Apakah Bluetooth dan bagaimana saya menggunakannya?

29
© NextPit

Panduan lengkap Bluetooth ini akan memberitahu anda semua tentang kegunaan teknologi, cara menyediakannya dan contoh cara menggunakannya dengan telefon pintar anda dan alat lain, seperti set kepala wayarles. Hanya ketik pautan lompat di bawah untuk menjawab semua soalan Bluetooth anda!

Bluetooth telah bersama kami selama dua puluh tahun dan telah menandakan komunikasi tanpa wayar. Dicirikan oleh kemudahan penggunaan dan penggunaan yang meluas, simbol runic yang kecil telah sampai ke hampir setiap peranti moden pintar. Daripada mentol lampu kepada telefon pintar dan kereta, Bluetooth membolehkan perkongsian fail pantas, penstriman muzik dan banyak lagi!

Apakah Bluetooth?

Bluetooth ialah standard komunikasi tanpa wayar yang membolehkan peranti elektronik bersambung dan berinteraksi antara satu sama lain. Ia boleh didapati dalam beberapa alat, daripada telefon pintar kepada pembesar suara, kepada komputer riba dan banyak lagi.

Bluetooth tidak bergantung pada Wi-Fi, data mudah alih atau rangkaian sel: selagi peranti serasi dengan Bluetooth dan berdekatan antara satu sama lain, mereka boleh mengambil bahagian dalam komunikasi dua hala tanpa wayar.

Wira bluetooth AndroidPIT

Perhatikan simbol Bluetooth pada peranti elektronik anda. / © NextPit

Apakah maksud nombor versi Bluetooth?

Bluetooth telah melalui beberapa lelaran utama sejak ia mula diperkenalkan pada tahun 1999 dan versi pertamanya (1.0) sukar ditemui pada mana-mana peranti sekarang. Perbezaan terbesar antara versi ini ialah kelajuan di mana mereka boleh memindahkan data, dengan lelaran utama terkini, Bluetooth 5, menjadi yang terpantas dan paling cekap daripada ini.

Tetapi sejak penggunaan Bluetooth 5 pada 2017, standard itu telah menerima beberapa kemas kini, iaitu versi 5.1 dan 5.2, dan 5.3 masih dalam kerja-kerja. Ini menawarkan pengoptimuman penting berbanding versi standard 5.0, seperti keupayaan untuk mengesan lokasi anggaran peranti berpasangan.

 • Ingin tahu tentang codec audio yang disokong oleh Bluetooth?

Bagaimanakah saya tahu jika telefon saya mempunyai Bluetooth?

Jika anda memiliki apa-apa jenis telefon pintar pada masa ini, ia adalah jaminan sekurang-kurangnya ia akan menyokong Bluetooth. Ini ialah komponen kos rendah, boleh digunakan secara meluas dan mudah dilaksanakan: melainkan telefon anda sangat lama atau rosak, ia sepatutnya mempunyai Bluetooth. Jika anda hanya ingin menyemak sama ada anda memilikinya, hanya cari dalam Tetapan telefon pintar anda untuk perkataan Bluetooth.

Apakah perbezaan antara Bluetooth dan NFC?

Bluetooth dan NFC dalam banyak cara sangat serupa: anda juga boleh menggunakan NFC bersama-sama dengan Bluetooth untuk sambungan yang lebih pantas. Perbezaan utama ialah:

 • NFC tidak memerlukan “berpasangan” – yang bermaksud memautkan dua peranti Bluetooth bersama – jadi lebih cepat untuk memulakan pemindahan data.
 • NFC beroperasi pada jarak yang lebih pendek (biasanya kurang daripada 10 cm).
 • NFC boleh digunakan untuk pembayaran mudah alih, Bluetooth tidak boleh.

Bluetooth, sebaliknya, dikatakan mempunyai jarak sekurang-kurangnya 200 kaki, dan ia memindahkan data lebih cepat daripada NFC.

 • Ketahui lebih lanjut tentang apa itu NFC dan aplikasinya.
androidpit sony xperia Z3 NFS

NFC dan Bluetooth ialah kedua-dua cara untuk menyambungkan peranti secara wayarles / © NextPit

Bagaimanakah cara saya menggunakan Bluetooth?

Untuk menggunakan Bluetooth, anda mesti memastikan ia didayakan pada peranti anda terlebih dahulu. Pergi ke Tetapan > Bluetooth dan kuis suis ke kedudukan Hidup.

Sebagai alternatif, tarik ke bawah bayangan pemberitahuan anda dengan meleret ke bawah dari bahagian atas telefon anda dan anda mungkin akan melihat ikon Bluetooth. Ketik untuk mendayakan atau melumpuhkannya.

