Apakah Android Auto dan bagaimana anda menggunakannya?

27

© NextPit

Android Auto mula-mula mula perlahan-lahan memasuki kereta kami dan ke jalan raya lebih kurang dua tahun lalu, tetapi sejak itu ia telah banyak berubah sepanjang perjalanan. Jadi, kami telah mengumpulkan panduan berguna untuk memperkenalkan anda kepada Android Auto dan perkara yang boleh dilakukan untuk anda dan kereta anda.

  • Telefon Android terbaik 2016
  • Google I/O 2017: perkara yang anda boleh jangkakan

Apakah itu Android Auto?

Walaupun Android Auto telah tersedia selama beberapa tahun sekarang, terdapat kemungkinan besar bahawa ramai orang tidak benar-benar tahu apa itu atau komposisinya. Ringkasnya, Android Auto ialah gabungan telefon pintar anda dengan ‘unit kepala’ dalam kereta untuk menyediakan fungsi berkaitan pemanduan khusus dan akses mudah kepada perkara seperti arah dan muzik.

Atau, dulu sehingga penghujung tahun 2016. Sekarang, anda tidak semestinya memerlukan unit Android Auto dalam kereta anda sama ada. Dalam satu cara, itu jelas satu perkara yang baik kerana ini bermakna mana-mana pemandu dengan telefon Android boleh menggunakan pilihan Android Auto tanpa memerlukan perkakasan tambahan.

Apl Android Auto kini tersedia di 31 negara.

androidpit android auto

Android Auto 2.0 mengalih keluar keperluan untuk perkakasan khusus. / © Google

Apa yang saya perlukan untuk menggunakannya?

Pada penghujung tahun lepas, Android Auto telah dibina ke dalam lebih 200 model kereta berbeza daripada lebih 50 jenama, yang bermaksud bahawa orang yang tinggal di AS dan negara lain yang disokong oleh apl itu mempunyai semakin banyak pilihan asli, jika anda pasti mahu ia terbina dalam.

Jika anda mempunyai paparan dalam kereta yang serasi, mempunyai sistem itu jelas lebih mudah daripada menggunakan telefon anda dan berlabuh dalam buaian dash. Jika anda mengambil laluan terakhir ini, anda boleh menggunakan mana-mana pelekap sengkang tetapi sesetengah pengeluar telah mengubah suai tawaran mereka untuk memanfaatkan Android Auto.

Logitech, sebagai contoh, menggantikan pelancaran pantas ZeroTouch pada doknya dengan apl Android Auto untuk pelekap pemuka ‘SmartCar’nya. Jika anda tidak mahu membelanjakan kira-kira $80 pada pelekap papan pemuka magnet mana-mana yang lain akan berfungsi dengan baik, anda hanya perlu melancarkan apl itu secara manual.

Anda boleh menetapkan apl Android Auto untuk dilancarkan apabila anda menyambung ke peranti Bluetooth tertentu yang anda pilih.

androidpit android auto2

Android Auto adalah percuma untuk dimuat turun dan tidak memerlukan perkakasan khas. / © NextPit

Apa yang boleh dilakukannya?

Matlamat Android Auto adalah untuk meletakkan semua fungsi yang mungkin anda perlukan semasa memandu kereta di hujung jari anda, atau sememangnya, sejak penghujung 2016, boleh diakses melalui arahan suara supaya anda boleh mengekalkan tangan anda di atas roda pada setiap masa .

Ini bermakna anda boleh melakukan perkara seperti melancarkan Peta dan menavigasi ke destinasi anda, mengawal muzik anda, memainkan semula mesej dan membuat panggilan dengan arahan suara dan mengawal aplikasi pihak ketiga yang telah menambah sokongan untuk Android Auto.

The senarai pada masa ini termasuk suspek biasa yang anda jangkakan untuk lihat, seperti Spotify, Skype, WhatsApp, tetapi juga termasuk apl yang kurang dikenali. Penagih podcast juga disediakan, dengan apl seperti Stitcher Radio dan PocketCasts, tetapi anda perlu menunggu (atau bersusah payah) untuk apl kegemaran anda menambah sokongan jika ia belum dipaparkan pada halaman apl yang disokong sekalipun.

Berapakah kosnya?

Ianya percuma! Nah, macam-macam. Seperti kebanyakan perkhidmatan Google, apl ini percuma untuk dimuat turun dan digunakan, tetapi anda memerlukan sejenis dok dalam kereta atau pemegang telefon walaupun untuk memanfaatkan sepenuhnya UI berorientasikan kereta.

Jadi, bergantung pada cara anda ingin mengakses Android Auto (pada telefon di tangan anda, atau dalam kereta baharu), kos untuk mendapatkan akses kepada platform adalah antara percuma dan harga kereta baharu.

Maksud sebenarnya ini, dan terutamanya sejak kemas kini Disember lalu, berjuta-juta orang mempunyai akses kepada menggunakan Android Auto untuk perjalanan mereka tanpa membelanjakan satu sen tambahan atau memerlukan set kepala/stereo/unit dalam kereta yang khusus.

Jika anda ingin membeli kereta yang terbina dalam, anda boleh menelitinya senarai pengeluar semasa ini penghantaran kereta dengan Android Auto terbina dalam.

Masih berkembang

Dengan kemas kini Disember yang menambah sokongan untuk arahan ‘OK, Google’ dan membenarkan orang yang tidak mempunyai kereta tertentu mula menggunakan platform tersebut, jelas bahawa Google masih mempunyai beberapa cita-cita dalam kereta untuk Android Auto yang belum dapat dipenuhi, yang meyakinkan, kerana Open Auto Alliance yang berjanji untuk membawa Android ke beberapa kereta dan peranti yang berbeza belum dikeluarkan satu kenyataan akhbar dalam lebih tiga tahun.

Syukurlah, itu tidak menghalang banyak pembuat peranti yang berbeza mengumumkan banyak produk baru untuk menyokong Android Auto untuk 2017.

Sesetengah pembuat kereta mengambil interaksi selangkah lebih jauh dan membenarkan Google Home menghantar arahan kepada kereta. Perkhidmatan Blue Link Hyundai, sebagai contoh, akan membolehkan anda menyebut perkara seperti “Ok Google, Beritahu Pautan Biru untuk memulakan Santa Fe saya dan tetapkan suhu kepada 72 darjah” atau “Ok Google, minta Pautan Biru mengunci kereta saya” untuk Hyundai yang disokong kereta.

Jelas sekali, jumlah kefungsian yang anda perolehi daripada Android Auto bergantung pada perkakasan yang anda gunakan untuk bermula dan sejauh mana penyepaduan berjalan, tetapi dengan halangan yang rendah untuk masuk, tiada sebab untuk tidak mula meneroka sekarang anda tahu lebih banyak lagi.

Adakah anda menggunakan Android Auto? Adakah anda tidak tahu bahawa anda boleh? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!