Apakah NFC? Semua yang anda perlu tahu tentang teknologi NFC

10
AndroidPIT cara terbaik untuk menggunakan nfc 5
© nextpit

NFC ialah ciri yang agak biasa pada kebanyakan telefon pintar jarak pertengahan dan mewah hari ini. Ia telah menyaksikan peningkatan dalam pengambilan apabila ekosistem pembayaran dalam talian berkembang pesat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, ramai di antara anda masih mempunyai beberapa soalan mengenainya. Apakah NFC? Apakah teg NFC? Dalam artikel ini, kami cuba menjawab kebanyakan pertanyaan ini.

Jalan pintas

Apakah NFC?

NFC ialah singkatan dari Near Field Communication.

Pada asasnya, ini adalah cara untuk telefon anda berinteraksi dengan sesuatu yang berdekatan. Ia beroperasi dalam radius kira-kira 4 cm dan menyediakan sambungan wayarles antara peranti anda dengan peranti lain. Ini membolehkan komunikasi dua hala, dengan kedua-dua peranti terlibat boleh menghantar dan menerima maklumat.

AndroidPIT cara terbaik untuk menggunakan nfc 2

Apakah NFC? Ketahui di sini. / © NextPit

NFC digunakan secara meluas di seluruh AS, dan Eropah dan kemungkinan besar anda mungkin telah menggunakan NFC selama bertahun-tahun tanpa menyedarinya.

Adakah anda tahu tiga garisan melengkung pada kad kredit atau debit anda yang membolehkan anda membuat pembayaran tanpa sentuh hampir di mana-mana pada hari ini? Nah, itu NFC. Rangkaian runcit jalan raya pertama yang memperkenalkan NFC ialah Eat, sejak tahun 2008. Kini, teknologi yang sama tersedia pada kebanyakan telefon pintar Android. Ini bermakna anda boleh menggunakan perkhidmatan berasaskan NFC untuk banyak aplikasi praktikal sehari-hari.

GPay 1

Pembayaran kad NFC, yang dikenali sebagai pembayaran tanpa sentuh, telah tersedia selama lebih sedekad. / © Google

Bagaimanakah NFC berfungsi?

NFC menghantar atau menerima data melalui gelombang radio. Ia adalah piawaian komunikasi tanpa wayar yang telah ditetapkan. Ia berbeza daripada Bluetooth kerana ia berfungsi melalui aruhan elektromagnet. Ini bermakna mungkin terdapat peranti pasif, seperti poster atau pelekat, tidak memerlukan sumber kuasa sendiri yang boleh menghantar data apabila peranti aktif, seperti telefon pintar anda, bersentuhan dengannya.

Sebagai peranti NFC yang aktif, telefon pintar boleh menghantar dan menerima data melalui NFC. Ia merangkumi julat penuh – tiga mod – NFC:

  • Pembaca/penulis (cth untuk membaca tag dalam poster NFC).
  • Emulasi kad (cth, untuk membuat pembayaran).
  • Peer-to-peer (cth, untuk pemindahan fail yang tidak lagi digunakan pada 2021).

Cara menggunakan ciri NFC pada telefon pintar anda

Jika anda kebetulan memiliki telefon pintar kelas pertengahan atau mewah, kemungkinan besar ia dilengkapi dengan ciri NFC. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan anda telah menghidupkan ciri tersebut untuk berfungsi dengan lancar. Setelah NFC dihidupkan, cara anda menggunakannya akan bergantung pada perkara yang anda ingin lakukan dengannya.

Contohnya, jika anda ingin menyambungkan telefon pintar berdaya NFC anda kepada pembesar suara wayarles berdaya NFC, anda hanya perlu mengetik telefon anda ke kawasan tertentu pada pembesar suara dan sambungan diwujudkan secara automatik. Itu membawa kita kepada pelbagai kes penggunaan dunia sebenar NFC.

Mari kita lihat beberapa daripadanya.

NFC digunakan untuk apa?

