Apl sandaran terbaik: jangan risau tentang kehilangan data apl lagi

20

© NextPit

Memandangkan bencana boleh melanda tanpa amaran, adalah penting untuk membuat sandaran segala-galanya pada peranti anda. Anda boleh menyandarkan kalendar, kenalan, foto dan data lain anda secara automatik dengan Akaun Google anda atau dengan kabel USB. Tetapi bagaimana anda boleh membuat sandaran aplikasi data dengan mudah? Di situlah apl sandaran ini masuk. Terdapat banyak pilihan, tetapi inilah pilihan kami yang terbaik.

  • Bagaimana untuk membuat sandaran Android dan memastikan data anda selamat
  • Bagaimana untuk memindahkan semuanya ke telefon baharu anda

Android dan sandaran data: mengapa kita memerlukan apl sandaran?

Android tidak mempunyai penyelesaian sandaran yang sempurna selama bertahun-tahun. Hanya dengan akses root adalah mungkin untuk membuat sandaran lengkap, menjadikan suis gaya iPhone sebagai urusan yang sangat rumit. Dengan iri hati, kami melihat pengguna iOS yang boleh menaik taraf iPhone mereka dan, dengan menekan satu log masuk, semua data dan tetapan lama mereka dipulihkan secara ajaib. Memandangkan pengguna Android tidak boleh memindahkan data apl mereka dengan mudah seperti ini, sebaliknya kami mempunyai apl sandaran.

Penyelesaian sandaran berikut akan membantu anda menyandarkan data apl anda, tetapi selalunya keistimewaan akar diperlukan untuk apl mendapatkan akses kepada bahagian sistem fail yang berkaitan. Apakah maksud ini dan cara ia berfungsi diterangkan dalam artikel kami tentang cara mengakar:

  • Cara root Android: panduan utama

Ingin menyimpan mesej SMS, kalendar, kenalan dan log panggilan anda? Dengan pengecualian mesej teks, data ini disimpan dalam akaun Google anda dan dialihkan secara automatik daripada peranti lama anda kepada yang baharu. Kami membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut dalam artikel kami tentang cara membuat sandaran dan memulihkan mesej teks.

Ingin menyandarkan foto dan fail muzik? Ini hanya boleh disalin ke komputer menggunakan kabel USB dan oleh itu tidak memerlukan aplikasi sandaran khas. Tetapi jika anda lebih suka tidak menghadapi masalah, maka anda boleh membenarkan Foto Google menguruskan imej anda.

Lompat ke bahagian:

Sandaran SMS+

Untuk mengurus dan melindungi mesej anda, anda boleh menggunakan SMS Backup+, aplikasi yang menyegerakkan SMS secara automatik, terus ke akaun Gmail yang dipilih dengan mencipta folder khas dalam peti mel anda. Dengan aplikasi ini, anda juga boleh menyediakan sandaran automatik SMS, MMS dan log panggilan atau memutuskan untuk menyimpan SMS pada selang masa yang tetap atau selepas tempoh masa tertentu dari penerimaan.

Untuk apl berfungsi dengan betul, anda mesti mendayakan pilihan IMAP dalam peti masuk anda. Untuk melakukan ini pada Gmail, pergi ke tetapan akaun anda dan pilih Pemajuan dan POP/IMAP>Akses IMAP. Sekarang tandakan entri Dayakan IMAP. Kini anda hanya perlu memulakan aplikasi pada telefon pintar anda dan masukkan butiran log masuk anda. Sekejap lagi apl akan mula memindahkan semua mesej anda ke peti masuk anda.

