AirTag Diharamkan dalam Bagasi – Apa yang Terkini

6

Jika anda pengembara biasa, anda mungkin mengalami nasib malang kehilangan bagasi anda. Masukkan Apple AirTags. Mereka boleh menentukan lokasi barang-barang anda dan memberikan ketenangan fikiran yang sangat diperlukan.

AirTag Diharamkan dalam Bagasi - Apa yang Terkini

Bagaimanapun, Lufthansa, sebuah syarikat penerbangan Jerman, dikhabarkan telah mengharamkan AirTags. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, artikel ini telah membantu anda. Baca terus untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu.

Khabar angin Pengharaman AirTag

AirTags digunakan untuk mengesan lokasi bagasi dengan ketepatan yang tinggi. Bagaimanapun, menurut tweet oleh Lufthansa, terdapat kebimbangan bahawa AirTag yang diaktifkan adalah berbahaya. Bagaimanapun, syarikat penerbangan itu menjelaskan bahawa mereka tidak mempunyai peraturan atau garis panduan untuk mengharamkan AirTags. Komen dibuat berdasarkan garis panduan ICAO mengenai peranti sedemikian. ICAO, atau Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa, menetapkan piawaian global untuk membawa barangan berbahaya. Di bawah peraturan, PED tidak dibenarkan masuk ke dalam bagasi melainkan dimatikan.

Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) bertanggungjawab menetapkan peraturan dan menentukan apa yang boleh dibawa di dalam kapal terbang. Menurut IATA, tiada peraturan khusus untuk AirTags. Memandangkan peranti ini mempunyai bateri litium dan mengeluarkan isyarat Bluetooth, peranti ini dikategorikan di bawah PED atau peranti elektronik peribadi.

Alat lain di bawah kategori termasuk tablet dan telefon mudah alih dengan ciri yang sama tetapi dengan kuasa tinggi.

Menjelaskan Perkara itu

Kebimbangan AirTag pada pesawat adalah disebabkan oleh peraturan persekutuan AS mengenai bateri litium-ion. Menurut FAA, peraturan umum ialah bateri lithium-ion tidak boleh disimpan dalam bagasi bawaan. Tambahan pula, peranti dengan pek kendiri atau bateri harus mempunyai kapasiti di bawah kapasiti 100 watt-jam dan melalui pemeriksaan keselamatan.

Berdasarkan prinsip di atas, mudah untuk mengandaikan bahawa AirTags tidak dibenarkan dalam bagasi yang telah didaftar masuk. Walau bagaimanapun, AirTags dikecualikan daripada peraturan ini kerana saiz kecil bateri litium CR2032 yang digunakan untuk menghidupkannya.

FAA secara rasmi mengesahkan bahawa ia sah dan selamat untuk menggunakan AirTags walaupun pada bagasi yang telah diperiksa. Apabila peranti pengesan mempunyai sel logam dengan litium 0.3 gram atau lebih rendah, peranti itu dianggap selamat untuk digunakan pada bagasi. AirTags memenuhi ambang yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, sesetengah peranti penjejakan tidak.

FAA diiktiraf secara global dalam industri penerbangan, tetapi garis panduan itu hanya mengawal penerbangan ke dan dari AS, dengan beberapa pengecualian. Banyak agensi dalam penerbangan telah menetapkan peraturan yang serupa dengan FAA. Jika ragu-ragu, anda harus menyemak dengan pelbagai agensi kerajaan di wilayah atau negara yang mungkin anda kunjungi.

Mengapa AirTag Penting Semasa Perjalanan dan Potensi

AirTags sangat membantu semasa dalam perjalanan kerana keupayaan untuk menentukan di mana bagasi berada pada bila-bila masa. Jika anda kehilangan bagasi semasa dalam transit, AirTag membantu memulihkannya dengan jayanya.