NextPit-cara-1

Hidupkan atau matikan Bluetooth daripada lorek pemberitahuan anda atau dalam menu khususnya dalam Tetapan / © NexPit

Cara menyambungkan Bluetooth dengan peranti lain: Berpasangan

Berpasangan ialah langkah yang perlu untuk menyambungkan dua peranti Bluetooth. Ini kerana, berpasangan bertindak seperti jabat tangan maya antara keduanya, menghubungkan mereka bersama. Ini bermakna walaupun orang lain memasuki bilik dan membuka Bluetoothnya, dia tidak boleh merampas kawalan peranti anda atau menghantar fail kepada anda tanpa kebenaran anda.

Untuk memasangkan dua peranti adalah sangat mudah. Hidupkan peranti Bluetooth, dan kemudian daripada menu Bluetooth telefon pintar anda (laluan yang boleh anda temui di atas) cari nama peranti yang ingin anda sambungkan dan ketik padanya. (Secara lalai, nama peranti yang ingin anda sambungkan hendaklah sangat jelas.) Beberapa saat kemudian, peranti itu harus digandingkan.

Sesetengah peranti Bluetooth memerlukan PIN untuk sambungan dibuat: jika anda tidak tahu perkara ini, rujuk manual peranti.

Bagaimanakah cara saya memasangkan dua telefon dengan Bluetooth?

Memasang dua telefon dengan Bluetooth sekali lagi merupakan proses yang agak mudah. Menggandingkan dua telefon bersama-sama akan membolehkan anda memindahkan fail ke sana ke mari dengan cepat.

 1. Buka Bluetooth pada kedua-dua peranti.
 2. Pada salah satu peranti, cari peranti lain dalam senarai dan ketik padanya.
 3. Jika anda tidak melihat peranti itu, pastikan ia ditetapkan sebagai Kelihatan.
 4. Ketik pada peranti dan apabila digesa, sahkan pin.

Bagaimanakah saya boleh menyambungkan telefon saya dengan fon telinga Bluetooth saya?

Fon telinga wayarles mungkin mempunyai ritual sambungan yang sedikit berbeza bergantung pada jenama. Tetapi biasanya, atas sebab keselamatan, fon kepala memerlukan anda menjadikannya boleh ditemui dengan menekan butang yang sesuai. Dalam fon telinga, ini mungkin terletak di suatu tempat pada kes itu.

 1. Buka Bluetooth pada telefon anda.
 2. Hidupkan peranti anda.
 3. Jika peranti anda tidak muncul dalam senarai, tekan butang berpasangan Bluetooth.
 4. Pasangkan peranti dan anda boleh pergi.

Jika ini tidak berjaya, rujuk manual peranti anda.

Untuk apa saya boleh menggunakan Bluetooth?

Untuk mendengar muzik

Salah satu kegunaan Bluetooth yang paling biasa ialah menyambungkan telefon pintar anda kepada pembesar suara wayarles atau fon kepala. Kelebihan ini untuk fon kepala ialah anda tidak perlu risau tentang kabel atau wayar menjadi kusut atau ditarik; Tidak hairanlah bahawa Bluetooth telah menjadi kaedah sambungan dengan fon kepala, hampir mengatasi bicu audio daripada telefon pintar.

Anda juga boleh menemui beribu-ribu pembesar suara Bluetooth yang kecil dan berkuasa untuk memenuhi semua keperluan dan ini boleh digunakan dengan baik di pesta rumah apabila anda mungkin tidak mahu meninggalkan telefon pintar anda di satu tempat sambil mengepam muzik melalui kabel.

 • Berikut ialah fon kepala ANC terbaik yang boleh anda temui di pasaran
Pembesar Suara AndroidPIT 1

Pembesar suara Bluetooth biasanya kecil dan segi empat tepat, tetapi sesetengahnya boleh menghasilkan bunyi yang hebat / © NextPit

Untuk pemindahan fail

Jika anda berada berdekatan dengan seseorang yang ingin anda hantar fail, anda boleh menggunakan Bluetooth untuk berbuat demikian. Ini adalah idea yang baik apabila anda perlu memindahkan jenis fail yang lebih besar apabila anda berada di luar jangkauan isyarat Wi-Fi.

NextPit-bluetooth-cara-berkongsi

Selepas memilih fail yang ingin anda kongsi, tekan butang “kongsi” atau “hantar” kemudian ketik ikon Bluetooth dan cari peranti yang anda mahu hantarkannya / © NextPit

Untuk bebas tangan dalam kereta

Anda juga boleh menemui Bluetooth di dalam kereta. Pasangkan telefon bimbit anda dengan kereta anda dan anda boleh menerima panggilan tanpa perlu menyentuh telefon pintar anda.

Arahan untuk persediaan ini akan bergantung pada kereta dan pengilang, tetapi pada telefon anda, ia sepatutnya hanya kes mencari ID Bluetooth kereta dalam menu peranti Bluetooth.