NFC telah wujud selama lebih sedekad sekarang, dan atas sebab yang sama, beberapa perkara yang boleh dilakukannya tidak relevan lagi.

Sebagai contoh, pemindahan fail pernah menjadi perkara dengan NFC semasa ia baharu. Walau bagaimanapun, pada tahun 2021, terdapat cara pemindahan fail rakan ke rakan yang lebih cepat dan mudah, dan tiada siapa yang benar-benar menggunakan NFC untuk tujuan itu lagi. Berikut adalah beberapa kawasan yang NFC terus digunakan pada tahun 2021.

Bayaran tanpa tunai

Cara paling biasa pengguna menggunakan NFC ialah semasa membuat pembayaran ketik untuk pergi. Perkhidmatan pembayaran terkemuka, termasuk Google Play, Apple Pay dan Samsung Pay, menggunakan NFC untuk pembayaran tanpa tunai di beberapa negara di seluruh dunia. Dalam semua perkhidmatan pembayaran ini, semua yang pengguna perlu lakukan ialah menambahkan nombor kad mereka pada apl.

Pada kali seterusnya anda ingin membuat pembayaran pantas, anda hanya perlu mengetik teg NFC dan pembayaran hendaklah dilakukan dengan segera. Pembayaran NFC adalah selamat dan kebanyakan perkhidmatan ini memerlukan anda menambah PIN untuk melengkapkan sesuatu transaksi.

Menyambung dengan tag NFC

Teg NFC ialah “tag” fizikal kecil atau “pelekat” yang mengandungi cip NFC yang boleh diprogramkan untuk memberikan sebarang jenis maklumat kepada telefon pintar anda. Biasanya, teg NFC mengandungi pautan ke alamat web, tetapi ia juga boleh ditetapkan untuk melakukan tindakan tertentu dengan telefon pintar anda, seperti menghidupkan Wi-Fi atau mengecilkan pendering. Apabila NFC memberikan kelebihan berbanding teknologi QR semasa ialah tidak memerlukan “apl pengimbas”: maklumat itu tersedia serta-merta.

Secara teorinya, tag ini boleh dibenamkan ke dalam apa sahaja. Contohnya, teg NFC boleh digunakan dalam menu restoran untuk menjadikan versi terbaharunya tersedia serta-merta pada telefon anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah membawa telefon pintar anda ke dalam berdekatan dengan menu fizikal, dan anda berkemungkinan menyemak imbas maklumat yang lebih terperinci tentang item menu tertentu, seperti nilai pemakanan atau ramuan.

Untuk kegunaan peribadi, tag NFC juga boleh disediakan untuk mengawal peranti daripada telefon anda, contohnya, mengimbas tag dengan telefon anda boleh boot PC anda, atau anda boleh mempunyai tag pada meja sisi katil anda yang menukar telefon anda kepada mod malam secara automatik.

Jika anda ingin mencuba teg NFC, tiada apa yang boleh menghalang anda membeli beberapa pelekat NFC dan bermain dengan kemungkinan.

SmartTags NT3 sony w628

Teg NFC boleh mencetuskan tindakan yang telah ditetapkan pada telefon pintar anda. / © Sony

Berhubung dengan peranti, boleh pakai dan aksesori

Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan yang besar dalam bilangan orang yang menggunakan aksesori yang kerap disambungkan ke telefon pintar anda untuk pelbagai tujuan. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai pembesar suara Bluetooth dan jam tangan pintar di rumah. Anda mungkin sudah sedar betapa menjengkelkan kadangkala menyambungkan peranti ini ke telefon pintar anda menggunakan Bluetooth.

Di sinilah NFC boleh berguna. Sekiranya kedua-dua peranti (telefon pintar anda dan persisian) menyokong NFC, sambungan boleh diwujudkan dalam beberapa saat dengan sekali ketik. Sesetengah model jam tangan pintar dan larangan kecergasan juga menyokong NFC untuk gandingan yang cepat dan tanpa kerumitan.