Perkara lain yang telah meningkatkan kepentingan AirTags ialah cip jalur lebar ultra dalam iPhone yang boleh menggunakan AirTags untuk mencari bagasi dengan tepat. AirTags dianggap sah di AS

Potensi Penyalahgunaan AirTags

Dengan penggunaan AirTags, adalah perkara biasa untuk mengambil berat tentang keselamatan semasa menggunakannya. Semasa menggunakan AirTags, anda menerima makluman pada peranti mudah alih anda. Dengan cara ini, mengetahui sama ada AirTags membayangi anda adalah mungkin. Dengan amaran sedemikian, anda boleh mencari melalui bagasi anda, mencari AirTag dan mengeluarkannya untuk menghentikan penyalahgunaan.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menggunakan AirTag tanpa iPhone?

Jika anda tidak mempunyai iPhone, terdapat dua pilihan untuk dipertimbangkan. Yang pertama ialah mendapatkan penjejak pengganti, memastikan ia berfungsi dengan sistem pengendalian yang berbeza. Penjejak seperti Tile memerlukan langganan tetapi digunakan dengan alat Android dan iOS. Pilihan kedua ialah mendapatkan apl Android Tracker Detect untuk menggunakan AirTags. Aplikasi ini adalah percuma dan membenarkan penggunaan AirTags. Walau bagaimanapun, kefungsian AirTags pada Android agak terhad dan paling sesuai untuk iPhone.

Di manakah AirTags harus diletakkan?

Pilihan terbaik ialah meletakkan peranti di dalam kantung atau poket yang tidak kelihatan tetapi boleh diakses. Peranti hendaklah dipasang dengan selamat pada beg anda supaya ia tidak tercabut semasa dalam perjalanan. Kebanyakan beg mempunyai zip sisi dan penjejak boleh diletakkan di sana. Perkara yang paling penting ialah agar penjejak tidak mencolok. Sekiranya seseorang cuba mencuri bagasi, mereka mencari penjejak terlebih dahulu. Apabila tersembunyi, ia menjadi sukar untuk mencarinya.

Berapa banyak penjejak yang saya perlukan untuk bagasi saya?

Satu penjejak untuk setiap beg sepatutnya mencukupi. Jika anda bimbang bahawa satu mungkin tidak mencukupi atau ia mungkin kehabisan kuasa, yang kedua boleh ditambah.

Jika saya menggunakan AirTag, adakah saya perlu melabelkan bagasi?

ya. Banyak syarikat penerbangan hari ini mempunyai sistem penjejakan, setiap teg mengandungi kod bar. Kod ini dipautkan kepada tempahan anda dan boleh digunakan untuk mencari pemilik sekiranya bagasi hilang. Walau bagaimanapun, sistem ‘tidak sempurna, dan bagasi boleh disalahlabelkan. Terdapat juga kemungkinan label terkeluar, menjadikan penjejakan mustahil. Menambah lebih banyak label di dalam beg atau AirTag adalah bijak. Selain itu, AirTags boleh kehilangan kuasa semasa dalam transit, jadi label itu berguna. Menggunakan label dan AirTag bersama-sama meningkatkan keselamatan.

Adakah AirTags tepat?

AirTags mungkin tidak tepat pada setiap masa, terutamanya semasa dalam transit. Ini terutamanya kerana mereka bergantung pada Mac, Apple Watches iPads dan rangkaian Bluetooth yang diaktifkan iPhone. Ini bermakna kefungsian mereka mungkin terjejas jika tiada peranti Apple berdekatan.

Manfaatkan AirTag Semasa Perjalanan

AirTags telah mengubah cara bagasi dan item lain dijejaki. Ini membantu mengurangkan kemungkinan kehilangan bagasi semasa dalam transit. Walaupun sesetengah boleh digunakan untuk memantau perkara asas seperti kunci dan ID, anda juga boleh menggunakan AirTags pada bagasi anda. Berkenaan kebimbangan mengenai penggunaan AirTags dalam penerbangan, telah dijelaskan bahawa ia selamat untuk digunakan. Semasa dalam perjalanan, sebaiknya pastikan bateri mempunyai kuasa yang mencukupi. Bateri ini bertahan kira-kira satu tahun, menjadikannya tahan lama dan mencukupi untuk perjalanan.

Pernahkah anda menjejaki bagasi anda dengan AirTags? Jika ya, apakah pengalaman anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.