AirTags untuk Alternatif Android

13

Walaupun Apple terkenal kerana mencipta produk teknologi yang sangat boleh dipercayai, pergantungan mereka pada ekosistem Apple boleh menjadi pemecah perjanjian. Contohnya, Apple AirTags tidak boleh berfungsi dengan peranti yang bukan sebahagian daripada ekosistem Apple.

AirTags untuk Alternatif Android

Nasib baik, terdapat alternatif AirTags untuk Android yang boleh anda gunakan. Artikel ini akan menyemak alternatif AirTags terbaik untuk Android yang tersedia pada masa ini.

1. Galaxy SmartTag dan SmartTag+

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Counterpoint, Samsung mempunyai kira-kira 20% bahagian pasaran telefon pintar global. Penjejak GPS eksklusif Galaxy beroperasi pada ekosistem Samsung SmartThings, yang merupakan alternatif AirTag yang boleh dipercayai.

Sama seperti AirTags Apple, SmartTags menggunakan peranti berdekatan pada rangkaian SmartThings dan Galaxy Find untuk menyediakan laporan lokasi. Bahagian pasaran yang dipegang oleh Samsung mempunyai sumbangan besar kepada pembuatan SmartTags untuk pengguna akhir.

Samsung SmartTag standard hanya berfungsi pada teknologi BLE 5.1. SmartTag+ telah menambah sokongan jalur ultra lebar yang memudahkan lebih banyak ciri seperti realiti tambahan. Walau bagaimanapun, SmartTag asas dan SmartTag+ hanya serasi dengan telefon Samsung Galaxy.

Samsung SmartTag dan SmartTag+ tidak mempunyai bateri yang boleh dicas semula. Sebaliknya, mereka bergantung pada bateri CR2032 yang boleh diganti. Bateri asas SmartTag bertahan kira-kira satu tahun, manakala SmartTag+ hanya berfungsi selama 165 hari.

Kebaikan

 • Agak murah
 • Hayat bateri yang tahan lama
 • Tetapan kelantangan berbilang
 • Menjejaki item di luar julat Bluetooth

Keburukan

 • Ia hanya berfungsi dengan telefon Samsung Galaxy
 • Bateri tidak boleh dicas semula

2. Jubin

Tile ialah penjejak GPS yang ditujukan secara jelas untuk pengguna Android. Penjejak beroperasi dengan cara yang sama seperti aplikasi “Apple Find”. Apa yang membezakannya ialah ia hanya menggunakan rangkaian Tile untuk sambungan. Dengan jubinanda boleh mematikan perkongsian maklumat peribadi dengan pihak ketiga atas sebab keselamatan.

Selain itu, Tile memberi anda akses kepada pelbagai penjejak yang datang dengan spesifikasi berbeza. Oleh itu, sentiasa ada sesuatu yang baharu tersedia. Ia menawarkan langganan percuma dan berbayar yang memberi anda akses kepada ciri dalam perkakasan penjejakan.

Pilihan langganan percuma membolehkan anda Cari Telefon Anda, Cari Jauh dan Cari Berdekatan. Ia membantu anda mencari peranti Tile sama ada dalam julat Bluetooth anda atau tidak. Anda sentiasa boleh mencari item menggunakan alat ini, dengan syarat item itu berada dalam kawasan peranti rangkaian.

Apabila anda ingin mengakses lebih banyak ciri mewah seperti sejarah lokasi 30 hari, bayaran balik item dan makluman pintar, anda perlu melanggan pakej premium. Pembayaran balik item adalah ciri utama yang menjadikan Tile menonjol daripada orang ramai.

Kebaikan

 • Menawarkan pelbagai sistem pengesanan
 • Menyimpan sejarah lokasi anda
 • Kebebasan untuk mematikan perkongsian maklumat peribadi
 • Menawarkan ciri pembayaran balik item

Keburukan

 • Hanya berfungsi pada peranti Tile
 • Agak mahal

3. Kubus

kiub menggunakan pendekatan penjejakan berbeza yang menjadikannya aplikasi unik. Ia menawarkan rangkaian terhad penjejak Bluetooth dalam Cube Pro, Cube Shadow dan Cube Tracker. Selain itu, terdapat penjejak GPS untuk mereka yang mencari aplikasi penjejakan jarak jauh.

Daripada menggunakan rangkaian mesh untuk mencari item, Cube GPS tracker menampilkan perkakasan LTE dan GPS terbina. Ini membantu dalam menjalankan penjejakan di seluruh dunia bagi sebarang item tanpa mengira peranti rangkaian berdekatan.

Apa yang menjadikan Cube unik ialah ia tidak mempunyai titik buta walaupun tiada peranti berdekatan yang boleh membantu dalam penjejakan. Kesambungan Bluetooth, Wi-Fi dan LTE boleh membantu mengenal pasti peranti di kawasan tanpa GPS.

Penjejak GPS hanya beroperasi secara langganan bulanan. Walaupun ini adalah pilihan yang mahal, ia adalah alternatif terbaik untuk AirTag.

