Android 14 mendayakan penukaran data dan panggilan automatik untuk telefon dwi-SIM dan eSIM

12
© NextPit

Google telah mengeluarkan pratonton pertama Android 14 yang tersedia untuk dipasang untuk peranti Android yang serasi. Antara pelbagai ciri yang dibawakan oleh sistem pengendalian akan datang ialah data mudah alih automatik dan penukaran panggilan untuk telefon dengan keupayaan dwi SIM atau eSIM. Jadi bagaimana ia lebih baik daripada sebelumnya?

Telefon Android dengan sokongan dwi SIM dan eSIM telah tersekat dengan pemilihan SIM manual. Ini adalah merugikan apabila anda berada di kawasan yang mempunyai liputan selular yang berjerawat, kerana anda tidak boleh segera melompat ke profil SIM dalam peranti anda yang mempunyai sambungan yang lebih stabil. Google akhirnya mempunyai penyelesaian untuk ini dengan menambahkan kawalan untuk membenarkan penukaran data dan panggilan automatik dalam Android 14.

  • Jangan ketinggalan: Android 14 mungkin mendapat pemindahan profil eSIM

Tetapan data mudah alih suis automatik Android OS

Jika anda menjalankan pratonton Android 14, ciri yang dipanggil Tukar data mudah alih secara automatik didayakan secara lalai dan boleh ditemui di bawah tetapan dwi SIM atau rangkaian mudah alih. Tambahan pula, ia menyatakan bahawa ini hanya akan “menggunakan buat sementara waktu” rangkaian terpilih jika ia mempunyai liputan yang lebih baik semasa panggilan dan internet.

Android 14 menambah data automatik dan penukaran panggilan untuk peranti dwi SIM dan eSIM

Android 14 menambah data automatik dan penukaran panggilan untuk peranti dwi SIM dan eSIM dalam tetapan rangkaian mudah alih / © 9to5Google

Bagi proses sebenar, kami mengandaikan bahawa anda masih akan memilih nombor utama daripada dua SIM dalam peranti, serupa dengan tetapan dwi SIM pada Android 13 sekarang. Dan jika anda menggunakan internet atau cuba untuk memulakan panggilan menggunakan SIM utama dan telah gagal, telefon anda secara automatik akan menggunakan nombor kedua atau SIM yang mempunyai isyarat rangkaian yang lebih baik.

Penukaran data selular automatik Android vs iPhone

Apple mempunyai fungsi serupa yang tersedia pada iPhone selama bertahun-tahun tetapi ia hanya terhad kepada sesi panggilan menggunakan nombor suara sahaja. Jika anda membuat panggilan suara, ini membolehkan anda menambahkan ciri panggilan data pada nombor suara sahaja dengan bergantung pada nombor lain yang mendayakan data dan suara.

Dalam kes Android 14, Google menggunakan fleksibiliti yang lebih baik di sini, memandangkan ciri tersebut sudah pun dilabelkan untuk menyokong penukaran Internet dan panggilan pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, memandangkan ini adalah pada pratonton Android 14, kita mungkin melihat beberapa perubahan di hadapan. Mungkin, Google akan membenarkan OEM memutuskan cara melaksanakan ini pada penyesuaian UI masing-masing.

Adakah anda merancang untuk memasang Pratonton Pembangun Android 14 1? Penambahan Android 14 manakah yang ingin diuji? Kita pasti semua telinga.

Melalui: 9to5Google