Apabila WhatsApp Digodam, Inilah Perkara Yang Perlu Dilakukan

66

WhatsApp adalah salah satu aplikasi pemesejan yang paling popular. Apa yang menjadikannya begitu terkenal ialah ia merupakan apl mudah alih pertama yang menawarkan pemesejan percuma. Ia juga telah membayangi SMS, kerana pengguna tidak perlu risau tentang kiraan aksara lagi. Mereka boleh menaip 15 aksara atau 500 tanpa kebimbangan mesej berpecah. Had sebenarnya melebihi 65,000 aksara, jadi tidak perlu risau di sana.

Satu lagi perkara yang pengguna tidak perlu risau ialah nama pengguna. WhatsApp tidak memerlukannya. Ia bersambung ke nombor telefon bimbit anda, jadi anda akan muncul kepada pengguna lain di bawah nama yang sama yang mereka berikan kepada anda dalam senarai kenalan mereka.

Malangnya, penggodam boleh menyusup masuk ke akaun WhatsApp anda. Apabila ini berlaku, anda mungkin tertanya-tanya apa yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan semula akaun anda dan melindunginya untuk mengelakkan isu masa hadapan. Artikel ini menerangkan perkara yang perlu dilakukan jika akaun anda terjejas dan membantu anda melindunginya pada masa hadapan.

Telefon WhatsApp

Cara Mengetahui sama ada Akaun Anda Dikompromi

Salah satu petunjuk utama bahawa akaun WhatsApp anda terjejas ialah melihat kenalan yang bukan milik anda. WhatsApp sangat intuitif sehingga ia akan menambah kenalan anda apabila anda log masuk pada peranti baharu. Tanda lain, sudah tentu, mesej yang anda tidak hantar. Jika anda membuka WhatsApp dan melihat mesej yang mencurigakan, seseorang mungkin menggunakan akaun anda.

Satu lagi petanda akaun WhatsApp yang terjejas ialah komunikasi ganjil daripada syarikat itu. Sebagai contoh, anda mungkin telah menerima e-mel tentang perubahan pada akaun anda. Jika anda telah menerima sesuatu seperti ini, adalah idea yang baik untuk mengambil tindakan segera.

Akhir sekali, syarikat itu mungkin telah digodam. Keadaan ini biasanya merupakan serangan berskala luas yang menjejaskan data pengguna. Malangnya, tiada cara yang bagus untuk mengesan jenis aktiviti ini. Walau apa pun, WhatsApp akan menghantar pemberitahuan kepada anda bahawa akaun anda mungkin telah terjejas.

Untuk maklumat lanjut, berikut ialah cara untuk mengenali aktiviti yang mencurigakan di WhatsApp.

Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Akaun WhatsApp Anda Digodam

penggodam

Memandangkan anda telah menemui cara untuk mengetahui sama ada akaun anda digodam, tiba masanya untuk mengetahui cara mengambil tindakan. Ingat, anda perlu bertindak pantas untuk melindungi maklumat peribadi anda dan mendapatkan semula kawalan ke atas akaun anda.

Maklumkan Kenalan Anda

Salah satu penipuan yang lebih baharu ialah penggodam meminta kod pengesahan sambil berpura-pura menjadi kenalan anda. Disebabkan sifat ciri keselamatan WhatsApp, anda hanya perlukan nombor telefon dan kod pengesahan untuk log masuk.

Apabila seseorang menjejaskan akaun WhatsApp anda, mereka boleh menghantar mesej kepada kenalan anda yang menyatakan bahawa syarikat itu menghantar kod pengesahan dan kemudian mendapat akses ke akaun mereka. Itulah sebabnya salah satu perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah menghantar mesej kepada rakan dan keluarga anda, memberitahu mereka bahawa anda telah kehilangan akses kepada akaun anda. Tindakan ini menghalang eksploitasi lanjut akaun anda dan orang lain.

Sebab lain anda ingin memberitahu kenalan anda bahawa anda tidak mempunyai akses kepada akaun WhatsApp anda ialah mereka mungkin menangkap maklumat peribadi anda. Daripada nombor perbankan anda ke alamat e-mel anda, penggodam akan cuba mendapatkan sebanyak mungkin akses kepada maklumat peribadi anda dengan bijak.

Jangan Log Keluar dan Log Masuk Kembali Jika Anda Menerima Kod Pengesahan

Walaupun ini mungkin kelihatan agak ganjil, salah satu kaedah yang digunakan oleh penggodam ialah kod pengesahan untuk mengunci anda supaya mereka boleh mendapatkan akses. Tindakan ini berfungsi kerana WhatsApp hanya membenarkan begitu banyak kod pengesahan dihantar pada satu masa. Apabila penggodam menggunakan semua percubaan anda, anda perlu menunggu 12 jam untuk menerima satu lagi percubaan. Tetapi, penggodam lebih bersedia daripada anda, jadi mereka akan mendapatkan kod dan log masuk ke akaun anda. Mereka berkesan mengunci anda keluar.

Jika anda menerima berbilang teks WhatsApp dengan kod pengesahan, sebaiknya abaikan mereka. Teruskan menggunakan akaun WhatsApp anda seperti biasa.

