Adakah Webcam Anda Tidak Berfungsi dengan Discord? Cuba ini

27

Discord ialah sumber yang sangat baik untuk pemain di seluruh dunia. Anda boleh bercakap dengan rakan anda, membuat sembang dan menstrim semua di satu tempat. Tetapi, jika kamera web anda tidak berfungsi dengan Discord, anda terhad kepada perkara yang boleh anda lakukan pada apl. Bertentangan dengan apa yang anda fikirkan, isu kamera web anda mungkin tidak berkaitan dengan perkakasan, walau bagaimanapun, terdapat kes isu berkaitan perkakasan yang jarang berlaku, jadi pastikan anda menguji kamera web anda untuk kerosakan yang boleh dilihat.

Terdapat beberapa perkara mudah yang anda boleh cuba untuk mendapatkan apl mengenali kamera web anda.

Teruskan membaca untuk mendapatkan petua, helah dan penyelesaian yang akan membolehkan kamera web anda berfungsi dalam masa yang singkat. Ambil perhatian bahawa kebanyakan isu ini berpunca daripada pepijat berkaitan perisian atau kekurangan kemas kini.

Penyelesaian masalah

Sebelum kita menyelami penyelesaian yang mungkin, mari kita luangkan sedikit masa untuk memastikan peralatan anda berfungsi dengan betul. Penyelesaian masalah beberapa minit boleh menjimatkan sakit kepala anda di kemudian hari. Pada asasnya, perkara yang kami cuba lakukan dahulu ialah mengecilkan punca masalah kamera anda.

Berikut ialah senarai perkara yang anda ingin semak dahulu:

 • Adakah kamera web anda berfungsi dengan apl lain? – Untuk mengecilkan masalah dengan cepat, buka aplikasi lain pada peranti anda dan lihat sama ada kamera web berfungsi dengan betul. Jika apl lain tidak mengesan cam web anda, mulakan dengan tetapan sistem anda dan lakukan kemas kini sistem jika boleh. Kemudian, cuba semula kamera web.

 • Adakah internet anda berfungsi? – Jika anda cuba menstrim langsung dan kamera web anda menghadapi masalah, puncanya mungkin berkaitan dengan sambungan Internet. Jalankan ujian kelajuan untuk memastikan sambungan internet anda pantas dan kukuh.

 • Adakah Discord menghadapi masalah? – Tidak ada yang lebih menjengkelkan daripada apabila anda telah melalui sejuta penyelesaian hanya untuk mengetahui bahawa aplikasi yang anda gunakan mengalami gangguan seluruh sistem. Semak laman web DownDetector untuk aduan yang serupa dahulu.

 • Adakah anda telah mencuba but semula? – Setiap kali anda menghadapi masalah dengan Discord atau kamera web anda, adalah idea yang baik untuk memulakan semula komputer dan Discord anda. Penyelesaian mudah ini selalunya satu-satunya pembetulan yang anda perlukan.

 • Adakah semuanya terkini? – Perisian lapuk boleh menyebabkan masalah. Tidak kira OS anda, semak kemas kini. Juga, adakah apl Discord atau penyemak imbas web yang anda gunakan sudah lapuk?

 • Adakah port USB anda berfungsi? – Jika anda menggunakan kamera web luaran, cuba pasangkannya ke port USB lain pada komputer anda. Masalahnya mungkin semudah port yang tidak berfungsi.

Majoriti penyelesaian mudah dikesan sebaik sahaja anda menelusuri senarai di atas. Walaupun begitu, anda mungkin memerlukan lebih banyak bantuan untuk mengecilkan masalah dan, akhirnya, penyelesaiannya. Jika Discord tidak berfungsi, internet anda berfungsi dan kamera web anda berfungsi dengan baik dengan apl lain, teruskan membaca.

