Aktifkan mod inkognito di YouTube dan raikan kerahsiaan anda

27
© BigTunaOnline / Shutterstock.com

Faedah menyemak imbas inkognito di YouTube melangkaui menghalang orang lain daripada mengakses sejarah video yang anda tonton. Jika anda ingin menyemak imbas tanpa meninggalkan sebarang kesan atau hanya mengelakkan pengesyoran AI Google, ketahui cara mendayakan mod inkognito di YouTube dan menjadi awanama di platform.

  • Berkaitan: Penyemakan imbas peribadi: Cara menggunakan mod inkognito pada Android

Bagaimana untuk mengaktifkan mod inkognito di YouTube

Jika anda lebih suka YouTube tidak merakam data penyemakan imbas anda pada perkhidmatan penstriman, mengaktifkan mod inkognito ialah salah satu tindakan pertama yang boleh anda ambil. Berita baiknya ialah ini dilakukan dengan cepat dari dalam apl:

  • Buka apl YouTube pada telefon pintar Android atau iOS anda.

  • Di penjuru kanan sebelah atas, klik pada gambar profil anda.
  • Sekarang cuma klik pada pilihan Hidupkan inkognito.
  • Di sini, mesej segera akan mengenal pasti bahawa anda telah mendayakan penyemakan imbas tanpa nama pada platform, tetapi aktiviti anda mungkin masih dapat dilihat oleh majikan, sekolah atau ISP anda.
  • Klik Got it untuk menyemak imbas sesi tanpa nama.

Seperti yang anda lihat, anda perlu berhati-hati menggunakan fungsi ini dengan betul, kerana penyemakan imbas peribadi hanya sah supaya YouTube tidak merekodkan sejarah lawatan anda. Oleh itu, anda tidak berkompromi dengan cadangan algoritma pengesyoran platform pada masa hadapan, atau sekadar tidak menyuap AI Google dengan data dan minat penyemakan imbas anda.

  • Baca juga: Cara menggunakan penyekat penjejakan apl Apple pada iPhone anda

Perlu diingat bahawa apabila anda mendayakan mod inkognito dan melanggan YouTube Premium, perkhidmatan tersebut akan dilumpuhkan buat sementara waktu kerana ia tidak menggunakan data akaun anda. Oleh itu, faedah seperti tidak melihat iklan atau menggunakan mod Picture-in-Picture (PiP) akan dibatalkan sehingga anda mematikan mod inkognito.

NextPit Aktifkan mod inkognito YouTube

Aktifkan mod inkognito di YouTube dan raikan kerahsiaan anda / © NextPit

Sekarang, jika anda ingin menyemak imbas tanpa perlu risau tentang pengesyoran berdasarkan gelagat anda pada platform dan masih mengekalkan faedah akaun Premium, saya cadangkan untuk menjeda sejarah video yang ditonton serta sejarah carian pada platform. Untuk berbuat demikian, hanya pergi ke Tetapan apl > Sejarah dan Privasi > dayakan pilihan Jeda sejarah tontonan dan Jeda sejarah carian.

NextPit Aktifkan sejarah jeda yang jelas YouTube

Jeda sejarah tontonan dan carian anda di YouTube untuk mendapatkan lebih privasi dalam platform / © NextPit

Di samping itu, dari semasa ke semasa adalah baik untuk mengosongkan sejarah video dan carian di platform. Untuk berbuat demikian, cuma akses Sejarah dan Privasi dalam tetapan > klik pilihan Kosongkan sejarah tontonan dan Kosongkan sejarah carian.

Satu-satunya kaveat yang saya buat di sini, kerana saya telah lama memilih untuk menjeda aktiviti saya di platform, anda tidak akan mempunyai akses kepada video yang anda tonton selepas mengosongkan sejarah dan menjeda sejarah dan data carian. Ini boleh mengecewakan kadang-kadang. Selain itu, pengesyoran video akan menjadi sangat rawak sejak itu. Tetapi sehingga itu, itulah niat di sebalik pilihan ini, bukan?

Adakah anda menggunakan penyemakan imbas peribadi di YouTube? Atau adakah anda lebih suka cadangan algoritma Google? Adakah privasi atau penyusunan kandungan berdasarkan minat anda penting bagi anda? Kongsi pendapat anda dengan komuniti kami dalam ulasan di bawah.