Adakah Instagram Memberitahu Pengguna Mengenai Tangkapan Skrin? Kadang-kadang

9

Instagram bermula sebagai aplikasi untuk berkongsi foto dengan dunia dan sejak itu telah berkembang menjadi membenarkan semua jenis kandungan lain. Sama ada anda mempunyai akaun peribadi atau awam, anda boleh berkongsi foto dan video pada suapan utama anda atau cerita anda. Anda juga boleh berkongsi kandungan secara peribadi melalui mesej langsung.

Sebagai salah satu apl paling popular di seluruh dunia, anda boleh kehilangan jejak kandungan yang ingin anda lawati semula. Ramai orang tangkapan skrin kandungan untuk dikongsi atau dirujuk kemudian. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak mahu tangkapan skrin kandungan seseorang jika mereka dimaklumkan bahawa anda telah berbuat demikian; mereka mungkin fikir anda mengintip mereka sedangkan sebenarnya, anda hanya mendapati kandungan mereka patut disimpan atau dikongsi.

Teruskan membaca untuk mengetahui sama ada Instagram memberitahu pengguna tentang tangkapan skrin.

Bagaimana Instagram Mengendalikan Tangkapan Skrin

Adakah Instagram memberitahu pengguna tentang tangkapan skrin?

Jawapannya ialah kadang-kadang mereka lakukan, dan kadang-kadang mereka tidak. Ia bergantung pada kandungan yang anda ambil tangkapan skrin dan lokasi kandungan tersebut dalam apl.

Tangkapan Skrin Instagram Yang Tidak Memberitahu

Untuk kebanyakan kandungan dalam apl Instagram, anda boleh tangkapan skrin dengan selamat tanpa pengguna dimaklumkan bahawa anda berbuat demikian. Peraturan umum ialah jika Instagram menganggap sekeping kandungan boleh dikongsi, anda boleh tangkapan skrinnya.

Contoh kandungan jenis ini adalah seperti berikut.

 • Sebarang siaran pada suapan pengguna
 • Sebarang siaran ke Kekili pengguna
 • Sebarang siaran ke Cerita pengguna
 • Sebarang kandungan kekal dalam mesej langsung, termasuk teks, foto dan video

Kandungan yang disiarkan ke kawasan ini tidak akan menjana pemberitahuan jika di tangkap skrin. Ini benar untuk akaun Instagram peribadi dan awam. Ini juga berlaku untuk akaun peribadi dan perniagaan.

Tangkapan Skrin Instagram Yang Memberitahu

Kandungan yang sangat terpilih di Instagram akan menjana pemberitahuan jika anda tangkapan skrinnya. Jika anda tangkapan skrin foto atau video yang hilang dalam urutan mesej langsung, pengguna akan menerima pemberitahuan bahawa anda telah berbuat demikian.

Ini dilakukan kerana kebimbangan privasi. Instagram menganggap kandungan yang hilang dalam mesej langsung sebagai kandungan yang harus kekal peribadi. Dengan menangkap skrin kandungan, anda telah menyimpan sesuatu yang tidak dimaksudkan untuk dipegang. Sebagai tindak balas, Instagram memberitahu pengguna yang menghantar kandungan.

Kebanyakan orang menggunakan kandungan yang hilang dalam DM untuk menghantar perkara lucu kepada rakan. Mereka membiarkan kandungan hilang supaya ia tidak mengacaukan DM. Instagram melindungi penggunanya dengan menganggap semua kandungan yang hilang itu peribadi, kerana apl itu tidak dapat melihat kandungan itu.

Cara Melihat Pemberitahuan Tangkapan Skrin Instagram

Instagram tidak akan menghantar pemberitahuan tolak ke telefon anda atau menghantar e-mel kepada anda jika seseorang merakam tangkapan skrin sesuatu yang anda hantar dalam DM. Anda perlu pergi dan semak sama ada anda fikir mereka telah merakam tangkapan skrin sesuatu yang anda mahu hilangkan.

Untuk melihat sama ada tangkapan skrin telah diambil, ikut langkah ini.

 1. Buka anda aplikasi Instagram dan pergi ke Mesej Langsung anda.
 2. Tatal ke bawah ke urutan mesej langsung yang ingin anda semak.
 3. Di bawah pratonton mesej, pemberitahuan akan tertera “Tangkapan Skrin”, dan cap masa tangkapan skrin terakhir yang diambil.

Anda juga boleh melihat perkara yang telah di tangkap skrin jika anda menghantar berbilang kandungan dalam urutan. Ikut langkah di bawah untuk melihat bahagian kandungan yang telah diambil skrin.

 1. Buka apl Instagram anda dan navigasi ke Mesej Langsung anda.
 2. Tatal ke bawah ke urutan mesej langsung dan ketik padanya.
 3. Cari kandungan yang hilang yang anda hantar. Jika bulatan kecil yang menetas berada di sebelahnya, ia telah di tangkap skrin.

Tiada cara untuk memaksa pemadaman tangkapan skrin melalui aplikasi Instagram. Jika sekeping kandungan dalam DM telah diambil tangkapan skrin, anda perlu meminta orang itu memadamkannya.

Cara Mengelakkan Pemberitahuan Tangkapan Skrin

Terdapat cara untuk mengelakkan pengguna dimaklumkan tentang tangkapan skrin. Tiga cara untuk mengelakkan pengesanan ditunjukkan di bawah.

 1. Ambil tangkapan skrin semasa dalam mod kapal terbang.
 2. Ambil tangkapan skrin siaran dalam penyemak imbas web dan bukannya apl.
 3. Ambil foto skrin anda.

Kaedah ini akan memberi anda rekod kekal kandungan yang hilang tanpa menghasilkan pemberitahuan tangkapan skrin.

Instagramming dalam Zaman Tangkapan Skrin

Dasar tangkapan skrin Instagram telah melalui banyak versi dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Contohnya, apabila Cerita mula-mula menjadi ciri, pengguna boleh menerima pemberitahuan tentang siapa yang mengambil tangkapan skrin. Ciri ini hilang dengan cepat dan beberapa pengguna telah memintanya kembali.

Memandangkan Instagram cenderung untuk menukar dasar tangkapan skrinnya tanpa amaran, sentiasa semak semula dasar semasa sebelum mengambil tangkapan skrin. Ini akan memberitahu anda tentang tangkapan skrin yang menjana pemberitahuan dan tangkapan skrin yang tidak.

Adakah anda kerap mengambil tangkapan skrin di Instagram? Pernahkah anda mengambil tangkapan skrin mesej yang hilang dalam DM? Beritahu kami pengalaman anda dalam ulasan di bawah.