Analitis Zoho lwn. Power BI

13

Perisian kecerdasan perniagaan (BI) menyampaikan cerapan yang mudah difahami tentang keadaan sesebuah organisasi. Ia menggunakan data yang tersedia bukan begitu banyak untuk meramalkan masa depan tetapi untuk membentangkan gambaran terperinci keadaan semasa.

Anda boleh menemui banyak penyelesaian BI hari ini, tetapi tidak semuanya mudah digunakan atau menawarkan ciri visualisasi data yang sangat baik. Walau bagaimanapun, dua pilihan yang sangat baik adalah Analitis Zoho dan Microsoft Power BI.

Jika anda mempertimbangkan salah satu daripada alatan ini, kami akan membandingkan aspek paling kritikal yang dicari pengguna dan melihat sama ada satu perisian BI menawarkan lebih banyak faedah.

Analitis Zoho lwn Power BI: Gambaran Keseluruhan

Mari kita mulakan dengan Analitis Zoho. Platform ini ialah penyelesaian yang hebat untuk perniagaan dan organisasi yang memerlukan program risikan perniagaan layan diri. Ia menawarkan penyegerakan data yang sangat baik dan bersambung dengan mudah kepada CRM.

Syarikat bergantung pada Analitis Zoho untuk penyelenggaraan pengetahuan dan penciptaan carta dan peta yang mudah dihadam. Anda tidak memerlukan pengetahuan pengekodan untuk menggunakan Analitis Zoho, kerana ia secara automatik menjana semua jenis laporan dan meringkaskannya.

Sebagai sebahagian daripada alam semesta Microsoft, tidaklah menghairankan Kuasa BI ialah alat BI untuk ramai orang. Salah satu aspek terbaik Power BI ialah Microsoft sentiasa menambah ciri baharu. Ia adalah platform yang berkuasa dengan banyak penyambung sumber data. Ia membenarkan penyediaan data, pemodelan, perkongsian dan kerjasama, seperti Zoho Analytics.

Analitis Zoho lwn. Power BI: Harga

Kedua-dua alat BI mempunyai tawaran yang komprehensif dari segi harga, termasuk versi percuma. Anda boleh menggunakan Zoho Analytics, alat di premis, secara percuma jika ia untuk kegunaan peribadi. Ia menyokong satu pengguna dan berfungsi dengan sehingga 10 meja dan lima ruang kerja. Alat di premis ialah $30 untuk kegunaan komersial.

Walau bagaimanapun, penyelesaian berasaskan awan Zoho Analytics mempunyai beberapa pelan langganan. Pelan Asas berharga $23 sebulan (dibilkan setiap tahun) dan menyokong dua pengguna dan 500,000 baris.

Pelan langganan paling popular ialah Premium yang berharga $113 sebulan, juga dibilkan setiap tahun. Pelan ini menyokong 15 pengguna dan lima juta baris.

Oleh kerana Power BI ialah keseluruhan suite, harga bergantung pada alat yang anda pilih. Versi desktop, Power Bi Desktop, adalah percuma dan berfungsi pada komputer Windows. Platform awan yang dihoskan mereka memerlukan pengguna melanggan sama ada Power BI Pro pada harga 13.70 setiap pengguna sebulan atau Power BI Premium dengan harga $27.50 setiap pengguna sebulan.

Analitis Zoho lwn. Power BI: Platform Disokong

Apabila memilih perisian BI yang boleh dipercayai, adalah penting untuk mengetahui sistem pengendalian dan platform yang boleh anda gunakan. Analitis Zoho menyokong pemasangan di premis ke pelayan Windows, pelayan Linux, AWS, Azure dan Docker.

Perisian risikan perniagaan juga tersedia sebagai aplikasi mudah alih, tersedia di Stor aplikasi dan Gedung Google Play. Zoho Analytics berasaskan awan tersedia dalam Windows, macOS dan pengguna boleh mengaksesnya melalui Chrome, Firefox, Safari dan Microsoft Edge.

Microsoft Power BI mempunyai apl desktop Windows khusus, yang tidak menghairankan. Mereka yang lebih suka mengumpul data melalui peranti mudah alih mereka boleh memuat turun apl Power BI dari Stor aplikasi atau Google Play kedai, bergantung pada jenis peranti mereka.

Analitis Zoho lwn. Power BI: Keupayaan Analisis Data

Kedua-dua Power Bi dan Zoho Analytics adalah ciri analisis dan pelaporan data yang sangat baik. Tetapi penting untuk memeriksa dan membandingkannya dengan lebih dekat. Salah satu aspek terbaik Analitis Zoho ialah keupayaannya untuk menjana laporan secara automatik berdasarkan maklumat yang anda masukkan ke dalam sistem.