Ulasan AndroidPIT moto g6 5741

Apa yang anda perlukan ialah aplikasi mudah untuk membuat sandaran mesej SMS dan WhatsApp! / © NextPit

Kita tahu sejak WhatsApp mula-mula muncul, SMS tidak lagi popular seperti dahulu. Hanya segelintir yang menggemarinya lebih suka meneruskan komunikasi dengan mesej tradisional. Bagi anda yang tidak dapat tanpa apl pemesejan paling popular di dunia, menyandarkan mesej teks anda adalah perkara yang sudah berlalu, jadi kami telah menyediakan panduan yang akan menunjukkan kepada anda cara menyandarkan perbualan WhatsApp anda dan memindahkannya ke peranti lain:

  • Bagaimana untuk memindahkan sembang WhatsApp lama ke telefon pintar baharu anda

Sandaran titanium

Dengan mengandaikan anda mempunyai akses root, tiada apl sandaran lain yang mendekati Titanium Backup. Apl lengkap ini boleh menyimpan hampir semua perkara: apl, data aplikasi, mesej, tetapan sistem, widget, latar belakang, sebut sahaja.

Perkhidmatan pemulihannya bukan sahaja berfungsi pada peranti stok tetapi juga merentas kebanyakan perkakasan, versi Android dan ROM tersuai. Sesiapa sahaja yang menyukai pengalaman Android percubaan dan telah memancarkan peranti mereka akan menghargai Titanium Backup.

Kebaikan dan keburukan

+

Pilihan sandaran yang luas Antara muka mengelirukan
Akses kepada apl sistem Cara menggunakannya hampir tidak dijelaskan
Hampir keseluruhan kawalan yang ditawarkan melalui penalaan halus
Pengurusan apl
Pembuangan bloatware dan data lama
apl sandaran terbaik sandaran titanium

Kiri menunjukkan skrin gambaran keseluruhan, kanan ialah menu utama dalam Titanium Backup. / © NextPit

Helium

Helium (dahulunya Karbon) berasal daripada pembuat ClockworkMod dan merupakan salah satu daripada beberapa aplikasi sandaran yang memberikan prestasi yang menang bukan sahaja melalui fungsinya tetapi juga dengan reka bentuknya yang menarik. Walaupun tanpa keistimewaan root, anda boleh menggunakan Helium untuk membuat sandaran bukan sahaja apl anda tetapi juga mesej, kata laluan Wi-Fi dan data aplikasi. Sandaran fail media seperti foto, muzik dan video tidak boleh dilakukan dengan Helium.

Versi berbayar menyediakan jadual sandaran, sambungan awan dan penyingkiran semua iklan.

Kebaikan dan keburukan

+
Penyelesaian mudah Pelbagai pilihan sandaran terhad
Tidak memerlukan akses root Sesetengah apl mengambil sedikit masa untuk membuat sandaran
Kesambungan awan penuh
Sandaran automatik mungkin
apl sandaran terbaik helium

Sandaran dan pemulihan tidak memerlukan banyak penjelasan dalam Helium. / © NextPit

Apl sandaran lain

Sandarkan Mudah Alih Anda

Sandaran Mudah Alih Anda ialah alat sandaran percuma yang berguna untuk peranti root dan bukan root. Dengan itu, anda boleh membuat sandaran pelbagai data seperti SMS, MMS dan log panggilan, kenalan, kamus dan banyak lagi. Apl pengguna dan beberapa tetapan sistem juga boleh disandarkan. Jika anda pengguna berakar, ia juga membolehkan anda membuat sandaran tetapan sistem selamat seperti data apl dan kata laluan WiFi. Sandaran boleh dijadualkan secara automatik dan disimpan secara setempat atau dimuat naik ke Google Drive, Dropbox atau OneDrive.