Mencari item menggunakan tag pintar

Jika anda sentiasa kehilangan barangan, maka anda mungkin ingin menyemak teg pintar Bluetooth. Peranti pintar ini boleh dilekatkan pada barang peribadi anda seperti keyfob. Kemudian jika anda tersalah letak beg galas anda, sebagai contoh, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencarinya dalam julat Bluetooth yang boleh dikesan.

 • Inilah yang boleh anda lakukan dengan Apple AirTag! Baca Ulasan kami.
 • Sejauh manakah Apple AirTags selamat?

Sesetengah penyelesaian seperti Apple AirTags turut mengemas kini lokasi mereka walaupun pengguna lain melepasi berhampiran tag, membolehkan anda menjejak item anda walaupun dalam jarak yang lebih jauh.

Penambatan Bluetooth: Berkongsi sambungan internet anda dengan peranti lain.

Walaupun lebih baik menggunakan tempat liputan Wi-Fi sebaliknya, terdapat beberapa keadaan di mana anda mungkin perlu menggunakan fungsi penambatan Bluetooth. Paling penting anda boleh menggunakan ini untuk menyelesaikan masalah sambungan dengan Wi-Fi anda. Di mana ini boleh berguna ialah apabila PC anda mempunyai keupayaan untuk menyambung melalui Bluetooth tetapi tidak melalui Wi-Fi (Saya tahu ia jarang berlaku, tetapi ia telah berlaku kepada saya sebelum ini.)

Walau apa pun, Bluetooth boleh menjadi Deus ex Machina anda dan menawarkan penyelesaian kepada anda.

 • Hidupkan Bluetooth anda dalam kedua-dua peranti dan pasangkannya.
 • Dalam tetapan telefon anda, cari Penambatan Bluetooth.
 • Hidupkannya.
 • Kemudian anda harus menyediakan rangkaian pada peranti anda.
 • Untuk Mac dan Windows, ini ialah konfigurasi dua langkah melalui gesaan pemberitahuan.

Untuk mengawal peranti Rumah Pintar

Peranti Rumah Pintar menggunakan kedua-dua piawaian Bluetooth dan Wi-Fi, mengelirukan pengguna baharu. Sesetengah produk Philips Hue, sebagai contoh, hanya boleh disambungkan melalui Bluetooth manakala yang lain hanya melalui Wi-Fi… Sesetengah peranti menyokong kedua-duanya! Ini bermakna dalam rangkaian Rumah Pintar moden anda sama ada perlu berusaha untuk keseragaman dalam isyarat anda atau mempunyai Hab Rumah Pintar yang menyokong kedua-duanya.

Peranti rumah pintar ini termasuk suis pintar, mentol lampu pintar, jalur LED, palam pintar dan banyak lagi!

Mengapakah Bluetooth saya tidak berfungsi?

Masalah paling biasa yang dihadapi pengguna dengan Bluetooth ialah ia gagal menyambung ke peranti. Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, tetapi ia biasanya disebabkan oleh kedekatan.

Walaupun terdapat dakwaan mengenai julat 33 kaki Bluetooth, dalam praktiknya, ia biasanya lebih rendah daripada ini. Dinding, permukaan dan gangguan elektrik boleh mengehadkannya. Jika anda menghadapi masalah menyambungkan peranti, pertama sekali pastikan kedua-dua peranti telah menghidupkan Bluetooth dan ia berdekatan antara satu sama lain.

Jika ini tidak berjaya, cuba pergi ke bilik tanpa sebarang pemancar Bluetooth aktif, seperti bilik mandi. Jika peranti berfungsi seperti biasa di sana maka anda mungkin mengalami masalah hingar rangkaian, di mana peranti wayarles dalam bilik mengganggu antara satu sama lain. Ini benar terutamanya dengan sambungan Wi-Fi 2.4GHz kerana Bluetooth menggunakan panjang gelombang yang sama. Penyelesaian untuk ini adalah dengan hanya mematikan beberapa peranti atau beralih kepada lebar jalur lain untuk peralatan Wi-Fi anda yang menyokongnya.

Satu lagi isu biasa ialah peranti tidak ditemui atau dikenali. Lebih kerap daripada tidak, ini disembuhkan hanya dengan memulakan semula peranti atau menghidupkan dan mematikan fungsi Bluetoothnya. Petua lain ialah memasangkan semula dengan telefon anda. Saya tahu bunyi ini terlalu mudah, tetapi secara amnya ia adalah penyelesaian yang paling berkesan.

Untuk apa anda menggunakan Bluetooth? Beritahu kami dalam ulasan.


Artikel dikemas kini pada Mac 2022 untuk kejelasan dan reka letak. Komen lama disimpan.