Apl produktiviti terbaik untuk Android: urus kehidupan anda seperti seorang profesional

3

© NextPit

Telefon pintar dan tablet boleh menjadi cara terbaik untuk menghabiskan masa dan bersosial, tetapi siapa tahu bahawa ia juga boleh meningkatkan produktiviti anda? Selagi anda tahu apl yang betul yang boleh membantu, hidup anda boleh menjadi lebih mudah. Berikut ialah senarai apl produktiviti terbaik kami.

1. Pengimbas Kecil – Pengimbas PDF

Jika kerja anda memerlukan banyak pengimbasan dokumen, anda harus dilengkapi dengan Tiny Scanner, yang membolehkan anda membuat PDF daripada mana-mana dokumen hanya menggunakan kamera telefon pintar anda.

Ambil snap, potong dan pilih saiz halaman PDF (seperti 8.5″ x 11″, atau A4), kemudian tekan butang tanda. Semudah itu. Pengimbas Kecil akan menghasilkan imbasan hitam putih bagi dokumen yang kelihatan sebaik ia keluar dari pengimbas.

Ia mempunyai beberapa alatan yang kemas, seperti meluruskan imbasan anda secara automatik jika ia agak lemah, tetapi anda memerlukan kamera yang baik (ish) untuk hasil terbaik. PDF berwarna-warni cenderung tidak kelihatan sekuat, tetapi ia merupakan pengganti yang berkesan untuk pengimbas rumah, dan warna adalah pilihan jika anda mahukannya.

Walaupun ia pernah menawarkan hampir semua perkara secara percuma, kini terdapat versi Pro yang perlu anda bayar jika anda ingin melakukan perkara seperti memuat naik imbasan anda terus ke perkhidmatan storan awan.

  • Apl pengimbasan terbaik untuk Android
Apl produktiviti terbaik AndroidPIT 2

Pengimbas Kecil adalah pengganti yang sesuai kepada pengimbas PC lama. / © NextPit

2. Pengurus Kata Laluan LastPass

Sukar untuk menjejaki semua bukti kelayakan log masuk anda untuk tapak web dan perkhidmatan berbeza yang anda gunakan, dan lebih teruk lagi apabila anda benar-benar melupakannya dan kehilangan akses kepada maklumat kritikal. Itulah sebabnya pengurus kata laluan adalah penting untuk pengguna yang berfungsi tinggi.

LastPass ialah salah satu perkhidmatan sedemikian, yang menyimpan semua kata laluan anda dan bukti kelayakan sensitif lain di satu tempat. Selain mengingati semua kata laluan anda, apl itu boleh log masuk anda ke tapak web dan apl secara automatik, dan menjana kata laluan yang kukuh untuk anda dengan segera. Ini berfungsi melalui penyemak imbas dalam apl tetapi juga melalui Safari dan Chrome.

Versi percuma apl harus meliputi kebanyakan keperluan anda, malah termasuk penyegerakan merentas peranti bukti kelayakan dan peti besi anda, tetapi terdapat juga model langganan premium dengan ciri tambahan untuk pengguna berkuasa.

  • 3 petua untuk melindungi peranti Android anda

3. Evernote

Ramai di antara kita semakin bergantung kepada telefon pintar kita untuk melakukan perancangan, penjadualan dan peringatan jangka pendek dan panjang, jadi mempunyai aplikasi yang melakukan perkara ini adalah penting. Evernote mempunyai banyak fungsi yang menjadikannya aplikasi penting untuk produktiviti. Evernote adalah untuk lebih daripada sekadar mencatat nota, anda juga boleh menjadualkan janji temu, menetapkan peringatan, mencatat nota dan banyak lagi.

Walaupun Evernote menawarkan banyak pilihan penyusunan yang berbeza, ia tetap sangat mudah untuk dinavigasi. Terdapat aplikasi pengambilan nota dan penjadualan lain di luar sana tetapi tiada yang melakukannya dengan keseimbangan dan kefungsian Evernote.

AndroidPIT Evernote 3

Evernote mempunyai begitu banyak fungsi yang penting untuk kehidupan seharian kita. / © ANDROIDPIT

4. Pushbullet

Pushbullet ialah aplikasi yang sangat berguna jika anda menghabiskan sebahagian besar hari anda duduk di depan komputer dan sering mendapati diri anda bertukar antara peranti yang berbeza. Ia bermula sebagai satu cara untuk menghantar fail individu antara peranti berbeza tersebut – mudah alih dan desktop, serta mudah alih-ke-mudah alih). Kini, anda boleh mengalihkan fail, membalas pemberitahuan, SMS dan mesej lain terus dari desktop anda.