Ini menjadikan Ia alat yang sempurna untuk pemula apabila ia datang kepada penyelesaian BI. Walau bagaimanapun, pengguna lanjutan boleh memanfaatkan sepenuhnya pertanyaan data SQL tersuai dan menggunakan penapis yang berbeza untuk memanipulasi data. Anda boleh menggunakan Analitis Zoho untuk mentakrifkan formula, lajur belah, data cantum dan jadual autocantum.

Dari segi visualisasi data, Zoho Analytics menyokong pelbagai jenis carta, laporan, papan pemuka, jadual pangsi, paparan ringkasan dan banyak lagi.

Berkenaan dengan kerjasama dan perkongsian, Zoho Analytics menawarkan laporan penerbitan dan pembenaman, pautan peribadi, paparan TV skrin besar, laporan akses terperinci dan jadual pengeksportan.

Power BI berkongsi kebanyakan keupayaan analisis data dengan Zoho Analytics. Penyediaan dan pemodelan data juga termasuk pertanyaan SQL, jadual penyambungan automatik, pengadunan data, carta geo dan banyak lagi. Ia juga berfungsi dengan baik sebagai alat kolaboratif, walaupun ia tidak menyokong tayangan slaid seperti Zoho Analytics.

Satu lagi perbezaan ketara ialah kekurangan pelaporan sejarah, yang disokong oleh Zoho Analytics. Sebaliknya, ia mempunyai penyegerakan automatik, yang turut disertakan dengan Zoho, tetapi tidak dalam banyak alatan BI lain.

Zoho Analytics lwn Power BI: Kemudahan Penggunaan

Adil untuk mengatakan bahawa analitik Zoho telah direka untuk menampung pengguna pemula. Namun, kebanyakan orang tanpa pengalaman analisis data memerlukan masa, dan mungkin latihan asas, untuk memahami perisian tersebut.

Anda boleh memuatkan data ke Zoho Analytics dalam beberapa klik sahaja. Sistem drag-and-drop berfungsi dengan cemerlang, walaupun jika anda memuat naik fail yang lebih besar daripada 50MB, anda perlu menggunakan alat muat naik.

Power BI pada mulanya bermula sebagai tambahan kepada perkhidmatan Microsoft yang lain. Oleh itu, jika anda mempunyai pengalaman dengan mana-mana daripada mereka, ia tidak semestinya termasuk keluk pembelajaran yang curam. Power BI mungkin berasa terharu jika anda pernah menggunakan perisian risikan perniagaan lain sebelum ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang akan memerlukan beberapa tahap latihan.

Analitis Zoho lwn. Power BI: Keselamatan

Tidak kira saiz organisasi anda, perlindungan data adalah kunci dalam amalan perniagaan moden. Berita baiknya ialah perisikan perniagaan dan alat analisis data menggabungkan protokol keselamatan yang sangat baik untuk melindungi pengguna. Zoho Analytics bergantung pada pengesahan dua faktor dan sistem keselamatan gred perusahaan yang serupa.

Sebagai contoh, sebaik sahaja Zoho menjana laporan, pengguna boleh melaksanakan pelbagai kebenaran mengenai orang yang boleh melihatnya. Anda juga boleh memastikan laporan itu boleh dilihat daripada satu alamat IP.

Power BI melindungi data pengguna dengan memasukkan penyulitan hujung ke hujung, pelabelan sensitiviti dan pemantauan akses masa nyata. Anda juga boleh menyepadukan banyak kebenaran yang berbeza untuk kerjasama yang lebih selamat dan pengedaran laporan.

Analitis Zoho lwn Power BI: Mana Yang Lebih Baik untuk Anda?

Zoho dan Power BI akan menawarkan lebih daripada ciri yang mencukupi untuk pelaporan data dan cerapan yang sangat baik untuk kebanyakan organisasi. Tetapi kedua-dua alat BI ini berbeza dalam beberapa cara yang boleh memberi kesan kepada pilihan anda.

Zoho Analytics ialah pilihan yang lebih baik jika pasukan anda kebanyakannya terdiri daripada pemula dalam analisis data. Tetapi pengguna berpengalaman mungkin akan menyukainya juga. Power BI ialah pilihan yang selamat, terutamanya jika anda biasa dengan perkhidmatan Microsoft yang lain. Walau bagaimanapun, ia tidak menawarkan beberapa ciri yang mungkin penting kepada sesetengah pengguna.

Adakah anda telah menggunakan salah satu alat BI? Jika ya, adakah anda gembira dengan pilihan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.