Amazon Fire TV Stick Terperangkap Zum Masuk – Cara Nyahzum

14

Menurut peti mel TechJunkie, skrin Amazon Fire Stick yang tersekat apabila dizum masuk adalah perkara biasa. Ditambah sebagai sebahagian daripada pelbagai ciri kebolehaksesan, zum membolehkan anda membesarkan sebahagian daripada skrin anda untuk menjadikan teks lebih jelas dan besar. Apa yang perlu berlaku ialah anda mengezum masuk, membaca teks dan kemudian mengembalikan skrin kepada saiz biasa. Kadangkala itu tidak berlaku, jadi tutorial ini akan membincangkan perkara yang perlu dilakukan jika Amazon Fire Stick anda tersekat pada zum.

Mengezum masuk dan keluar pada Amazon Fire Stick adalah sebahagian daripada ciri Pembesar Skrin yang diperkenalkan tahun lepas dalam versi 5.2.6.0. Dengan kombinasi kekunci pada alat kawalan jauh, anda boleh mengezum ke kawasan tertentu pada skrin yang dipaparkan untuk menjadikannya lebih besar. Anda menghidupkan dan mematikannya secara manual, dan ia harus mengezum masuk dan kemudian keluar sekali lagi sebaik sahaja anda mengulang kombinasi kekunci.

Tetingkap zum juga menambah jidar jingga yang berguna untuk memberitahu anda bahawa anda dizum masuk untuk menjadikan hidup lebih mudah.

The ciri kebolehcapaian ditambahkan pada Amazon Fire Stick juga termasuk Kapsyen Tertutup, perihalan audio, VoiceView untuk Fire TV dan teks kontras tinggi. Kapsyen Tertutup menambah sari kata untuk masalah pendengaran. Perihalan audio menambah runut bunyi deskriptif untuk mereka yang mempunyai masalah penglihatan dan VoiceView for Fire TV menuturkan pilihan menu apabila anda menavigasi menu. Teks kontras tinggi menjadikan semua teks lebih kelihatan untuk pengguna cacat penglihatan. Semuanya bertujuan untuk menjadikan Amazon Fire Stick boleh diakses oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira kemampuan.

Amazon Fire Stick Terperangkap pada Zum

Ini belum berlaku kepada saya, tetapi setelah bertanya-tanya, ia telah berlaku kepada orang lain.

Jika anda menekan Back dan Fast Forward pada alat kawalan jauh Amazon Fire Stick selama lima saat, anda akan mendayakan Pembesar Skrin.

Tahan Kembali dan Maju Pantas sekali lagi untuk melumpuhkannya.

Tekan Menu dan Fast Forward untuk zum masuk dan Menu dan Rewind untuk zum keluar. Nampak mudah kan?

Jika kedua-dua kombinasi tidak berfungsi untuk menyahzum Amazon Fire Stick anda, cuba salah satu pembetulan ini.

Gabungan Kunci Ganti

Seperti yang dinyatakan, gabungannya ialah Menu dan Maju Pantas untuk mengezum masuk, Menu dan Rewind untuk mengezum keluar, atau Menu dan Main untuk melumpuhkan dan mendayakan Pembesar Skrin. Jika satu kombinasi tidak berkesan, cuba yang lain. Tahan kekunci selama 5-10 saat untuk melihat jika ada perubahan.

Matikan Pembesar Skrin

Jika anda tidak memerlukan bantuan visual, anda boleh mematikan ciri dalam menu Tetapan. Ia kemudiannya akan menjadikan skrin anda kembali kepada pembesaran biasa sama ada anda dapat membuat asal zum atau tidak.

  1. Navigasi ke Tetapan dan Kebolehcapaian dalam Amazon Fire Stick anda dan togol Pembesar Skrin kepada Mati.

Tetapkan Semula Amazon Firestick Anda

Jika pilihan di atas tidak menyahzum Firestick anda, but semula atau alih keluarnya daripada TV untuk menetapkan semula. Biarkan selama 30 saat dan kemudian masukkan semula ke dalam TV. Berikan 30 saat lagi untuk but dan lihat sama ada skrin telah kembali normal. Ini sepatutnya menetapkan semula skrin kembali kepada normal semula, dan anda kemudian boleh mendayakan atau melumpuhkan Pembesar Skrin seperti yang anda rasa patut.

Semak TV dan Apl pada Amazon Firestick Anda

Kedengarannya jelas, tetapi lebih daripada seorang yang saya bercakap tentang isu ini berkata mereka mencuba pelbagai cara untuk menyahzum pada Amazon Fire Stick mereka, hanya untuk mendapati ia bukan Firestick sama sekali. Sesetengah TV pintar mempunyai ciri zum, begitu juga dengan Kodi. Jika anda memasang TV atau Kodi sedemikian pada Firestick anda, ia mungkin patut diperiksa.

Satu hadiah ialah kekurangan sempadan oren pada skrin yang dizum. Amazon Firestick menambah sempadan itu untuk memberitahu anda bahawa anda telah dizum. Jika ada sempadan, itu adalah Firestick anda. Jika tidak ada sempadan, maka tidak ada.

Jika anda telah memasang Kodi, ia mungkin telah mengezum masuk dan bukannya Firestick. Ia mudah untuk menyemak.

  1. Nyalakan Kodi pada Amazon Firestick anda.
  2. Pilih Tetapan Antara Muka dan Kulit.
  3. Pastikan Zum ditetapkan kepada 0% dalam anak tetingkap di sebelah kanan.

Secara logiknya, jika Kodi tidak berjalan pada Amazon Fire Stick anda, ia tidak sepatutnya menyebabkan skrin mengezum, tetapi kerana terdapat ciri zum dan ia dipasang pada Firestick, ia pasti bernilai diperiksa. Perkara yang sama untuk TV pintar anda jika ia mempunyai ciri zum sendiri.

Kalibrasi Skrin Anda

Jika anda mendapati Amazon Fire Stick anda terus tersekat dalam zum, ia mungkin berbaloi untuk menentukur semula skrin anda.

  1. Buka menu Tetapan pada Amazon Fire Stick anda. Laman Utama Firestick
  2. Sekarang, tatal ke atas dan pilih Paparan & Bunyi. Menu Tetapan Firestick
  3. Seterusnya, klik pada Calibrate Display.
  4. Ikut wizard untuk menukar penjajaran skrin dan pilih Terima apabila selesai.

Ini mungkin menghalang Firestick daripada mengezum masuk secara rawak. Adakah anda tahu cara lain untuk membetulkan zum yang tersekat? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!