasti ia benar-benar kering. Memandangkan menggunakan peranti anda semasa basah boleh merosakkan peranti anda, matikan peranti itu. Kemudian lakukan perkara berikut:

 • Keringkan iPhone anda: Jika peranti anda mempunyai sarung, keluarkannya. Anda boleh menggunakan tuala atau kertas tisu untuk mengeluarkan air yang berlebihan. Jangan masukkan sebarang objek asing, seperti kapas atau tisu, untuk mengeluarkan cecair dari port pengecasan. Ini boleh mendorong air lebih jauh ke dalam.

 • Keluarkan lebihan air: Ketik iPhone perlahan-lahan pada tangan anda dengan port menghadap ke bawah untuk membantu mengeluarkan titisan air dari penyambung Lightning.

 • Simpan di kawasan pengudaraan yang baik: Biarkan peranti anda di kawasan kering dengan pengudaraan yang mencukupi. Apple tidak mengesyorkan meletakkan peranti anda dalam beg beras kerana bijirin kecil mungkin masuk ke dalam port dan menyebabkan lebih banyak kerosakan. Anda boleh mengelilingi iPhone anda dengan bahan pengering. Anda boleh menemui ini dalam kotak kasut dan beberapa pembungkusan makanan.

  Jangan gunakan udara termampat atau sumber haba luaran seperti blower. Ini mungkin memanaskan peranti anda, menyebabkan peranti anda perlahan atau merosakkan komponennya.

  Selepas sekurang-kurangnya 30 minit, cuba mengecas peranti anda sekali lagi. Jika ralat masih muncul, mungkin masih terdapat cecair dalam port atau di bawah pin kabel Lightning anda. Apabila ini berlaku, pastikan iPhone anda dimatikan, letakkannya di tempat yang kering dan tunggu selama beberapa jam.

  Anda boleh cuba mengecas atau menyambungkan iPhone anda ke kabel atau aksesori sekali-sekala untuk memeriksa sama ada cecair telah hilang, tetapi ia mungkin mengambil masa sehingga 24 jam untuk kering sepenuhnya.

2. Keringkan kabel Lightning anda

Terdapat juga kemungkinan bahawa kabel Lightning anda adalah punca di sebalik ralat “Cecair Dikesan dalam Penyambung Kilat”. Jika anda mengesyaki ini, gunakan tuala penyerap untuk mengeringkannya. Ada kemungkinan air terperangkap di antara pin logam dan kain kafan plastik.

Biarkan di tempat yang kering dengan aliran udara yang mencukupi dan tunggu selama beberapa jam sebelum mencuba lagi.

Keringkan kabel Lightning anda

3. Cuba kabel Lightning yang lain

Terdapat kes bahawa “Cecair Dikesan dalam Penyambung Kilat” hanya muncul apabila anda menggunakan kabel atau aksesori tertentu. Jika ya, penyambung yang anda gunakan mungkin rosak. Cuba gunakan kabel Lightning yang berbeza dan lihat sama ada ini menyelesaikan isu tersebut.

4. Mulakan semula iPhone anda

Jika anda telah memberikan peranti dan aksesori anda masa yang mencukupi untuk mencuba tetapi masih mendapat ralat, melakukan but semula pantas boleh membantu, terutamanya jika ralat itu hanyalah gangguan dan peranti anda tidak mengalami sebarang sentuhan dengan air.

Seret peluncur untuk Matikan iPhone 11

5. Gunakan pengecas dan kabel Lightning yang diperakui Apple

Menggunakan aksesori pihak ketiga juga boleh menyebabkan isu ini. Apple mengesyorkan menggunakan hanya aksesori mereka atau produk pihak ketiga yang disertakan dengan pensijilan MFi pada kotak. Dengan cara ini, anda boleh menjamin ia selamat dan serasi dengan iPhone anda.

Gunakan pengecas dan kabel Lightning yang diperakui Apple

6. Cas peranti anda dengan pengecas wayarles

Jika anda mempunyai pengecas wayarles, anda boleh menggunakannya untuk mengecas iPhone anda. Pastikan anda mengeringkan bahagian belakang peranti anda sebelum mengecas.

Walau bagaimanapun, jika iPhone anda telah ditenggelami air, cecair mungkin memasuki bahagian lain peranti anda. Jika ini berlaku, mengecas tanpa wayar iPhone anda bukanlah idea yang baik.

7. Gunakan Penggantian Kecemasan

Walaupun tidak digalakkan untuk mengecas iPhone anda apabila ia basah, anda mungkin perlu berbuat demikian semasa kecemasan. Pada mulanya, ralat hanya akan memberi anda pilihan Ketepikan, tetapi menyambung semula kord atau aksesori ke telefon anda akan memberi anda pilihan untuk Mengatasi Kecemasan Pengesanan cecair dan mengecas peranti anda.

8. Hubungi Sokongan Apple

Jika anda telah melakukan semua petua di atas dan masih melihat ralat yang sama, atau jika anda melihat amaran setiap kali anda menyambungkan iPhone anda kepada kabel atau aksesori Lightning, sebaiknya hubungi Sokongan Apple.

Soalan Lazim

S. Apakah yang perlu anda elakkan jika iPhone atau kabel Lightning anda basah?

Jangan gunakan sumber haba luaran, atau udara termampat, atau masukkan sebarang objek asing di dalam port Lightning dalam usaha untuk mengeluarkan lembapan. Walaupun ramai orang melakukan ini, anda tidak sepatutnya meletakkan iPhone anda dalam beg beras. Butiran kecil mungkin tersangkut di dalam port dan merosakkan iPhone anda.

S. Apakah yang berlaku jika anda mengecas iPhone anda semasa port Lightning basah?

Mengecas iPhone anda semasa port basah boleh menghakis kabel atau pin pada penyambung. Ini boleh merosakkan aksesori atau iPhone anda secara kekal.

Mengakhiri…

Mendapatkan ralat ‘Cecair Dikesan dalam Penyambung Kilat’ boleh menjengkelkan, dan penting untuk bertindak pantas. Walaupun cecair atau lembapan sering menjadi punca, isu ini juga mungkin disebabkan oleh gangguan atau aksesori yang rosak.

Apa yang berkesan untuk anda? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah. Kami ingin mendengar daripada anda!

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk mengenal pasti pengecas Apple palsu
 • Cara membetulkan ralat “Aksesori ini mungkin tidak disokong” pada iPhone dan iPad

 • Bagaimana untuk mengeluarkan air daripada pembesar suara iPhone