Ada sesuatu untuk disembunyikan? Anda akan menyukai ciri Honor ini

6

© NextPit

Pada Android terdapat beberapa cara untuk menyembunyikan data sensitif, foto, video dan apl daripada peranti anda. Honor menawarkan ciri menarik yang dipanggil Private Space yang membolehkan anda mencipta kawasan rahsia anda sendiri dalam telefon anda, tanpa memasang apl tambahan.

  • Bagaimana untuk menyembunyikan fail dan foto dalam Android
  • Cara menyembunyikan album dalam apl galeri Android anda

Keselamatan dan privasi

Telefon pintar telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita, dan selalunya boleh mengandungi beberapa rahsia paling intim kita. Akaun bank dalam talian, foto peribadi, video, fail kerja, dokumen identiti yang diimbas, pelbagai kata laluan akaun: melindungi maklumat yang terkandung dalam peranti kami tidak boleh diabaikan.

Selalunya kami agak cuai dan terlupa tentang keselamatan maklumat ini, yang mengejutkan pada tahun 2017, kata laluan yang paling biasa digunakan juga adalah yang paling mudah diteka. Dan terlalu kerap, sesetengah daripada kita menyerahkan telefon pintar kita kepada rakan atau rakan sekerja, melupakan perkara peribadi yang boleh mereka akses dengan mudah. Bagi mereka yang ingin mengambil setiap langkah berjaga-jaga yang mungkin untuk mengelakkan perkongsian maklumat, foto atau apl peribadi: Private Space datang untuk menyelamatkan.

  • Bagaimana untuk mengetahui sama ada kata laluan anda telah digodam
AndroidPIT Ruang peribadi 8619

Ruang Persendirian, ciri yang boleh menjadi sangat berguna untuk sesetengah pengguna / © NextPit

Ruang persendirian: apa yang dilakukannya?

Ini ialah ciri yang anda boleh dapati disenaraikan dalam menu tetapan Lihat 10 dalam bahagian Keselamatan dan privasi. Untuk pergi terus ke pilihan itu, dan ia membolehkan anda menetapkan kata laluan dan cap jari yang berbeza daripada yang anda gunakan untuk membuka kunci peranti. Selepas menukar tetapan ini, anda akan mempunyai dua kunci akses berbeza kepada dua “akaun” yang berbeza.

PIN baharu memerlukan 4 hingga 16 digit. Empat yang pertama, atas sebab keselamatan, tidak perlu sepadan dengan kata laluan akaun utama. Setelah anda memasukkan dan mengesahkan PIN, anda juga boleh menambah cap jari anda, untuk membuka kunci peranti dengan lebih cepat. Dalam kes ini sudah tentu, jari yang anda gunakan mestilah berbeza. Apa yang anda akan dapati di hadapan mata anda ialah skrin utama yang bersih, seolah-olah anda baru sahaja melakukan penetapan semula peranti. Ini bermakna anda perlu berurusan dengan 5 fungsi yang menjengkelkan ini sekali lagi, tetapi ia berbaloi.

AndroidPIT Ruang peribadi 8627

Imej kiri menunjukkan skrin utama ruang peribadi, dan di sebelah kanan ialah akaun utama saya / © NextPit

Kini anda boleh menyediakannya mengikut kehendak anda. Anda boleh mengakses akaun ‘rahsia’ anda, menyambungkannya ke Gedung Play, memuat turun aplikasi dan menggunakan peranti seperti biasa. Anda boleh menambah apl yang berkaitan dengan perbankan dalam talian anda, tapak e-dagang tempat anda kerap membeli-belah dalam talian dan menyimpan butiran pembayaran anda, serta menambah gambar peribadi.

AndroidPIT Ruang peribadi 8629

Di sebelah kiri ialah apl yang anda hanya akan temui secara lalai pada Ruang Peribadi, dan di sebelah kanan, semua aplikasi saya, tanpa penapis / © NextPit

Ini adalah ciri yang hebat jika anda mempunyai anak. Anda boleh menggunakannya untuk memuat turun apl yang khusus untuk anak anda, sambil menjauhkan mereka daripada kandungan lain pada peranti anda. Jangan lupa untuk menyediakan kawalan ibu bapa jika anda ingin mengehadkan akses mereka ke internet.

Ketahui lebih lanjut mengenai Honor 10 dalam video kami:

Beberapa keburukan untuk dipertimbangkan

Bergantung pada jari yang anda letakkan pada penderia cap jari atau PIN yang anda masukkan, anda boleh mengakses dua “dunia” yang berbeza. Berguna, tanpa ragu-ragu. Walau bagaimanapun, anda perlu bersabar semasa peranti memuatkan akaun yang betul.

Jika anda menggunakan mikroSD, anda perlu mengeluarkannya atau foto masih akan muncul dalam Galeri

128GB memori dalaman dan 6GB RAM sepatutnya mencukupi untuk menyimpan apl, foto dan fail anda. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada anda mungkin perlu memasukkan mikroSD, dan penting untuk mengetahui bahawa jika anda menggunakan salah satu daripada ini, foto yang disimpan di sini masih akan muncul dalam galeri tersembunyi anda. Oleh itu, anda perlu mengalih keluar peranti ini jika anda tidak mahu sesiapa melihat imej ini dalam akaun tersembunyi anda yang baru dibuat.

Satu lagi kelemahan: jika anda menggunakan sistem pengesahan 2 langkah pada akaun e-mel anda, anda tidak akan dapat menyediakan akaun e-mel yang sama walaupun di Private Space. Ini kerana setelah akaun ditambahkan, pengesahan akan tiba di skrin utama utama. Jadi untuk mengaksesnya, anda perlu keluar dari Private Space tetapi, apabila anda kembali ke akaun biasa anda, anda akan diminta sekali lagi untuk memasukkan alamat e-mel. Terpulang kepada anda sama ada anda rasa ini berbaloi.

Adakah anda fikir Ruang Persendirian boleh berguna, atau adakah anda lebih suka bergantung pada sistem lain daripada membuat akaun peribadi yang memerlukan kunci akses berbeza?