Apakah cara terbaik untuk mengecas telefon anda? USB Jenis-C, wayarles, pengecasan pantas?

30

© NextPit

Terdapat banyak pilihan untuk mengecas telefon anda hari ini. Dahulu kita hanya mempunyai pilihan antara mengecas dengan soket dinding atau dengan komputer kita dan kabel USB, kini mempunyai USB Type-C, dok wayarles, pengecasan pantas dan juga dok wayarles pengecasan pantas. Jadi mana yang terbaik? Kami melihat pada kelajuan pengecasan, kitaran hayat dan masalah untuk membantu anda memutuskan cara terbaik untuk mengecas telefon anda.

  • Cara mengecas bateri Android anda dengan lebih pantas
  • Bagaimana untuk menentukur bateri Android anda

USB Jenis-C

USB Jenis C ialah kanak-kanak baharu di blok itu. Ia akan menggantikan kabel pengecasan USB 2.0 standard tidak lama lagi. Walaupun terdapat hanya dua cara untuk memasangkan kabel USB semasa, ia nampaknya memerlukan sekurang-kurangnya tiga percubaan. Palam Jenis-C boleh diterbalikkan, jadi tidak kira cara anda memasangkannya.

AndroidPIT OnePlus 2 USB Jenis C

Apa yang kelihatan seperti USB Type-C tidak semestinya USB Type-C. / © ANDROIDPIT

USB Type-C juga mempunyai kelajuan pemindahan data yang lebih pantas – sehingga 10 GB/s. Tetapi tidak selalu. USB Type-C ‘True’ menggunakan standard USB 3.1, tetapi dengan sesetengah peranti, seperti OnePlus 2, kabel USB Type-C hanyalah kabel USB 2.0 yang direka bentuk semula. Ini bermakna OnePlus 2, menggunakan kabel yang disertakan, tidak akan memindahkan data lebih pantas daripada mana-mana peranti USB 2.0 yang lain. Jadi pastikan anda tidak menilai buku dari kulitnya.

Tambahan pula, kabel USB 2.0 yang direka bentuk semula tidak akan mengecas peranti dengan port USB Jenis-C lebih pantas daripada kabel 2.0 biasa, kerana pada bahagian dalam ia adalah sama. Walau bagaimanapun, kelajuan pengecasan lebih terhad oleh peranti daripada kabel. Jadi jika telefon anda mempunyai port Jenis-C dan anda mendapat kabel Jenis-C sebenar maka anda akan mendapat kelajuan Jenis-C.

Sambungan USB Jenis C AndroidPIT OnePlus 2 1

Kabel Jenis-C sebenar adalah semua yang anda perlukan jika pengecas yang disertakan hanyalah USB 2.0 dengan palam Jenis-C. / © ANDROIDPIT

Kabel USB Jenis-C boleh mengecas sehingga 100W pada 20V, manakala kebanyakan telefon pintar terhad kepada 18-24W (dan OnePlus 2 hingga 10W). Kebanyakan telefon pintar yang dilengkapi USB Type-C akan dihadkan kepada 36W pada 12V dengan bahagian atas julat USB Type-C dikhaskan untuk komputer riba.

  • Bagaimana untuk membetulkan telefon yang tidak akan dicas

Pengecasan tanpa wayar

Pengecasan wayarles biasanya berfungsi melalui salah satu daripada beberapa piawaian: Qi, PMA, WPC adalah yang paling biasa. Sesetengah peranti, seperti Galaxy S6 Edge+ dan Galaxy Note 5, menyokong kedua-dua standard Qi dan PMA, menjadikan mendapatkan pengecas yang betul lebih mudah.

Pengecasan tanpa wayar, untuk semua kemudahannya, dikenakan bayaran. Sebagai contoh, ia lebih perlahan daripada pengecasan berkabel kerana kecekapan pemindahan kuasa dipengaruhi secara negatif oleh jarak serta kekuatan gandingan antara gegelung magnet di kedua-dua belah sambungan. Gandingan yang lebih lemah juga menghasilkan lebih banyak haba.