Pembetulan Webcam

Walaupun anda perlu mengemas kini pemacu kamera web anda dengan kerap, berikut ialah beberapa pembetulan tertentu yang boleh menyelesaikan isu anda pada Discord. Mulakan dengan menukar kaedah yang anda gunakan Discord. Jadi, jika anda menggunakan versi pelayar, muat turun Discord untuk peranti anda, dan sebaliknya.

tidak dapat mengesan kamera

Nyahpasang Discord dan Kamera

Sama ada pemacu lapuk atau perisian lapuk, nyahpasang dan memasang semula dengan cepat boleh menyelesaikan banyak masalah. Anda boleh menyahpasang Discord dari komputer anda dan memasangnya semula menggunakan pautan di atas. Selain itu, pasukan Discord rasmi mencadangkan untuk mengalih keluar kamera web anda daripada Pengurus Peranti anda.

Apabila anda mengeluarkan cam anda, anda boleh memasang semula dengan mudah. Ikut arahan:

 1. Buka Pengurus Peranti dengan mengklik kanan menu Mula dan memilihnya daripada menu.
 2. Cari kamera web anda, klik kanan padanya, dan kemudian pilih Nyahpasang peranti.
 3. Kamera anda akan dialih keluar daripada komputer anda. Putuskan sambungan dan sambungkannya semula. Pergi melalui persediaan seperti yang anda lakukan sebelum ini.
 4. Cuba gunakan kamera web anda dalam Discord sekali lagi.

Pemasangan semula yang lengkap sepatutnya melakukan silap mata untuk bahagian Discord. Jika isu berterusan, teruskan menggunakan pembetulan umum sehingga kamera web anda mula berfungsi sekali lagi.

Hidupkan Kebenaran Apl

Sama seperti telefon bimbit atau tablet anda, Discord mungkin hanya memerlukan kebenaran untuk mengakses kamera sistem anda. Untuk menghidupkan kebenaran (atau semak sama ada ia sudah dihidupkan), lakukan ini:

Windows

 1. Menggunakan pintasan papan kekunci Win + I untuk membuka Tetapan dan klik pada Peranti atau hanya taip “Kebenaran Apl” ke dalam bar carian dan klik pada pilihan untuk kamera anda.
 2. Tatal ke bawah dalam anak tetingkap sebelah kanan dan togol pilihan untuk Discord hidup jika belum.

Mac

 1. Jika anda menggunakan Mac, pergi ke Keutamaan Sistem (klik ikon Apple di penjuru kiri sebelah atas skrin anda).
 2. Sekarang, klik pada Keselamatan & Privasi. Kemudian, pastikan Discord mempunyai akses kepada kamera anda. Jika kotak di sebelah Discord tidak ditandakan, klik ikon kunci di penjuru kiri sebelah bawah. Kemudian, tandai kotak di sebelah Discord untuk membenarkan akses kamera.

Jika kebenaran sudah dihidupkan, jangan risau. Kami mempunyai lebih banyak pembetulan di bawah.

Pembetulan Webcam Umum

Selepas memastikan kamera web anda tidak rosak, uji dengan apl lain yang memerlukan kamera. Yang terbaik untuk ujian ialah apl kamera terbina dalam. Ikut arahan untuk mengesahkan kamera anda dengan cepat pada komputer Windows:

 1. Pastikan anda telah menyambungkan kamera anda dengan jayanya melainkan anda mempunyai kamera web komputer riba terbina dalam.
 2. Tekan kekunci Win pada papan kekunci anda dan cari apl Kamera dalam menu Mula.
 3. Pilih apl Kamera, dan ia akan bermula secara automatik.
 4. Jika apl kamera berfungsi, masalah anda adalah di pihak Discord.
 5. Jika kamera anda tidak berfungsi, anda akan melihat skrin seperti ini:
aplikasi kamera

Dengar Windows dan lumpuhkan sebarang perisian antivirus yang mungkin menghalang kamera anda daripada merakam. Jika kamera anda disambungkan dengan betul dan tiada apa yang menghalangnya, mungkin ia memerlukan kemas kini pemacu.

