Android dan Pixel mungkin mendapat ciri penjejakan berasaskan Bluetooth—Sejauh manakah ia akan menjadi tepat?

5

© NextPit

Kemunculan sambungan Bluetooth LE dan UWB (jalur ultra lebar) baru-baru ini membawa kepada ciri yang lebih pintar pada peranti boleh pakai seperti fon kepala dan jam tangan pintar. Terutamanya, teknologi ini membolehkan penyetempatan walaupun pada peranti padat. Google nampaknya sedang berusaha untuk memberikan Bluetooth pada Android rangsangan dengan menambahkan penghampiran jarak.

Penemuan itu dikesan oleh pembangun Esper terkenal Mishaal Rahman daripada kod sumber Projek Sumber Terbuka Android (AOSP) yang akan datang. Secara khusus, ia mendedahkan bahawa Google menambah API baharu bernama Pengukuran Jarak Bluetooth. Perlu diingatkan bahawa API ini akan menggunakan Bluetooth RSSI (Received Signal Strength Indicator), iaitu kaedah untuk mengukur kekuatan isyarat.

  • Penjejak kecergasan terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Buka kunci pintar dan penjejakan lokasi pada Android melalui Bluetooth

Terdapat beberapa potensi kegunaan untuk sistem ini jika digunakan pada telefon pintar Android dan boleh pakai. Sebagai contoh, ia boleh mendayakan fungsi buka kunci pintar antara telefon dan jam tangan pintar. Begitu juga, Google menunjukkan ciri Buka Kunci Pintar baharu semasa CES 2023 di mana Pixel 7 boleh dibuka kunci secara automatik jika Pixel Watch berada dalam jarak yang telah ditetapkan.

Satu lagi aplikasi untuk rangka kerja ini ialah ia boleh menjejaki peranti yang hilang seperti satu sisi Pixel Buds Pro (ulasan) menggunakan anggaran Bluetooth. Data yang dikumpul dan diukur akan ditukar kepada jarak dan kemudian ditayangkan ke telefon atau tablet yang disambungkan. Ia adalah setanding dengan versi suped-up Google’s Fast Pair yang mengira status bateri peranti dan bukannya jarak.

Google Pixel 6

Model Google Pixel 6 dan lebih baharu disertakan dengan sambungan UWB / © NextPit

Selain daripada kes yang menarik, tidak jelas bila tepatnya Google mengeluarkan ciri tersebut secara terbuka. Ia mungkin tiba dahulu pada peranti berjenama Pixel melalui keluaran Pixel Drop atau Android 14 OS. Tambahan pula, adalah diandaikan bahawa kelebihan ini tidak akan eksklusif untuk peranti berjenama Pixel kerana ia bergantung pada standard Bluetooth wayarles konvensional.

Satu-satunya kaveat Bluetooth RSSI ialah ia mempunyai tahap ketepatan yang rendah memandangkan ia bergantung pada anggaran, mungkin ia harus menghasilkan satu meter atau kurang sisihan. Ia juga tidak membenarkan kedudukan belokan demi belokan berpandu atau dalaman yang serupa dengan UWB. Tetapi itu adalah sesuatu yang Google harus nantikan pada masa hadapan.

Apakah pendapat anda tentang keupayaan mengukur Bluetooth Android? Adakah anda fikir ini akan menjadi ciri utama yang akan anda pertimbangkan sebelum membeli peranti anda yang seterusnya?