Pengecas Wayarles Tunggal ZENS 1

Tidak dinafikan bahawa pengecasan tanpa wayar adalah sangat mudah. / © ANDROIDPIT

Kos pengecasan wayarles yang lain adalah literal: pengecasan dok dan pinggan berharga lebih tinggi daripada kabel biasa. Jika kabel USB Jenis-C biasa akan memberikan anda pulangan AS$5, dok wayarles boleh menelan kos sebanyak AS$50 (untuk pengecas wayarles rasmi Samsung) atau sekitar AS$20 untuk jenama tanpa nama.

Pengecasan tanpa wayar biasanya sekitar 20 peratus lebih perlahan daripada pengecasan berkabel tetapi, anda rasa, ia bergantung pada peranti dan output pengecas wayarles. Sebagai contoh, pengecas berkabel Nexus 5 berfungsi pada 1.2A dan pengecas wayarles pada 1A. Sesetengah pengecas wayarles hanya akan mengecas pada separuh kelajuan; Qi terhad kepada 5W di mana Jenis-C boleh mencapai 100W.

perisian samsung galaxy s6

Sokongan wayarles Qi terbina dalam dan pengecasan pantas adalah tambahan yang bagus untuk Galaxy S6. / © ANDROIDPIT

  • Bagaimana untuk menjimatkan hayat bateri pada Android

Pengecasan pantas

Pengecasan pantas ialah inovasi terbaharu dan terhebat, walaupun ia bukanlah sesuatu yang baharu. Standard Quick Charge 1.0 Qualcomm telah wujud sejak Droid DNA dan Nexus 4. Di mana Quick Charge 1.0 adalah 40 peratus lebih pantas daripada pengecasan biasa, 2.0 adalah 75 peratus lebih pantas, dan Quick Charge 3.0 yang diumumkan baru-baru ini akan empat kali lebih pantas daripada pengecasan standard .

Quick Charge 2.0 muncul dalam peranti sejak HTC One M8 dan 3.0 akan muncul dalam telefon yang menjalankan Qualcomm Snapdragon 820 tahun depan. Walaupun peningkatan kelajuan, apakah kesan pengecasan pantas – atau pengecasan turbo seperti yang kadangkala dilabelkan – pada bateri anda?

samsung schnellladegeraet

Penyesuai pengecasan turbo berkabel ialah pilihan terpantas yang tersedia. / © Samsung

Secara umumnya, hayat bateri bergantung kepada kitaran pengecasan, walaupun faktor lain seperti haba, kelembapan dan kerosakan juga boleh memberi kesan. Bateri litium ion tidak mempunyai memori seperti beberapa jenis bateri lama, bermakna tidak perlu menghabiskan sepenuhnya dan mengecasnya sepenuhnya. Tetapi sama ada anda mengecasnya sepenuhnya setiap kali atau tidak, jangka hayatnya masih dikira dari segi kitaran cas penuh.

Jika anda ingin memahami sepenuhnya cara caj separa mempengaruhi jumlah kitaran caj, anda boleh melawati Universiti Bateri untuk pelajaran ringkas tentang bagaimana nyahcas separa mempengaruhi kitaran hayat bateri ion litium. Tetapi bagaimanakah pengecasan pantas menjejaskan hayat bateri?

Caj pantas 3 0 qualcomm

Pengecasan Pantas Qualcomm ialah salah satu teknologi pengecasan pantas yang paling meluas. / © Qualcomm

Jika anda menggunakan pengecas yang disertakan (atau pengecas aksesori pilihan rasmi) maka hayat bateri anda tidak seharusnya terjejas oleh pengecasan pantas. Tetapi bateri cas pantas masih akan mati lebih awal daripada bateri biasa yang direka untuk pengecasan yang lebih lembut. Ia adalah teknologi bateri yang setara dengan lampu paling terang yang paling cepat terbakar. Tetapi bateri cas pantas direka dengan mengambil kira perkara ini.