Kemas kini Pemacu Webcam

Mengemas kini pemandu kamera web ialah berjalan-jalan di taman pada komputer Windows dengan sambungan internet. Anda boleh mendapatkan kemas kini secara manual, menggunakan Pengurus Peranti:

 1. Buka Pengurus Peranti dengan mengklik kanan menu Mula dan memilihnya daripada menu.
 2. Cari kamera anda dalam senarai peranti, klik kanan padanya dan pilih pilihan Kemas kini pemacu.
 3. Biarkan komputer anda mencari kemas kini automatik.

Anda boleh menggunakan apl pihak ketiga untuk kemas kini jika perlu. Ambil perhatian bahawa kebanyakan daripada mereka tidak percuma. Program ini mencari kemas kini secara automatik dan membolehkan anda mengemas kini semua pemacu anda dengan satu klik butang. Walaupun tidak percuma, pilihan terbaik di antaranya adalah berbaloi dengan harganya.

Anda juga boleh menggunakan Auslogics untuk membuat kemas kini pemandu tunggal secara percuma. Setiap kemas kini pemacu berikutnya akan mengambil masa yang lebih lama, memanjangkan masa yang anda perlukan untuk menunggu kemas kini. Ia tidak sempurna, tetapi sekurang-kurangnya anda boleh menggunakannya secara percuma.

Kemas kini Pemacu Grafik

Anda juga boleh cuba menetapkan semula komputer anda selepas kemas kini pemacu. Jika kemas kini pemacu kamera anda tidak membantu, mungkin kemas kini GPU akan membantu.

Kad grafik anda bertanggungjawab untuk memaparkan gambar pada skrin komputer anda, jadi masuk akal ia boleh bertanggungjawab untuk sebarang pepijat visual atau masalah.

Jika anda pengguna NVIDIA, lawati laman rasmi halaman muat turun, pilih siri kad grafik anda, OS, dsb. dan muat turun kemas kini terkini. Sekiranya anda menggunakan grafik AMD, lawati rasmi mereka pemandu dan halaman sokongan. Di sana, anda boleh memilih kad grafik anda dan mendapatkan kemas kini yang anda perlukan.

Pasti, anda juga boleh menggunakan perisian grafik khusus oleh Radeon atau NVIDIA, yang akan mengemas kini pemacu grafik anda secara automatik. Pilihan terpulang kepada anda; kedua-dua kemas kini manual dan automatik berfungsi dengan lancar.

Matikan Pecutan Perkakasan

Pecutan perkakasan ialah ciri yang mengarahkan tugas tertentu ke GPU anda untuk meningkatkan prestasi. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna mendapati ia menyebabkan masalah dengan kamera web mereka. Jika tiada pilihan lain yang disenaraikan di atas berfungsi untuk anda, cuba ini:

 1. Buka Tetapan dalam Discord dengan mengklik gigi Tetapan di bahagian bawah (di sebelah nama pengguna anda).
 2. Kemudian, klik Rupa dan tatal ke bawah dan togol pilihan untuk Pecutan Perkakasan mati.

Sekarang, semak semula kamera web anda.

Fikiran Akhir

Itu adalah penyelesaian terbaik yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan masalah kamera web anda pada Discord. Pastikan anda menyemak sama ada kamera web anda berfungsi dalam apl lain sebelum membuat sebarang kesimpulan. Jika tiada satu pun perkara di atas berfungsi untuk anda, pertimbangkan untuk but semula atau mengemas kini sistem anda.

Jika anda menggunakan kamera luaran, cuba cabut palamnya daripada port USB, kemudian palamkannya semula. Jika ia mendapat sambungan yang lemah, ini mungkin membantu.

Kemas kini sistem adalah penting, dan begitu juga kemas kini pemacu individu. Pastikan pemandu anda dikemas kini dan semua peranti anda harus berfungsi dengan sempurna. Adakah mana-mana kaedah ini membantu menghidupkan semula kamera web anda? Adakah ia perkakasan atau masalah berkaitan perisian? Sila tinggalkan komen di bawah di bahagian komen.