Apl pedal gelung terbaik untuk merakam idea muzik anda

17

© TandemBranding / Shutterstock

Inspirasi muzik boleh menyerang pada bila-bila masa. Untuk beberapa waktu sekarang, pencipta lagu telah merakam nota audio pada telefon pintar mereka untuk merakam detik-detik inspirasi tersebut sebelum ia hilang buat selama-lamanya. Tetapi bagaimana jika anda ingin membawanya ke peringkat seterusnya? Dengan aplikasi pedal gelung, anda boleh mula membina lagu anda dengan melapis berbilang bahagian. Berikut ialah apl pedal gelung terbaik untuk Android, iPhone dan iPad.

Pintasan:

Penggelung telah menjadi trend sepanjang dekad yang lalu. Artis seperti Ed Sheeran, yang menggunakan looper secara langsung di atas pentas, telah menimbulkan pasaran perkakasan muzik yang sedang berkembang. Pedal gelung kini terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz, tetapi sebelum memilih sesuatu yang mahal seperti Boss RC-300, adalah berguna untuk menguji air dengan pilihan yang lebih berpatutan dan mudah alih.

Mengapa anda perlu menggunakan gelung untuk menulis muzik

Jika anda baru dalam dunia gelung, ia boleh menakutkan pada mulanya. Sebaik sahaja anda memahami konsep ini, bagaimanapun, ia boleh menjadi proses yang sangat menyeronokkan dan kreatif. Sedikit pelajaran sejarah sebagai permulaan. Pada zaman dahulu, sebelum teknologi rakaman digital menjadikan gelung boleh diakses, artis terpaksa menggunakan berbilang perakam trek untuk dapat merakam dan mendengar dua lapisan (atau trek) bunyi pada masa yang sama. Teknologi mahal ini telah meletak jawatan kepada studio rakaman. Walau bagaimanapun, pada penghujung 70-an dan awal 80-an, perakam empat trek mudah boleh diakses oleh artis yang agak berjaya yang mempunyai sedikit wang tunai di dalam poket mereka.

Dalam video di bawah, anda boleh melihat contoh bagaimana gelung boleh digunakan untuk menulis bahagian gitar untuk lagu. Gitaris The Smiths, Johnny Marr, menerangkan bagaimana sebaik sahaja dia mendapat perakam empat trek, dia mula bermain-main dengan melapisi riff utama di atas perkembangan kord.

Nasib baik pada tahun 2020, teknologi jenis ini kini mampu dimiliki, tersedia secara percuma dan boleh diakses oleh pemuzik baru dalam bentuk apl. Mari kita lihat beberapa yang terbaik di pasaran hari ini.

Petua untuk menggunakan aplikasi pedal gelung

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan jenis aplikasi gelung yang menggunakan mikrofon telefon pintar anda:

  1. Menggunakan fon kepala adalah penting: jika anda tidak menggunakan fon kepala, anda menghadapi risiko merakam semula gelung secara tidak sengaja. Jika bunyi dari gelung satu keluar dari pembesar suara telefon pintar anda, ia akan dirakam oleh mana-mana gelung berikutnya. Ini membawa kepada bunyi yang ceroboh, bergema dan hanya akan merosakkan gelung anda secara keseluruhan. Dengan memakai fon kepala, anda menghapuskan rakaman semula yang tidak disengajakan ini kerana bunyi yang dimainkan tidak boleh didengari oleh mikrofon. Atas sebab yang sama, rakaman dalam bilik yang sunyi adalah optimum.

  2. Pastikan kelantangan rendah: yang ini amat penting apabila menggunakan gitar amped atau instrumen lain. Tidak ada gunanya memecahkan penguat anda dan kemudian cuba menangkap bunyi itu dengan jenis mikrofon yang ada dalam telefon pintar. Ia akan menjadi klip seperti neraka, dan tidak akan berbunyi baik sama sekali.

  3. Kalibrasi: beberapa apl pedal gelung mempunyai mod penentukuran di mana anda boleh melaraskan apl untuk mencipta tetapan optimum untuk rakaman. Pastikan anda melakukan ini sebelum anda mula menggelung.

Apl pedal gelung terbaik untuk Android

LoopStation

Orang baik di Zuidsoft telah mencipta gelung yang mudah tetapi berkesan untuk telefon pintar Android. LoopStation menggunakan mikrofon pada telefon pintar anda untuk merakam audio supaya anda boleh menggunakan apa sahaja sebagai input dengan aplikasi ini. Gitar akustik berfungsi dengan baik, tetapi anda juga boleh memasangkan elektrik dan amp serta meletakkan telefon pintar anda berhampiran pembesar suara untuk menangkap nada yang lebih herot. Anda juga boleh melapisi vokal atau rentak dengan ini, dan skop untuk kreativiti tidak berkesudahan.