Pengecas AndroidPIT Tronsmart Quick Charge 3 0

Pengecas Quick Smart 3.0 yang pertama kini tersedia. / © Tronsmart

Jika anda menggunakan pengecas pantas yang tidak direka bentuk untuk peranti anda, perbezaan dalam amperage, voltan dan rintangan boleh menyebabkan masalah. Pengecasan pantas bergantung pada perkakasan khas dalam pengecas dan cip dalam telefon anda yang membantu mengawal jumlah cas yang dipam ke dalam telefon anda. Ubah suai bahan-bahan dalam resipi seimbang halus ini, dan anda mungkin menghadapi masalah di tangan anda.

  • Apl Android yang menghabiskan paling banyak bateri
pengecas pantas motorola 6

Caj pantas, cas turbo, cas pantas, cas pantas: semuanya hebat. / © ANDROIDPIT

Pengecasan wayarles pantas

Ini adalah cerek ikan yang baru. Samsung memperkenalkan pinggan wayarles cas pantas baharunya bersama Note 5 dan S6 edge+. Ia adalah tambahan pilihan dan tidak serasi ke belakang dengan S6 atau S6 Edge biasa. Tetapi ia akan menyediakan keupayaan pengecasan pantas dengan kemudahan pengecasan tanpa wayar.

Tetapi berapa pantaskah ia berbanding dengan pengecasan wayarles biasa? Piawaian wayarles pantas baharu menjanjikan 1.4 kali lebih pantas daripada pengecasan wayarles Qi biasa dan akan meningkatkan siling pengecasan kepada 15W – itu tiga kali ganda standard semasa. Menurut Samsung, anda akan mengecas Note 5 atau S6 edge+ anda 50 peratus lebih pantas dengan pengecasan wayarles pantas berbanding dengan wayarles biasa.

stesen pengecas samsung

Inilah masa depan pengecasan tanpa wayar: pengecasan pantas tanpa wayar. / © ANDROIDPIT

Dengan hanya dua peranti pada masa ini menyokong tanpa wayar turbo, tidak banyak yang boleh kami tawarkan dari segi nasihat dunia sebenar (melainkan anda kebetulan memiliki salah satu daripada dua telefon tersebut), tetapi kami pasti semua pengecasan wayarles akan menggunakan kelajuan turbo dalam masa hadapan yang sangat dekat.

  • Telefon Android dengan hayat bateri terbaik

Jadi mana yang terbaik?

Itu bergantung pada apa yang anda inginkan daripada bateri anda. Jika anda ingin memanjangkan hayat bateri anda sebanyak mungkin, pengecas kabel biasa adalah pertaruhan terbaik anda. Jika anda semua tentang kemudahan dan benci kabel maka wayarles adalah untuk anda.

Tetapi jika masa pengecasan terpantas adalah masa yang anda cari, maka anda perlu mencari pengecas pantas berkabel atau peranti USB Jenis-C. Jika anda berada di pasaran untuk telefon baharu dan mahukan yang terbaik daripada semua dunia, ambil Note 5 atau S6 Edge+ bersama pengecas wayarles pantas Samsung. Peranti lain akan muncul tidak lama lagi menampilkan teknologi yang sama.

Imej makro USB Jenis C

USB Type-C adalah masa depan, tetapi terdapat beberapa alternatif yang hebat. / © Google

Sejujurnya, gabungan semua kaedah adalah penyelesaian yang paling mungkin. Anda boleh mengecas pantas di rumah tempat penyesuai pengecasan pantas anda tinggal, mengecas secara wayarles di pejabat tempat anda mempunyai dok wayarles canggih anda dan dengan kabel biasa di rumah rakan anda yang tidak berteknologi tinggi.

  • Inilah sebabnya mengapa telefon anda mengecas dengan perlahan

Kaedah pengecasan yang manakah anda lebih suka? Adakah pengecasan teknologi menjadi pertimbangan semasa membeli telefon? Beritahu kami dalam ulasan.