Android 14: Perkara yang diharapkan daripada versi baharu pada tahun 2023

19

© Framesira, Fajarpramudya / Shutterstock.com, Montaj: NextPit

Android 13 dilancarkan dengan pantas dan kini perhatian kami beralih kepada perkara terbaik seterusnya: Android 14. Kemas kini sistem pengendalian Google seterusnya dijangka dilancarkan pada tahun 2023. Teruskan membaca untuk mengetahui perubahan dalam sistem baharu, pencuci mulut yang mana bermula dengan huruf “U” telah dipilih dan bilakah Android 14 akan tersedia untuk dimuat turun.

Sesetengah syarikat telah mengemas kini kebanyakan telefon utama mereka—melainkan anda mempunyai peranti Xiaomi—dan ada juga yang mula mengemas kini peranti peringkat permulaan mereka. Sudah ada janji kemas kini yang lebih pantas pada tahun 2023. Dengan mengambil kira perkara itu, mari lihat apa yang diharapkan daripada Android 14.

Android 14: Bila hendak mengharapkan OS Google baharu?

Keluaran Android mengikut jadual yang agak boleh diramal pada ketika ini, dengan fasa khusus dibentangkan untuk membantu pembangun apl dan pengeluar peranti bersedia untuk keluaran baharu, yang biasanya berlaku sekitar suku ketiga tahun itu.

Pengumuman rasmi pertama berlaku dengan keluaran Pratonton Pembangun (DP) pertama, yang mempamerkan ciri yang masih dalam pembangunan untuk sistem. Pencapaian seterusnya biasanya berlaku semasa Google I/O—acara syarikat untuk pembangun, yang biasanya diadakan pada bulan Mei—, apabila versi beta pertama sering diumumkan.

Jadual keluaran Android 13 & 12

Android telah mengikuti jadual pembangunan yang serupa selama beberapa tahun / © Google

Selepas kira-kira tiga hingga lima keluaran Beta, Google mengisytiharkan bahawa versi “termasuk binaan calon keluaran Android“, yang bermaksud set ciri adalah muktamad, dan sekurang-kurangnya untuk pembangun apl, semua antara muka apl (API) sedia untuk menguji aplikasi dan permainan.

Selepas beberapa pembetulan pepijat—kebanyakannya berkaitan dengan isu kestabilan untuk telefon Pixel—Google mengeluarkan versi stabil, serentak dengan pengumuman generasi Pixel baharu, yang berlaku antara Ogos dan Oktober sejak Android 6 (Marshmallow, kembali dalam Nexus 5X dan Nexus 6P era).

Jadual keluaran Android yang lalu

Versi Pengumuman / Pratonton Beta Lepaskan Calon Keluaran stabil
Android 13 (2022) Februari (DP1) April Julai (Beta 4) Ogos
Android 12 (2021) Februari (DP1) Mungkin September (Beta 5) Oktober
Android 11 (2020) Februari (DP1) Jun Ogos (Beta 3) September
Android 10 (2019) Mac (Beta 1) Mac Ogos (Beta 6) September
Android 9 Pie (2018) Mac (DP) Mungkin Julai (Beta 4) Ogos
  • Baca juga: Semak telefon yang akan dikemas kini kepada Android 13

Android 14: Bagaimana ia akan dipanggil? Pencuci mulut?

Walaupun Google tidak lagi menggunakan nama kod Android dalam kempen pemasaran rasmi selepas Android 10, tradisi itu masih wujud dalam kalangan pembangun dan jurutera OS.

Untuk tahun 2023, pembangun Google sebenarnya tidak mempunyai banyak pilihan untuk pencuci mulut bermula dengan huruf U, dan oleh itu, pada April 2022, repositori Android mendapat kemas kini yang membayangkan nama kod pencuci mulut Android 14: Kek terbalik. Walaupun begitu, harapkan untuk melihat bahan pemasaran hanya menggunakan penjenamaan “Android 14”.

Kek terbalik

Kek terbalik dibakar dengan topping di bahagian bawah kuali, memberikan rupa yang rata / © nelea33/Shutterstock

Android 14: Ciri baharu

Walaupun kita masih tinggal beberapa bulan lagi daripada ujian beta Android 14, beberapa ciri sudah dalam pembangunan. Dan pembangunan sumber terbuka OS sudah memberikan beberapa petunjuk tentang apa yang diharapkan pada keluaran stabil.

Sambungan satelit

Sama seperti ciri yang diperkenalkan pada keluarga iPhone 14, ciri sambungan satelit juga akan datang kepada (sekurang-kurangnya beberapa) telefon Android pada tahun 2023. Pilihan sambungan baharu telah diumumkan oleh SVP Google, Hiroshi Lockheimer, tetapi dia tidak menjelaskan secara terperinci bagaimana ia akan berfungsi, hanya untuk panggilan kecemasan, hanya SMS atau dengan sambungan data berkelajuan rendah.

RIP, Android Beam

Dengan Kongsi Berdekatan dinaikkan pangkat kepada warganegara kelas pertama dalam keluaran Android baru-baru ini, pendahulunya akhirnya akan dialih keluar daripada pangkalan kod Android—selepas dialih keluar daripada kebanyakan pengedaran pada tahun lalu. Walaupun tidak ramai orang akan terlepas Android Beam, ciri ini mempunyai satu kelebihan berbanding Kongsi Berdekatan: tidak bergantung pada Perkhidmatan Mudah Alih Google (GMS), yang membolehkan pengedaran berasaskan AOSP seperti EMUI/HarmonyOS dan FireOS berpotensi menyertakan sokongan untuk ciri pemindahan data.

Android 14: Peranti yang dijangkakan

Seperti yang biasa berlaku dengan setiap keluaran Android baharu, barisan Pixel Google akan menjadi yang pertama mendapatkan versi baharu. Keluaran Android biasanya ditetapkan masa dengan barisan penjanaan Pixel baharu, jadi telefon pintar “Pixel 8” dijangka menjadi telefon pertama yang dikeluarkan dengan sistem.

Kemas kini dijangka tersedia pada hari yang sama untuk telefon pintar Google yang lain, daripada Pixel 5 dan lebih baharu.

Panduan Membeli Google Pixel 7 Pro dan Tawaran Terbaik

Seperti biasa, telefon Pixel dijangka menjadi yang pertama menerima Android 14 / © NextPit

Ketersediaan kemas kini untuk jenama dan model lain akan berbeza-beza, jadi kami mengesyorkan anda menyemak panduan kami tentang setiap dasar kemas kini pengeluar:

  • Berapa lamakah setiap jenama Android mengemas kini telefon pintarnya?

Artikel ini akan sentiasa dikemas kini menjelang keluaran stabil Android 14, termasuk semua versi ujian. Pastikan anda mengikuti NextPit pada Facebook dan Twitter untuk dimaklumkan tentang ciri baharu, keluaran pembangunan dan sokongan peranti!