Buka kunci pintu kereta, dan rumah

Kes penggunaan baharu untuk NFC, yang menyaksikan penampilan sulungnya pada tahun 2020, membolehkan pengguna membuka kunci pintu kereta hanya menggunakan telefon pintar berdaya NFC. Teknologi itu diumumkan oleh Apple dengan kerjasama BMWdan ia membuat debutnya dengan siri BMW 5 2021.

Seperti yang anda mungkin sangka, setelah ini disediakan dan didayakan, apa yang anda perlu lakukan untuk membuka kunci kereta anda ialah dengan hanya mengetuk pemegang pintu (yang akan mempunyai cip NFC terbenam), dan pintu akan dibuka tanpa perlu daripada kunci.

Prinsip yang sama boleh digunakan untuk membuka kunci pintu rumah anda hanya menggunakan telefon pintar anda atau kunci berdaya NFC.

Adakah telefon pintar saya menyokong NFC?

Kebanyakan telefon pintar kelas atas dan kelas pertengahan atas datang dengan sokongan NFC. Walau bagaimanapun, beberapa pengeluar Asia seperti Xiaomi, Oppo dan Huawei telah menghentikan penghantaran telefon pintar dengan keupayaan NFC kerana dinamik pasaran di negara tempat jenama ini popular telah menyaksikan peningkatan keutamaan kepada kod QR berbanding NFC.

Untuk mengetahui sama ada telefon anda menyokong NFC, pergi ke Tetapan > Peranti yang disambungkan > Keutamaan Sambungan (pada Stok Android) dan lihat jika terdapat pilihan NFC yang tersembunyi di sana.

Sesetengah peranti lama mempunyai logo NFC kecil pada panel belakangnya, tetapi ini sangat jarang dilihat pada tahun 2021. Anda juga boleh menaip NFC dalam bar carian dalam menu tetapan dan melihat sama ada terdapat entri yang berkaitan dengan NFC pada telefon anda.

androidpit sony xperia Z3 9

Telefon pintar yang lebih lama dahulunya dengan bangganya menggembar-gemburkan keupayaan NFC mereka. Ini tidak berlaku lagi / © NextPit

Adakah NFC selamat, adakah terdapat sebarang kelemahan?

Komunikasi NFC berlaku melalui udara, dan tiada perlindungan sebenar terhadap penyadapan dan apa yang sering dirujuk sebagai serangan man-in-the-middle. Walau bagaimanapun, disebabkan jarak yang sangat dekat yang diperlukan untuk NFC berfungsi, kelemahan ini bukanlah isu yang begitu besar.

Lagipun, pencuri perlu berada dalam jarak beberapa sentimeter dari peranti anda untuk meluncur data anda melalui NFC. Jika anda menggunakan perkhidmatan seperti Google Pay dan Apple Pay, anda boleh yakin bahawa nombor kad kredit anda tidak akan dihantar. Sebaliknya, nombor akaun digital individu digunakan untuk mengenal pasti butiran pembayaran anda.

Itulah anda mempunyainya. NFC menyediakan cara terpantas untuk menyediakan sambungan antara peranti elektronik. Ia bagus untuk apabila anda kehabisan kredit dan perlu membuat pembayaran cepat. Ia pantas, mudah dan menyatukan dua telefon adalah menyeronokkan (mungkin tidak begitu banyak semasa wabak!)

Tetapi terdapat beberapa kelemahan juga. Kami telah menyenaraikan beberapa di bawah:

  • Tidak semua telefon pintar menyokong NFC.
  • NFC tidak menemui penggunaan meluas di pasaran Asia di mana kod QR masih popular.
  • Cip NFC tidak semuanya terletak di tempat yang sama, mengakibatkan beberapa gosokan penerokaan antara peranti.
  • NFC terlalu perlahan untuk pemindahan fail rakan ke rakan, dan kaedah yang lebih baharu dan lebih pantas kini tersedia.

Adakah anda menggunakan NFC pada telefon pintar anda? Apakah kegunaan yang anda temui untuknya? Beritahu kami!


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Mei 2021. Komen lama telah dikekalkan.