Apakah Pulau Dinamik pada iPhone 14 Pro, dan cara menggunakannya?

6
Apakah Pulau Dinamik pada iPhone 14 Pro, dan cara menggunakannya

Dalam acara Far Out Apple yang berakhir pada 7 Sept 2022, Apple secara rasmi melancarkan barisan iPhone 14. Salah satu perubahan yang sangat dikhabarkan—reka bentuk semula takuk iPhone yang terkenal—akhirnya telah disahkan untuk iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max.

Apple memanggil reka bentuk pil baharu Dynamic Island. Jadi bagaimana dengan reka bentuk semula? Adakah ia hanya penempatan semula perkakasan, atau bolehkah kita mengharapkan lebih banyak lagi? Ini semua yang anda perlu tahu.

Reka bentuk hadapan ikonik baharu: Pulau Dinamik

Reka bentuk hadapan ikonik baharu iPhone 14 Pro

Apple akhirnya telah bertindak balas terhadap kebencian ramai pengguna Apple terhadap takuk iPhone. Walaupun syarikat itu tidak benar-benar mengalihkannya, Apple mereka bentuk semula takuk sebagai potongan berbentuk pil yang ia suka memanggil Pulau Dinamik.

Seperti namanya, Dynamic Island ialah “pulau” yang terletak di bahagian atas peranti. Ia menempatkan kamera menghadap hadapan True Depth dan penderia Face ID yang direka bentuk semula dan 31 peratus lebih kecil supaya ia sesuai dengan potongan pil yang lebih kecil. Sensor jarak juga telah direka bentuk semula untuk mengesan cahaya dari belakang paparan.

Apple memanggilnya “perubahan terbesar pada wajah skrin iPhone.” Namun, jangan harapkan keseluruhan barisan iPhone 14 menggunakan reka bentuk hadapan baharu. Dynamic Island terhad kepada hanya iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max.

Dynamic Island hanyalah salah satu daripada beberapa ciri iPhone baharu yang diperkenalkan oleh Apple dalam acara Far Outnya. Ciri lain termasuk Pengesanan Ranap pada iPhone 14 dan Apple Watch 8 dan SOS Kecemasan melalui Satelit.

Apakah yang boleh dilakukan oleh Pulau Dinamik?

Dynamic Island bertujuan untuk memberi anda pengalaman intuitif dan lancar yang lebih baik semasa anda berinteraksi dengan iPhone anda. Ia melakukan ini dengan menggabungkan perisian dengan perkakasan dan mengubah ruang hitam mati menjadi ruang aktif yang kaya untuk pemberitahuan dan aktiviti latar belakang anda.

Ia menggunakan peralihan dan animasi yang direka secara unik untuk mencipta ilusi bahawa potongan berbentuk pil berubah dengan lancar dan berubah menjadi bentuk yang berbeza, bergantung pada amaran atau aktiviti.

Ia memaparkan sehingga dua aktiviti latar belakang dalam elemen gelembung yang berasingan.

Menunjukkan makluman dan pemberitahuan

Menunjukkan makluman dan pemberitahuan pada iPhone 14 Pro

Pulau Dinamik menunjukkan kepada anda makluman dan pemberitahuan yang berkaitan. Sebagai contoh, ia membolehkan anda kekal dikemas kini tentang Lyft yang telah anda tempah. Ia juga membolehkan anda melakukan tindakan yang berbeza dengan membentangkan kawalan berkaitan yang berfungsi merentas sistem.

Apa yang patut dipuji ialah semua ini berfungsi tanpa mengganggu anda daripada apa sahaja yang anda lakukan dalam apl.

Satu lagi perkara menarik tentang ciri ini ialah bagaimana setiap makluman mempunyai watak dan keperibadian tersendiri, menjadikannya mudah untuk anda membezakan satu daripada yang lain.

Contoh pemberitahuan dan makluman yang dipaparkan termasuk:

  • Panggilan masuk dan semasa
  • Status amaran bunyi
  • Status caj
  • Sambungan aksesori
  • Pengenalan ID Wajah
  • Urus niaga tanpa sentuh

Memaparkan aktiviti latar belakang

Pulau Dinamik bukan sahaja menyokong makluman dan pemberitahuan, walaupun. Ia juga memaparkan aktiviti latar belakang iPhone anda yang sedang berjalan, seperti lagu yang sedang anda dengar di Apple Music.

Jadi apabila anda meninggalkan apl dan leret untuk pergi ke Laman Utama, apl berubah menjadi Pulau Dinamik untuk menunjukkan aktiviti apl di latar belakang.

Memberi akses kepada kawalan

Memberi akses kepada kawalan pada iPhone 14 Pro

Ciri ini juga secara intuitif memberikan anda akses kawalan mudah, membolehkan anda melakukan tindakan yang berkaitan tanpa meninggalkan apl yang anda gunakan. Contohnya, apabila anda sedang dalam panggilan, ia membolehkan anda melaraskan kelantangan, menghidupkan pembesar suara, menamatkan panggilan dan banyak lagi.

Apa yang anda perlu lakukan ialah mengetik dan menahan Dynamic Island untuk mengembangkan dan menunjukkan lebih banyak pilihan atau ketik padanya untuk kembali ke apl.

Memastikan anda dikemas kini dalam masa nyata

Sentiasa dikemas kini dalam masa nyata dengan iPhone 14 Dynamic Island

Pulau Dinamik sentiasa aktif, menyesuaikan diri dalam masa nyata dan mengemas kini anda dengan maklumat penting, seperti arah seterusnya dalam Peta atau baki masa dalam Pemasa. Apa yang lebih mengejutkan ialah cara ia berfungsi dengan lancar dengan Live Activities, ciri skrin Kunci iOS 16 baharu.

Aktiviti Langsung memastikan anda mengetahui perkara yang berlaku dalam masa nyata, seperti pesanan penghantaran makanan yang pasti akan tiba dalam beberapa minit, perjalanan yang anda tempah dengan rakan atau skor permainan bola keranjang yang anda tonton. aplikasi lain.

Tetapi ciri ini tidak terhad kepada apl Apple terbina dalam. Apple telah mencipta sistem reka bentuk yang teguh untuk pembangun, memastikan semua pemberitahuan dan makluman adalah seragam dan konsisten, tidak kira dari mana apl itu datang.

Pastikan anda mendapat manfaat sepenuhnya daripada paparan iPhone 14 anda dengan kertas dinding iPhone 14 hebat yang telah kami kumpulkan untuk anda.

Video: Pulau Dinamik pada iPhone 14 Pro: Diterangkan

Mengakhiri…

Apple telah menerima banyak tindak balas pada masa lalu dengan keputusannya untuk meletakkan kedudukan pada iPhone. Kini, ia bukan sahaja mereka bentuk semula perkakasan menjadi potongan berbentuk pil tetapi ia juga meningkatkan lagi permainan dengan menggabungkan sihir perisian untuk menyediakan antara muka yang lebih menarik dan sensitif kepada penggunanya.

Apakah pendapat anda tentang ciri baharu ini? Awak sukakannya? Kongsi pandangan anda di bawah!

Baca lebih lanjut:

  • Pelindung skrin untuk iPhone 14 Plus dan 14 Pro Max
  • Sarung terbaik untuk iPhone 14 Plus dan iPhone 14 Pro Max
  • Aksesori terbaik untuk siri iPhone 14