Adakah Anda Menyesal Peletakan Jawatan?

7

© 89stocker / Shutterstock.com

Kami telah mengalami “Perletakan Jawatan Yang Hebat”, dan kini datang trend baharu – atau begitulah kata penyelidikan yang datang dari kedua-dua belah Atlantik. Semasa pandemik, kami melihat lebih 47 juta pekerja AS meninggalkan pekerjaan mereka, dan apabila habuk mereda, ramai pekerja ini kini menyesali keputusan mereka dalam gelombang baharu bertajuk “The Great Attrition”. Adakah anda salah seorang daripada mereka?

Menurut kajian daripada McKinseykohort awal pekerja yang meletak jawatan atau mendapat peranan baharu sejurus selepas Covid kini mendapati diri mereka berada dalam keadaan serba salah, di mana mereka mendapati rumput tidak lebih hijau dan mereka masih berhadapan dengan perubahan budaya kerja – kecuali kali ini tanpa keselesaan rakan sekerja jangka panjang dan rasa kekitaan.

Pandemik menyebabkan kita semua mengambil kira perkara seperti keseimbangan kerja/kehidupan kita, matlamat kerjaya jangka panjang dan aspirasi kewangan. Rancangan pai-in-the sky kami mempunyai masa untuk diterokai dan dibangunkan juga. Apabila dunia dibuka semula, orang ramai mengambil peluang untuk hidup secara berbeza dan memanfaatkan peluang yang bertambah berkat kerja jauh dan waktu yang fleksibel.

Panggilan video pada komputer dengan kamera

Panggilan video telah menjadi perkara harian selama beberapa tahun yang lalu. / © NextPit

Walau bagaimanapun, mungkin apa yang orang tidak sedar pada masa itu ialah kepuasan kerjaya datang daripada motivasi intrinsik dan ekstrinsik. Dan untuk benar-benar gembira dalam peranan, kedua-duanya mesti berpuas hati. Tambah pada ini rasa keletihan dan keletihan yang tidak pernah dialami sebelum ini pada skala global, dan mudah untuk melihat sebab Perletakan Jawatan yang Hebat berlaku, hampir seperti Dua Puluh Bergemuruh selepas Larangan. Dan sekarang kita bangun dengan mabuk.

Begitu juga, syarikat juga bangun dan menyedari bahawa tidak semua pekerja baru sesuai. Selepas wabak itu, mereka melakukan perkara yang paling mudah dan melemparkan wang kepada masalah itu.

Malah hampir 77% pekerja AS mengakui gaji menjadi pertimbangan utama mereka ketika memilih pekerjaan baharu. Tetapi ia tidak mencukupi. Pekerja arif dan memerlukan faedah bukan kewangan untuk masuk, tetapi banyak syarikat gagal menggunakan perkhidmatan dengan betul, bergelut untuk menyepadukan pekerja baharu semasa bekerja secara maya atau hanya gagal melihat personaliti dan set kemahiran yang diperlukan oleh pasukan.

Sekarang kedua-dua pekerja dan majikan menyedari bahawa satu faktor sahaja tidak menyamai kejayaan kerjaya, mereka berebut untuk menyesuaikan diri. Jadi apa yang boleh anda lakukan jika anda membuat lompatan, dan menyesalinya?

Jadi realistik

Mengapa anda mengambil kerja ini? Adakah anda mempunyai rancangan atau adakah anda bosan? Jujurlah dengan diri sendiri, kerana kami akan memberitahu anda secara langsung, tiada pekerjaan yang sempurna dan setiap peranan disertai dengan pertukaran. Mungkin pekerjaan baru anda datang dengan gaji yang jauh lebih tinggi, tetapi jangkaan yang lebih besar untuk hasil. Itulah pertukarannya. Mungkin perjalanan harian anda lebih lama, tetapi anda tidak perlu bekerja pada hujung minggu dan boleh selesai pada pukul 5 petang. Itulah yang melambung.

