Apakah Fail .aae? Bolehkah saya Padamkannya?

7

Ramai pengguna Apple hanya mengetahui kewujudan fail AAE selepas cuba memindahkan gambar yang diedit dari satu peranti ke peranti lain yang menjalankan sistem pengendalian yang berbeza. Jika anda mengalami masalah ini dan keliru tentang fail AAE dan perkara yang perlu dilakukan dengannya, kami sedia membantu.

Artikel ini membincangkan semua yang anda perlu tahu tentang fail AAE, termasuk jenis fail tersebut, sama ada anda boleh memadamkannya dan cara membukanya. Ia juga menerangkan cara menukar fail AAE kepada JPEG supaya anda boleh menikmati imej yang diedit pada OS lain.

Apakah Fail .aae pada iPhone dan Mac?

AAE ialah jenis fail yang terdapat pada iOS 8 dan lebih baharu dan sistem macOS 10.10 dan lebih baharu. Ia memperincikan pengubahsuaian yang dibuat pada gambar JPEG melalui aplikasi Apple Photos. Maklumat tentang sebarang suntingan akan disimpan dalam fail AAE (dalam format XML.) Anda boleh membukanya menggunakan mana-mana program penyunting teks.

Jadi pada asasnya, apabila anda mengedit foto pada iPhone atau Mac, fail AAE yang sepadan dengan pengeditan terperinci akan dibuat dan disimpan di lokasi yang tepat sebagai imej. Fail AAE tidak mudah dilihat dalam galeri anda, tetapi apabila anda membuka gambar yang diedit, sistem menganalisis pengubahsuaiannya dan menggunakannya serta-merta.

Walau bagaimanapun, fail “.aee” adalah unik untuk macOS dan iOS dan tidak boleh dijalankan pada Windows. Jadi, jika anda memindahkan gambar yang diedit terus dari galeri iPhone atau Mac anda ke peranti Windows, anda tidak akan mendapat sebarang perubahan yang dibuat padanya. Syukurlah, masalah ini boleh dielakkan dengan menghantar e-mel gambar kepada diri sendiri atau berkongsinya melalui aplikasi messenger untuk menutup perubahan sebelum memindahkannya ke peranti lain.

Bolehkah saya Padamkan Fail AAE?

Fail AAE yang sepadan mempunyai nama yang sama dengan fail JPEG dan berada dalam folder yang sama. Setiap kali anda membuka foto yang diedit, fail AAE akan dianalisis dan perubahan digunakan serta-merta. Walau bagaimanapun, jika anda cuba menamakan semula fail, suntingan tidak akan muncul kerana ia memaut ke nama fail asal.

Senario ini juga berlaku jika anda memadamkan fail AAE daripada iPhone atau Mac anda. Syukurlah, fail AAE menggunakan ruang storan yang sangat sedikit, jadi keperluan untuk memadamkannya bukanlah satu isu besar. Walau bagaimanapun, peranti Windows dan Android tidak boleh membaca fail AAE. Walaupun anda boleh melihatnya dalam folder foto, mereka tidak melakukan apa-apa. Anda boleh memadam fail AAE dengan selamat daripada peranti Windows atau Android anda kerana ia tidak berguna kepada OS, tetapi ingat bahawa anda kehilangan sebarang perubahan yang dibuat padanya.

Bagaimanakah saya Membuka Fail AAE dalam Windows?

Jika anda ingin membuka fail AAE pada Windows atau Android, anda boleh kerana ia adalah fail berformat XML. Walaupun ia tidak berfungsi dalam Windows, anda masih boleh melihat fail tersebut. Ini caranya.

  1. Klik kanan fail “AAE”.
  2. Daripada menu lungsur turun, pilih “Buka dengan”.
  3. Pilih editor teks untuk membuka fail, contohnya, Notepad atau Microsoft Word.

Nota: Walaupun anda boleh membuka fail AAE dalam editor teks atau peranti Windows atau Android, anda tidak boleh menggunakan perubahan yang disenaraikan di dalamnya pada fail JPEG yang sepadan.

Apakah Fail Sidecar .aae?

Secara umum, fail sidecar ialah sambungan fail yang sepadan dengan fail utama yang mengandungi data format yang berbeza daripada fail asal. Ia adalah fail yang disambungkan ke fail lain dalam format lain. Fail sidecar AAE ialah jenis fail eksklusif untuk versi iOS dan macOS terkini, dan ia memperincikan pengeditan yang dilakukan pada gambar JPEG menggunakan apl Foto asli.