Kebaikan

 • Pilihan yang berkesan untuk penjejakan jarak jauh
 • Pelbagai pilihan sambungan
 • Mempunyai perkakasan GPS dan LTE terbina

Keburukan

 • Agak mahal

4. Baseus Intelligent T2

Baseus Intelligent T2 ialah pilihan yang sangat baik untuk mereka yang mencari penjejak mudah untuk memantau barang-barang mereka. Baseus Intelligent T2 menampilkan reka bentuk anggun yang memudahkan untuk melekat pada apa-apa yang berlubang. Anda hanya memerlukan lanyard untuk mengikatnya pada peranti yang anda ingin jejaki.

Ia juga ringan dengan berat hanya 5g. Sama seperti Samsung SmartTag yang menggunakan bateri boleh ganti, Baseus Intelligent T2 didatangkan dengan bateri boleh ganti (bateri CR2032). Alat ini boleh membantu anda mengenal pasti lokasi terkini peranti anda.

Selain itu, ia boleh menentukan sama ada anda berada dekat atau jauh dari item anda. Dengan menekan butang cari, peranti akan memberitahu anda secara automatik dengan berdering. Penggera akan sentiasa berdering pada bila-bila masa anda meninggalkan item.

Baseus Intelligent T2 akan membantu anda mengingati untuk membawa barang keperluan anda apabila anda ingin meninggalkan rumah anda.

Kebaikan

 • Hayat bateri yang tahan lama
 • Agak murah
 • Mudah disambungkan dengan peranti Android anda
 • Boleh diakses dengan senang

Keburukan

 • Tidak sesuai untuk penjejakan jarak jauh

5. Chipolo One

Chipolo One memberikan anda percikan warna yang berbeza berbanding penjejak hitam dan kelabu yang anda biasa gunakan. Penjejak ini datang dalam pelbagai warna yang boleh anda pilih bergantung pada pilihan anda. Anda boleh mengaksesnya dalam pelbagai warna seperti biru, merah, kuning, hijau, putih dan banyak lagi.

Selain daripada berfungsi sebagai penjejak Android AirTag, anda juga boleh menggunakannya untuk menyediakan tujuan lain. Penjejak boleh berfungsi sebagai alat kawalan jauh untuk pengatup kamera anda. Anda tidak semestinya perlu mempunyai pemasa untuk menggunakan penjejak ini. Ia juga berfungsi dengan baik dengan tripod.

Jika anda sedang mencari barang yang hilang, Chipolo One boleh membantu anda mencarinya dengan mudah. Penjejak boleh membuat bunyi dan penggera 120db yang membantu anda mencari lokasi peranti anda. Kekuatan penggera memudahkan anda memulihkan peranti anda walaupun dalam persekitaran yang bising.

Peranti ini dilengkapi dengan bateri dengan jangka hayat selama dua tahun. Apabila bateri mati, anda tidak boleh menggunakan peranti itu lagi.

Kebaikan

 • Boleh membantu anda mencari telefon anda
 • Didatangkan dalam pelbagai warna
 • Bateri tahan lama
 • Berfungsi sebagai pengatup untuk kamera telefon anda
 • Ciri carian komuniti

Keburukan

 • Sebaik sahaja bateri mati, itu menandakan tamatnya produk.

6. Tag Tepi

Tag Tepi datang dalam reka bentuk bulat dengan dimensi tertentu. Alat ini mempunyai reben yang membolehkan anda memuatkan suar, rantai kunci atau beg galas. Alat itu memberitahu anda sebaik sahaja anda bergerak dengan pantas dari peranti anda.

Ia mempunyai butang yang memulakan main balik apabila ditekan dua kali. Peranti akan sentiasa memainkan bunyi, walaupun dalam mod senyap. Ia adalah pilihan yang baik untuk mereka yang mudah melupakan barangan mereka atau cenderung kehilangan kunci mereka.

Teg Tepi datang dalam pelbagai warna yang boleh anda pilih, bergantung pada pilihan anda. Anda tidak perlu membayar sebarang langganan untuk menggunakan alat ini. Sebaik sahaja anda telah memperoleh alat itu, anda tidak perlu risau tentang membuat pembayaran lain untuk menggunakannya.

Kebaikan

 • Agak murah
 • Boleh diakses dengan senang
 • Tiada panggilan untuk langganan
 • Terdapat dalam pelbagai warna

Keburukan

 • Digunakan untuk mengesan peranti dalam jarak yang singkat

Sentiasa Semak Alternatif

Berdasarkan fakta ini, terdapat banyak alternatif AirTags Android. Walau bagaimanapun, mereka berbeza antara satu sama lain dari segi ciri dan fungsi. Sentiasa pilih AirTags yang paling sesuai dengan keperluan anda. Dengan cara ini, anda akan menjimatkan masa dan wang.

Pernahkah anda menggunakan mana-mana alternatif AirTags untuk Android yang disemak dalam artikel ini? Jika ya, pilihan manakah yang anda pilih? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.