Ia menyokong penyulitan hujung ke hujung, dan penyemakan imbas fail jauh merentasi peranti yang disambungkan, dengan syarat anda mendayakan ciri tersebut.

Pushbullet pernah menjadi salah satu aplikasi kegemaran saya dalam mana-mana kategori, hanya untuk kegunaannya – tetapi kemudian syarikat itu mula mengenakan bayaran untuk beberapa ciri yang paling berguna. Akhirnya, saya menyerah dan membayar langganan tahunan, tetapi anda boleh menggunakannya secara percuma jika anda tidak keberatan saiz fail terhad untuk dihantar dan tidak perlu membalas pemberitahuan daripada desktop.

pushbullet androidpit

Pushbullet ialah cara yang sangat mudah untuk mengurus fail pada berbilang peranti. / © NextPit

5. Todoist

Banyak apl telah cuba menangani masalah berterusan yang membantu anda menyelesaikan sesuatu, tetapi Todoist mencecah tanda air yang lebih tinggi daripada kebanyakan. Apl ini membolehkan anda mengatur tugas anda dengan warna dan subfolder, dan ia boleh menyegerakkan senarai anda antara berbilang peranti (walaupun ia juga berfungsi jika anda pergi ke luar talian).

Ia sebelum ini dinamakan sebagai salah satu apl Google Play terbaik oleh Google sendiri, dan mudah untuk mengetahui sebabnya — antara muka yang jelas dan rapi, membuat dan mengedit tugas adalah sangat mudah, dan ciri tambahan seperti dapat menetapkan teg tersuai untuk disimpan semua yang diatur benar-benar menambah kesan keseluruhan apl pada produktiviti anda.

Sekali lagi, anda perlu membayar langganan jika anda ingin menggunakan ciri yang lebih maju, seperti teg, tetapi senarai asas dan penyegerakan antara peranti adalah percuma kepada semua.

  • Apl pengambilan nota terbaik untuk Android: senarai muktamad untuk mengatur kehidupan anda
todoist androidpit

Salah satu faktor tarikan utama Todoist ialah kesederhanaannya. / © NextPit

6. Trello

Trello membolehkan anda mengekalkan kelebihan berbilang projek dan tugasan tanpa runtuh dalam timbunan maklumat yang berlebihan. Jika anda perlu dapat mendaftar masuk pada beberapa projek berbeza sekali gus daripada telefon pintar atau tablet anda maka Trello ialah salah satu cara terbaik untuk melakukannya.

Apl ini berasaskan kad — setiap kad boleh mempunyai ahli, label, tarikh dan maklumat lain yang dilampirkan padanya, jadi ia mudah digunakan walaupun sangat berkuasa. Semuanya disegerakkan ke awan juga supaya anda boleh mengakses akaun Trello anda dari web serta peranti mudah alih anda.

Trello

Sistem berasaskan kad berguna Trello membantu anda menjejaki tugas yang berbeza. / © NextPit

7. DropTask

Jika anda memerlukan apl senarai tugasan, tetapi mendapati bahawa hanya mempunyai senarai tidak mencukupi untuk memastikan anda teratur dan berada di landasan yang betul, DropTask mungkin patut dilihat, kerana ia memerlukan pendekatan yang lebih visual untuk senarai pekerjaan anda. Ia juga boleh diakses melalui desktop juga, yang berguna.

Ia direka bentuk untuk kerjasama pasukan, supaya anda boleh menetapkan tugasan dan menjejak kemajuan merentas tugasan yang berbeza untuk orang yang berbeza dalam apl itu sendiri. Dan ya, anda rasa, semua organisasi ini berlaku melalui menyeret dan menjatuhkan tugas.

Versi percuma apl membolehkan anda mencipta sehingga lima projek secara percuma, dengan tugas dan kumpulan tanpa had. Jika anda ingin mengalih keluar sekatan ini dan mendapatkan akses kepada ciri lain (seperti memberikan tugas kepada ahli pasukan) maka anda perlu membayar untuk perkhidmatan tersebut.

DropTask

Jika senarai tugasan tradisional tidak berfungsi, cuba DropTask. / © DropTask

8. IFTTT

Jika anda masih belum menemuinya IFTTT maka anda akan menikmati sesuatu — ia membolehkan anda menggabungkan pelbagai apl dan perkhidmatan bersama-sama untuk membantu anda menyelesaikan lebih banyak perkara. Mereka dahulu dipanggil ‘resipi’ tetapi kini dipanggil ‘applet’ sebaliknya.