Oleh itu, sebelum memutuskan bahawa kerja ini bukan untuk anda, realistik tentang sebab anda mengambil peranan itu, dan lihat keseimbangan yang anda sanggup lakukan untuk mencapai matlamat tersebut. Adakah anda bermotivasikan kewangan? Dengan gaji yang lebih besar datang lebih banyak tanggungjawab. Jika anda mengambil peranan ini untuk memajukan kerjaya anda, maka keseimbangan kerja-kehidupan anda akan terjejas semasa anda membuktikan diri anda. Dan anda mungkin perlu membayar yuran anda selama beberapa tahun dan menggunakan pekerjaan ini sebagai batu loncatan.

Ibu Pejabat Samsung di Silicon Valley

Jika anda memulakan kerja baharu, anda mungkin berasa letih pada mulanya dengan semua cabaran baharu. Foto ini menunjukkan ibu pejabat lembah silikon Samsung. / © NextPit

Beri Masa

Mereka berkata ia mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan untuk menyelesaikan peranan baharu – mereka adalah pakar kerjaya. Kami katakan dalam iklim semasa ia akan mengambil masa yang lebih lama (kami realis). Selepas wabak, semua syarikat beralih dan berjuang keras untuk kekal tangkas. Dunia telah berubah, kita sedang menghadapi kemungkinan kemelesetan dan apabila pergolakan politik global berterusan, ini bermakna tiada syarikat akan memberikan anda manual dan meletakkan peranannya langkah demi langkah. Ini sukar untuk semua pemula baru, tetapi terutamanya bagi mereka yang mungkin telah lama bekerja di tempat mereka sebelum ini.

Jadi beri masa. Walaupun anda bergelut untuk menyesuaikan diri dengan rakan sekerja anda, mereka juga bergelut untuk menyesuaikan diri dengan anda. Masukkan kerja hibrid ke dalam campuran dan fasa “mengenal anda” akan mengambil masa lebih lama daripada minuman hari gaji pertama. Kita kata beri setahun.

Jadilah Malu

Jangan memandang rendah perbezaan yang boleh dilakukan oleh rakan kerja dalam interaksi seharian anda—sebenarnya untuk 70% pekerja AS mempunyai kawan di pejabat membuat perbezaan antara kebahagiaan di tempat kerja dan tidak. Apakah yang membawa anda melalui masa sukar dalam peranan sebelumnya? Rakan sekerja anda. Jadi, sudah tiba masanya untuk mengabaikan rasa malu anda dan berteman dalam pekerjaan ini. Tanya rakan sepasukan terdekat anda untuk makan tengah hari atau kopi. Sertai pasukan sukan syarikat dan hadiri acara syarikat. Selain daripada membuat perubahan dalam kehidupan seharian anda, dilihat sebagai menyenangkan adalah langkah kerjaya yang baik.

Tanya Soalan Sukar

Adakah masalah anda, atau adakah masalah itu pekerjaan? Adakah anda menjangkakan peranan baharu ini untuk menyelesaikan semua ketidakbahagiaan dalam hidup anda tanpa menangani jika ia tertumpu kepada kerjaya? Adakah anda melihat mengapa anda tidak berpuas hati dalam peranan terakhir anda, atau adakah anda hanya melompat? Jika jawapan kepada kedua-duanya adalah ya, maka sudah tiba masanya untuk mengakui bahawa anda mungkin menjadi masalah dan perubahan sikap mungkin diperlukan jika anda ingin berjaya.

Jika jawapan kepada soalan tersebut adalah tidak, dan pekerjaan dan syarikat telah disalahgambarkan kepada anda, maka sudah tiba masanya untuk mengambil kesempatan daripada pasaran buruh yang hangat dan teruskan. Terdapat berpuluh-puluh syarikat yang sedang mengambil pekerja di Papan Kerja NextPit dalam semua sektor, merentasi semua peranan.

Apabila anda tahu anda tahu – cari peluang seterusnya anda sekarang di NextPit Job Board hari ini


Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole dan merupakan sebahagian daripada kerjasama antara NextPit dan Jobbio. Ketahui lebih lanjut mengenai perkongsian antara NextPit dan Jobbio di sini.