Kebaikan dan keburukan

+
SMS dan log panggilan disertakan Membuat sandaran kepada peranti baharu tidak boleh dipercayai
Keserasian awan Iklan video
Penjadualan automatik sandaran
Tangkapan skrin 20171018 144127 1

Pilihan akar dan bukan akar ditunjukkan dengan jelas / © NextPit

Sandaran Super

Sandaran Super bukan sahaja boleh menyandarkan mesej dan kenalan tetapi juga aplikasi, log panggilan, penanda halaman dan kalendar anda. Keistimewaan pengguna super hanya diperlukan untuk menyandarkan tetapan dan data apl. Anda boleh menetapkannya untuk menghantar salinan mana-mana sandaran yang anda buat secara automatik ke alamat Gmail anda dan ia kini menyokong perkara yang sama dengan Google Drive. Anda tidak boleh menyandarkan semua format media dengan Super Backup Pro, tetapi untuk fail tersebut yang disokongnya, operasi ini jelas dan mudah untuk dijalankan. Versi Pro tidak mempunyai pengiklanan.

Kebaikan dan keburukan

+
Mudah untuk membuat sandaran Tiada sandaran automatik melalui penyelesaian storan awan alternatif
Keupayaan untuk menghantar sandaran secara automatik ke Gmail Tidak boleh membuat sandaran media
Tiada akses root diperlukan
apl sandaran terbaik sandaran super

Jelas dan ringkas: Sandaran Super. / © NextPit

MyPhoneExplorer

Bagi mereka yang enggan membiarkan data mereka tersasar terlalu jauh, MyPhoneExplorer membenarkan anda membuat sandaran lengkap secara setempat pada komputer anda. Hanya sambung ke PC anda melalui Wi-Fi, Bluetooth atau kabel USB melalui program Windows dan anda sudah bersedia untuk pergi. Alat ini memberi tumpuan bukan sahaja pada menyandarkan data, tetapi ia juga menyediakan fungsi tambahan seperti menghantar mesej SMS melalui PC dan pengurusan aplikasi (mulakan, nyahpasang).

Kebaikan dan keburukan

+
Semua data tersedia di luar talian Memerlukan Windows
Menyandarkan semua jenis fail
aplikasi sandaran terbaik myphoneexplorer

Jika anda dilampirkan pada sandaran anda, MyPhoneExplorer memindahkan segala-galanya ke PC anda. / © FJ Softwaredevelopment

MyBackup

Kumpulan sasaran MyBackup adalah pemula. Antara muka yang ringkas dan pilihan sandaran yang sengaja dihadkan menjadikan apl itu mudah didekati. Ia juga termasuk pilihan yang memerlukan akar untuk menyandarkan tetapan aplikasi, data dan APK.

Pengguna biasa boleh membuat sandaran program, mesej, tetapan sistem, APN dan kenalan serta senarai panggilan mereka. Storan awan hanya tersedia daripada pengilang itu sendiri, dan ia terhad kepada 100 MB. Jika anda mahukan lebih banyak ruang, anda perlu membayarnya.

Kebaikan dan keburukan

+
Tidak perlu mendaftar Hanya satu pilihan storan awan
Menawarkan sandaran tempatan Pemilihan media menjadi sukar
Antara muka yang mudah
Tiada akses root diperlukan
apl sandaran terbaik mybackup

My Backup Pro: hanya jika anda mendaftar, anda mendapat akses kepada storan awan. / © NextPit

Kesimpulan

Terima kasih kepada sandaran automatik foto melalui Dropbox atau Google+, serta muzik melalui penyelesaian storan awan yang lain, hampir tidak ada keperluan untuk sandaran penuh telefon pintar atau tablet. Walau bagaimanapun, salah satu penggunaan apl sandaran yang paling penting adalah untuk menyandarkan data dan tetapan aplikasi, supaya anda boleh memindahkannya ke peranti baharu dengan mudah.

Dalam hal ini, Helium ialah penyelesaian terbaik untuk peranti yang tidak berakar, tetapi pengguna super masih mendapat manfaat daripada pilihan lanjutan yang disediakannya. Bagi penggemar telefon pintar, Titanium Backup ialah pisau tentera Switzerland bagi aplikasi sandaran, yang hanya dipenuhi dengan pilihan.

Pernahkah anda mencuba mana-mana aplikasi ini? Apl sandaran manakah yang anda percayai?