Perkara yang Perlu Diketahui untuk Masa Depan

Tidak kira cerita seram tentang penggodaman, anda boleh menghalang banyak serangan penggodam daripada berlaku di tempat pertama. Dalam kebanyakan kes, orang tanpa sedar memberi penggodam akses kepada peranti mereka apabila mereka membuka mesej yang dijangkiti atau beberapa kandungan lain yang dihantar daripada sumber yang mencurigakan.

Jika anda pernah menerima mesej daripada nombor yang tidak dikenali atau pautan yang mencurigakan, pastikan anda mengelak daripada membukanya. Perkara yang sama berlaku untuk pemasangan aplikasi. Anda harus menyekat semua pemasangan daripada sumber yang tidak diketahui. Gedung Play mempunyai pilihan yang membolehkan anda melakukan ini.

Rangkaian awam dan tidak terjamin adalah satu lagi perkara yang anda harus gunakan dengan berhati-hati. Pengguna harus mengelakkan rangkaian awam kerana ia selalunya tidak selamat.

Jika semuanya gagal, sebaiknya kunci WhatsApp pada telefon anda dengan loker aplikasi atau nyahaktifkan sahaja akaun WhatsApp anda.

Biar Orang Lain Tahu

Jika anda mengetahui anda telah digodam sebelum seseorang bertanya kepada anda tentang aktiviti pelik daripada akaun anda, pastikan anda memberitahu mereka dan menyiarkannya pada seberapa banyak rangkaian sosial yang anda boleh. Selain itu, jangan lupa untuk melaporkan isu tersebut kepada WhatsApp, kerana ia berkemungkinan besar akan membantu anda mengambil tindakan selanjutnya.

Apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, anda mungkin tidak perlu terlalu risau. Kemungkinan besar, anda bukan sasaran utama serangan ini, sekurang-kurangnya jika anda tidak memberikan terlalu banyak maklumat di media sosial. Cuba kurangkan berkongsi dan hanya fokus pada aspek sosial apl ini. Juga, jangan lupa untuk mengambil tindakan pencegahan, seperti mengunci WhatsApp, hanya untuk keselamatan.

Soalan Lazim WhatsApp yang digodam

Bolehkah penggodam melihat mesej saya?

Tidak. Menurut WhatsApp, semua mesej disimpan pada peranti anda dan bukan dalam perkhidmatan awan. Walaupun mesej disimpan pada peranti anda, ia dilindungi oleh penyulitan hujung ke hujung. Jika seseorang mendapat akses yang menyalahi undang-undang ke akaun anda, mereka tidak akan melihat sebarang perbualan anda sebelum ini.

Bagaimanakah saya tahu jika akaun WhatsApp saya digodam?

Mula-mula, semak sama ada hayat bateri anda telah menurun dengan ketara. Jika ya, ini mungkin petanda.

Lihat sama ada jumlah data internet yang digunakan oleh telefon anda telah meningkat tanpa sebab. Jika ya, ada kemungkinan anda digodam, walaupun dengan apl lain.

Seperti yang anda mungkin sedia maklum, suhu telefon anda meningkat jika berada di bawah tekanan yang meningkat. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menggunakan mana-mana apl yang besar dan padat sumber, sekurang-kurangnya pada masa ini, dan telefon anda menjadi panas tanpa mengira, anda harus menganggap perisian pengintip sebagai suspek yang mungkin.

Apa lagi yang boleh saya lakukan jika akaun WhatsApp saya digodam?

Selain memberitahu rakan dan keluarga tentang penggodaman dan kekal log masuk ke WhatsApp apabila menerima kod pengaktifan, adalah idea yang baik untuk melumpuhkan WhatsApp Web.

Terdapat pilihan berlabel “Log keluar daripada semua komputer” yang anda patut gunakan. Ciri ini juga mempunyai senarai peranti tempat terakhir anda menggunakan akaun anda supaya anda boleh melihat jika anda tidak mengenali sebarang. Satu-satunya masalah dengan kaedah ini ialah ia berdasarkan pada pelayan yang anda sambungkan, dan VPN juga menghantar maklumat lokasi yang salah. Walau apa pun, butiran lokasi boleh menjadi tanda pasti pengguna yang tidak dibenarkan dalam akaun anda, terutamanya apabila anda mengesahkan tempat anda telah log masuk berdasarkan apa yang peranti anda hantar dalam cara maklumat.

Loker apl ialah pertimbangan tambahan, membantu anda mengunci mana-mana apl pada telefon pintar anda. Dengan cara ini, penggodam perlu membuka kunci telefon anda sebelum terus menyerangnya. Terdapat juga loker khusus untuk WhatsApp.

Akhir sekali, cuba dayakan pengesahan dua langkah dalam tetapan Akaun untuk lapisan perlindungan tambahan.

Saya perlukan bantuan lagi. Adakah terdapat nombor telefon yang boleh saya hubungi untuk menghubungi WhatsApp?

Mungkin anda tidak celik teknologi, atau penggodam telah memberi tamparan hebat kepada akaun anda. Malangnya, WhatsApp tidak mempunyai nombor telefon yang boleh anda hubungi (sama seperti kebanyakan platform dalam talian hari ini). Tetapi, jika anda memerlukan bantuan lanjut, gunakan WhatsApp Hubungi Kami halaman untuk melaporkan sebarang isu yang anda hadapi dan menerima bantuan daripada pasukan sokongan.