Salah satu perkara menarik tentang LoopStation ialah ia membolehkan anda mengawal kelantangan setiap gelung secara bebas. Ini adalah ciri yang ada pada kebanyakan pedal gelung mewah. Ini bermakna anda boleh menurunkan janjang kord kemudian mengurangkan sedikit kelantangan supaya bahagian utama anda menonjol apabila terlebih alih suara. Terdapat juga versi premium aplikasi ($4) yang menambahkan keupayaan untuk menyimpan rakaman tanpa had, menggabungkan trek, menukar kelajuan main balik dan juga menambah reverb pada bunyi anda.

Pukulan dan Gelung

Pendatang baharu dalam pasaran, yang dilancarkan pada April 2020, Beats and Loops membawa idea untuk menggelungkan pada telefon pintar kami ke tempat lain. Stompbox dan pedal gitar adalah keren dan intuitif untuk digunakan, dan idea di sebalik produk ini adalah untuk membawa fungsi yang sama kepada apl telefon pintar. Beats and Loops telah direka bentuk untuk menjadikan telefon anda sebagai pedal gitar yang boleh anda kawal dengan kaki anda semasa anda bermain. Ia satu idea yang agak bernas.

Anda juga boleh menggunakan aplikasi Beats and Loops untuk mencetuskan isi dram dan malah terdapat penala kromatik yang dibakar masuk. Apl ini berharga $3.99, tetapi untuk set ciri yang anda perolehi di sini, itu lebih daripada harga yang berpatutan. Satu-satunya kelemahan Beats and Loops ialah mengawal apl dengan kaki anda memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri, terutamanya anda sudah biasa menghentak pedal gitar biasa. Keinginan untuk menghentakkan kaki anda ke skrin telefon pintar anda adalah kuat pada mulanya, dan itu bukanlah idea yang baik. Sebaik sahaja anda membiasakan diri untuk melambai kaki anda tepat di atas paparan, bagaimanapun, ini adalah aplikasi yang menyeronokkan yang terasa hampir dengan pedal gelung sebenar seperti yang anda akan dapatkan tanpa mempunyai perkara sebenar.

Anda boleh memuat turun Beats and Loops dari Gedung Google Play atau Apple App Store.

Apl pedal gelung terbaik untuk iPhone dan iPad

Loopy HD: Looper

Loopy HD: Looper telah mendapat bahagian kemasyhuran yang saksama dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan memang betul. Aplikasi itu, yang dioptimumkan untuk Apple iPad, malah telah dipaparkan di NBC The Tonight Show, di mana Jimmy Fallon dan Billy Joel menggunakannya untuk merekodkan keharmonian. Jika anda sedang mencari apl standard profesional yang boleh bertindak sebagai gelung anda, Loopy HD adalah pilihan yang sesuai.

Set ciri mengagumkan pada aplikasi ini. Anda boleh merakam sehingga sembilan gelung dalam audio stereo penuh. Penggabungan trek tersedia sebagai standard dan terdapat juga fungsi salin dan tampal bersepadu untuk menggerakkan bit audio ke sekeliling untuk komposisi yang sempurna.

Loopy HD: Looper juga boleh bertindak sebagai kawalan MIDI yang boleh dilatih sepenuhnya dan menghantar/menerima jam MIDI, jadi anda boleh menggunakannya untuk persembahan secara langsung serta menulis dan bereksperimen dengan muzik di rumah. Anda juga boleh berkongsi gelung dan rakaman sesi melalui SoundCloud, Twitter atau Facebook, menjadikannya alat yang baik untuk bekerja dari jauh dengan rakan kumpulan dan kolaborator.

Apl ini adalah yang paling mahal dalam senarai kami di sini, pada $4.99, tetapi ia merupakan nilai terbaik untuk wang dengan mudah. Untuk lima dolar, anda mendapat apl yang kaya dengan ciri yang boleh digunakan oleh semua orang daripada penggemar kepada profesional. Anda boleh memuat turun Loopy HD: Looper dari Apple App Store.

Ini hanyalah pilihan kecil apl pedal gelung yang tersedia untuk Android, iOS dan iPadOS hari ini. Saya memutuskan untuk berpegang pada crème de la crème dengan yang ini, kerana terdapat banyak sampah di pasaran ini juga. Berpegang pada apl yang telah dicuba dan dipercayai ini dan anda akan membuat gelung trek dan menulis muzik asli dalam masa yang singkat.

Adakah anda tahu mana-mana aplikasi pedal gelung hebat lain yang saya terlepas? Beritahu saya di bawah talian.