Android 14 Beta 1 Kini Sedia untuk Dipasang pada Telefon Google Pixel

26
© NextPit

Dengan tepat pada masanya apabila datang ke tetingkap keluaran Google, Android 14 Beta 1 kini tersedia untuk dimuat turun untuk penguji. Kumpulan pertama peranti yang akan menerima kemas kini ialah Google Pixel 4a dan model yang lebih baru seperti Pixel 7 dan Pixel 7 Pro.

Android 14 beta yang pertama hanyalah sebahagian daripada siri keluaran daripada Google sebelum versi sistem pengendalian yang stabil dan awam dihantar, yang dijangka tiba seawal Ogos tahun ini. Begitu juga, tidak semua ciri yang dirancang untuk Android 14 akan hadir dalam beta ini, walaupun pengguna juga harus mengharapkan beberapa pembetulan pepijat di belakangnya.

  • Baca juga: Ulasan Xiaomi Redmi Note 12 Pro+

Perkara baharu dalam Android 14 Beta 1: Gerak Isyarat Belakang, Sekilas Pandang Cuaca, Navigasi Lutsinar, dsb.

Selain daripada pembetulan biasa berkenaan isu dan pengoptimuman perkhidmatan dan apl, Beta 1 menambah perubahan biasa yang telah dipratonton dalam Pratonton Pembangun OS Android yang akan datang. Ini termasuk gerak isyarat belakang ramalan yang telah dirangkumkan dalam butang baharu dan sokongan bar navigasi telus dalam semua apl.

Pada skrin kunci, Google membenarkan pengguna untuk menogol widget cuaca mati atau hidup dalam bahagian Pandangan. Sebagai sesetengah pengguna telah menyatakan, ciri itu masih tidak menunjukkan sebarang perubahan tanpa mengira pilihan yang akan anda pilih. Walau bagaimanapun, widget cuaca yang direka bentuk semula yang disebut dalam Pratonton Pembangun masih belum kelihatan dalam keluaran ini.

Menu Kongsi Android 14

OS Android 14 sedang menambah butang tindakan Nearby dalam menu Kongsi. / © NextPit

Seperti yang diserlahkan dalam hab Android 14 kami, butang Kongsi Berdekatan kini boleh dilihat di dalam tetingkap kongsi. Ia akan terpakai apabila berkongsi halaman web melalui Google Chrome. Bagi perkongsian foto atau video, butang tindakan boleh disesuaikan Cipta Album dan Cipta Pautan baharu disertakan bersama pintasan salin.

Walaupun kecil, alat penanda di dalam alat penyunting foto telah dipertingkatkan. Sebagai contoh, pen penyerlah akan menawarkan pratonton warna yang dipilih. Selepas itu, menukar rona akan dicerminkan secara automatik dalam ikon pen.

Cara memasang Android 14 Beta pada Telefon Google Pixel

Pada masa ini, program beta serasi dengan siri Pixel 4a, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6a (ulasan) dan Pixel 7 (ulasan). Jika anda mempunyai salah satu telefon bimbit Pixel yang layak, anda boleh memasang versi Android 14 melalui udara terkini dengan mendaftar dalam program beta. Anda juga boleh menaik taraf kepada beta seterusnya sebaik sahaja ia tersedia. Sebagai alternatif, penurunan taraf kepada Android 13 OS juga disokong jika anda memutuskan untuk menarik diri.

Adakah anda merancang untuk memasang Android 14 OS lebih awal daripada versi stabil? Peranti Google Pixel manakah yang anda gunakan? Kami ingin mendengar tentang pengalaman anda dalam ulasan.

Sumber:
Android