Ia digunakan untuk mengekalkan gambar asal. Setiap kali anda membuka versi yang diedit, sistem menganalisis data XML yang disimpan dalam fail AAE yang sepadan untuk menggunakan pengubahsuaian. Oleh itu, fail AAE ialah fail sampingan kepada gambar JPEG pada peranti Apple.


Sebagai penutup., fail AAE ialah idea bijak yang digunakan oleh Apple pada iPhone dan Mac, yang melindungi imej asal dan menggunakan semua perubahan yang dibuat menggunakan Apple Photos dengan membaca data dalam fail “.aae”. Anda boleh memadamkan fail “.aae” pada Mac atau iPhone, tetapi ia mengembalikan imej kepada keadaan asalnya. Bagi Windows, apl pengimejan anda adalah satu-satunya cara yang mungkin untuk menjejaki perubahan. Jika anda perlu memindahkan imej ke OS lain seperti Windows, simpan versi yang diedit sebagai fail JPG.

Soalan Lazim Fail AAE

Baca bahagian ini untuk mengetahui cara menukar fail AAE kepada JPEG, bukanya dan tentukan sama ada anda boleh memadamkannya.

Bagaimana Saya Menukar Fail AAE kepada JPEG?

Fail AAE menyimpan suntingan yang digunakan pada gambar dalam format XML. Tindakan ini bermakna apabila anda menukar imej pada peranti Apple, sistem mencipta sambungan AAE kepada JPEG asal dan bukannya menyimpan JPEG yang baharu sepenuhnya. Memandangkan fail AAE adalah eksklusif untuk versi terkini iOS dan macOS, peranti yang menjalankan versi lama atau sistem operasi lain tidak akan menjalankan fail ini.

Oleh sebab itu, tiada perubahan boleh digunakan jika anda membuka fail ini pada sistem pengendalian tersebut – gambar yang diedit akan dibuka dalam keadaan asalnya. Oleh itu, anda perlu menukar suntingan yang disimpan dalam format teks dalam fail AAE kepada fail JPEG sebelum memindahkan gambar anda. Anda boleh melakukan ini dalam empat cara utama:

· Edit gambar anda dalam mana-mana apl selain daripada apl Foto asli. Fail AAE hanya wujud dalam galeri Foto. Oleh itu, jika anda mengedit gambar melalui aplikasi lain, perubahan akan disimpan sebagai fail JPEG baharu dan bukannya fail JPEG asal dengan sambungan AAE yang sepadan.

· Edit gambar anda dalam apl Foto. Kemudian, hantarkannya kepada diri sendiri melalui e-mel. Simpan imej ke peranti anda – ia akan disimpan sebagai fail JPEG baharu. Pindahkan fail JPEG ke peranti lain menggunakan sebarang kaedah yang anda suka.

· Kongsi gambar yang disunting dalam apl Foto melalui aplikasi utusan seperti WhatsApp atau Telegram dan simpannya sebagai fail JPEG baharu.

· Gunakan perisian pihak ketiga. Banyak apl dan tapak web boleh membantu anda menukar AAE kepada JPEG – contohnya, convertimage.net.

Bolehkah saya Memadam Fail AAE Dari iPhone?

Fail AAE diperlukan untuk menggunakan perubahan pada gambar asal pada iPhone anda. Imej yang diedit yang sepadan akan kembali kepada keadaan asalnya jika anda memadamkan fail AAE. Fail AAE tidak besar, jadi pemadamannya tidak perlu untuk menjimatkan ruang. Walau bagaimanapun, jika anda masih ingin berbuat demikian, anda boleh menukar fail AAE kepada JPEG dan memadamkannya selepas itu.

Bagaimanakah saya Membuka Fail AAE pada iPhone?

Pada peranti Apple yang dijalankan pada versi terkini iOS atau macOS, fail AAE dianalisis secara automatik. Anda tidak perlu membukanya, tetapi menggunakan sebarang program penyunting teks adalah mungkin. Perkara yang sama berlaku untuk peranti Windows, Linux atau Android.

Anda boleh membuka fail AAE dalam mana-mana editor teks, seperti Notepad atau Notepad++. Anda tidak akan dapat menggunakan perubahan yang disimpan dalam fail AAE pada JPEG pada sistem operasi ini, jadi membukanya tidak akan menjejaskannya.