Jadi, sebagai contoh, jika anda ingin menghantar peta lokasi anda secara automatik ke akaun Gmail anda dengan ketik pada peranti Android Wear, segerakkan fail Dropbox ke perkhidmatan lain, hidupkan lampu anda atau peranti lain yang disambungkan ke Internet di sekitar rumah atau banyak, banyak lagi perkara, maka IFTTT ialah kedai sehenti produktiviti.

Pencetus boleh ditetapkan berdasarkan lokasi peranti Android anda atau tarikh dan masa tertentu, dan membuat applet anda sendiri juga mudah.

IFTTT

IFTTT – semua yang anda perlukan di satu tempat. / © NextPit

9. Penjelajah Fail Pepejal

Jika anda menggunakan telefon pintar anda sebagai stesen kerja mudah alih, maka apl pengurus fail adalah penting, tetapi bergantung pada pengilang anda, peranti anda mungkin tidak disertakan dengannya. Walaupun terdapat banyak aplikasi pengurus fail yang bagus dengan kekuatan dan kelemahan yang berbeza, Solid File Explorer mungkin yang terbaik secara keseluruhan.

Aplikasi ini mempunyai reka bentuk bahan yang elegan dan fungsi paparan dwi mudah untuk membolehkan anda menyeret dan melepaskan fail ke dalam folder yang berbeza. Ciri nota lain ialah penyepaduan dengan penyelesaian storan awan seperti Dropbox, Google Drive dan OneDrive, dan sokongan untuk Chromecast.

Pada masa ini, apl itu menawarkan percubaan percuma selama 14 hari. Selepas itu, $2 untuk membuka kunci versi penuh, yang merupakan harga yang hebat untuk apl yang sangat berguna.

AndroidPIT peneroka fail terbaik peneroka pepejal 1

Panel berkembar Solid Explorer dan sokongan storan awan menjadikannya aplikasi yang menonjol. / © ANDROIDPIT

10. Nota Suara Otter

Otter ialah aplikasi produktiviti yang tertumpu pada mengatur perbualan suara anda. Ia merakam audio daripada peranti anda dan mencipta transkripsi, yang boleh dianotasi dengan pengenalan pembesar suara, foto, main balik boleh dicari, pautan boleh kongsi dan banyak lagi. Sama ada anda menjalankan perniagaan, bekerja dalam media atau kewartawanan atau perlu menyimpan nota kajian anda dengan teratur, apl berguna ini akan membantu anda menyimpan semua maklumat suara yang anda miliki daripada temu bual, mesyuarat, dsb. mudah diakses dan boleh disusun. Pelan percuma menawarkan pengguna 600 minit audio ditranskripsi setiap bulan. Langganan $9.99 sebulan menggandakannya kepada 6,000 minit.

memerang

Hanya kerana sesuatu berlaku melalui suara tidak bermakna ia tidak boleh ada dalam nota anda! / © NextPit (tangkapan skrin)

Dapatkannya di Gedung Play

Bonus: Google Suite

milik Google suite produktiviti sendiri sepatutnya menjadi salah satu perhentian pertama anda dalam kereta api produktiviti — ambil perhatian bahawa Dokumen, Lembaran dan Slaid kini tersedia sebagai apl kendiri juga. Dari segi apl Drive utama, ia membolehkan anda mengakses dan melihat fail yang disimpan dalam awan dan disegerakkan daripada komputer anda yang disambungkan, dan mana-mana yang anda bergantung khusus boleh dicache untuk mengakses luar talian. Petua berguna, Google Drive juga mempunyai pengimbas terbina dalam juga.

Apl individu membenarkan anda membuat dokumen, hamparan dan pembentangan daripada peranti mudah alih anda. Sama ada anda perlu menggunakan beberapa pengeditan saat akhir pada laporan syarikat itu semasa perjalanan ke pejabat, atau anda sibuk mengerjakan novel anda semasa waktu makan tengah hari, apl yang digilap ini menjadikannya kelihatan mudah.

Sudah tentu, kerana banyak telefon Android kini menawarkan ini sebagai pilihan prapasang, anda tidak perlu melihat terlalu jauh untuk mencarinya.

memandu

Google Drive telah berkembang pesat pada mudah alih. / © Google

  • Apl Android terbaik

Apakah apl produktiviti kegemaran anda? Bagaimanakah ia membantu anda menguruskan kehidupan seharian? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.