Apakah penyahpepijatan USB dan bagaimana saya mendayakannya?

11
© NextPit

Penyahpepijatan USB ialah istilah yang mungkin anda temui beberapa kali semasa menggunakan telefon pintar Android. Tetapi apakah sebenarnya penyahpepijatan USB? Dan untuk apa ia digunakan? Nah, itulah yang cuba diterokai dan dibongkarkan oleh artikel ini.

Walaupun istilah penyahpepijatan USB terdengar menakutkan, ia sebenarnya tidak sekompleks yang didengari. Mengaktifkan penyahpepijatan USB pada asasnya membolehkan anda mengawal pelbagai aspek telefon pintar yang disambungkan menggunakan PC. Ia juga membolehkan anda menjalankan perintah lanjutan untuk penyesuaian sistem, mengakar telefon anda, atau bahkan menyelesaikan masalah perisian.

Lompat ke

Mari kita mulakan dengan menangani soalan asas dengan lebih terperinci.

Apakah penyahpepijatan USB?

Seperti namanya, penyahpepijatan USB berkaitan dengan tindakan menjejaki pepijat melalui USB. Pembangun apl Android menggunakan proses ini untuk menguji apl dalam pembangunan atau untuk mencari dan menyelesaikan masalah. Ini biasanya dilakukan dengan Android Studio Development Kit (SDK) menggunakan komputer. Pada masa kini, ciri penyahpepijatan USB juga digunakan oleh pembangun dan pengguna Android untuk melaksanakan tugas seperti memasang pemulihan tersuai, mengakar peranti atau memasang ROM baharu.

Kabel jenis c AndroidPIT 0629

USB untuk menyelamatkan! / © NextPit

Nota Editor: Penyahpepijatan USB ialah alat lanjutan dan mungkin boleh mendayakan banyak ciri lanjutan pada telefon pintar anda. Walaupun ciri ini berguna, mengekalkan pilihan penyahpepijatan USB juga boleh menimbulkan risiko keselamatan. Oleh itu, untuk keselamatan pengguna telefon pintar biasa, pilihan itu biasanya tersembunyi dalam aplikasi Tetapan Sistem Android. Pastikan anda tidak sekali-kali membiarkan pilihan Penyahpepijatan USB dihidupkan melainkan anda seorang pembangun atau geek yang mengetahui kegunaannya.

Penyahpepijatan USB: Untuk apa ia digunakan?

Seperti yang digariskan sebelum ini, penyahpepijatan USB membolehkan komputer anda berkomunikasi dengan mudah dengan telefon pintar anda hanya menggunakan sambungan USB. Anda mungkin sering mendengar istilah ADB bersama-sama dengan penyahpepijatan USB. ADB adalah singkatan untuk Alat Nyahpepijat Android. Ini ialah alat yang biasanya digunakan oleh pembangun Android apabila telefon pintar disambungkan melalui USB ke komputer mereka.

 • Bagaimana untuk memasang ADB dan Fastboot

Untuk ADB berkomunikasi dengan telefon, pengguna perlu menghidupkan ciri penyahpepijatan USB pada telefon mereka sebelum cuba membuat sambungan. Dengan ciri dihidupkan, beberapa kemungkinan terbuka pada peranti, seperti dapat mengaktifkan akses root, memasang ROM tersuai, menetapkan semula peranti kepada tetapan kilang dan banyak lagi.

Androidpit usb jenis c 0399

Penyahpepijatan USB membuka pilihan baharu untuk penyesuaian Android / © NextPit

Dan seperti yang telah disebutkan, penyahpepijatan USB menjadikan kehidupan lebih mudah untuk pencipta aplikasi, yang boleh menguji aplikasi mereka yang sedang membangun pada telefon sebenar, dan bukannya menggunakan emulator Google rasmi.

 • Baca juga: Cara root Android: Panduan lengkap

Bagaimanakah saya boleh mendayakan penyahpepijatan USB?

Untuk mendayakan penyahpepijatan USB, anda perlu mengesahkan bahawa telefon pintar anda dikenali oleh komputer Windows anda. Untuk menyemak ini, hanya sambungkan telefon anda ke PC menggunakan kabel USB yang serasi dan semak sama ada telefon itu dikesan. Jika Windows tidak mengenal pasti peranti itu, ikuti langkah pada halaman ini untuk memasang pemacu pada komputer supaya ia boleh “berkomunikasi” dengan telefon.

Dalam versi Android terkini, anda perlu melakukan urutan langkah untuk mengakses menu untuk menghidupkan/mematikan penyahpepijatan USB.

Untuk mendayakan penyahpepijatan USB, anda mesti mendayakan menu ‘Pilihan pembangun’ terlebih dahulu dalam Android (jika anda belum melakukannya). Berikut adalah langkah-langkah lengkapnya:

 1. Buka menu Tetapan peranti anda.
 2. Tatal ke bawah ke Perihal telefon.
 3. Ketik pada Nombor binaan/versi Binaan/ Versi perisian kira-kira 7 kali sehingga anda melihat mesej pengesahan.
 4. Ketik butang belakang dan anda akan melihat menu pilihan Pembangun muncul di bahagian bawah halaman tetapan. Pada sesetengah telefon, pilihan ini boleh disembunyikan di bawah ‘lebih banyak tetapan’.
 5. Ketik padanya dan tatal ke bawah sehingga anda melihat penyahpepijatan USB; tekan dan tekan Ok untuk mendayakannya.
Penyahpepijatan Usb

Cara mendayakan penyahpepijatan USB dalam Android 11/ © NextPit

Jika anda mempunyai peranti yang menjalankan Android 2.3 atau lebih awal, berikut ialah langkah yang perlu diikuti:

 • Buka Tetapan
 • Ketik pada Aplikasi (kadangkala dipanggil Apl atau Pengurus Apl)
 • Tatal ke bawah sehingga anda menemui pilihan Pembangun
 • Ketik pada ini dan dayakan penyahpepijatan USB

Kini anda sudah bersedia, penyahpepijatan USB telah diaktifkan. Anda kini boleh memasang ROM tersuai pada peranti Android anda, atau bahkan mengendalikan telefon pintar anda dari jauh jika anda telah memecahkan skrin.

Ambil perhatian bahawa penyahpepijatan USB boleh dibuat asal dengan melumpuhkan Penyahpepijatan USB pada telefon anda. Anda juga boleh membatalkan sebarang kebenaran nyahpepijat USB pada komputer yang disambungkan sebelum ini. Untuk melakukan ini, cuma klik ‘Batalkan kebenaran nyahpepijat USB’ dalam pilihan pembangun.

 • Apakah fail APK dan bagaimana anda memasangnya?

Adakah anda mempunyai sebarang soalan lain tentang penyahpepijatan USB? Beritahu kami dalam ulasan.


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada April 2021. Komen lama telah dikekalkan.