Apl terbaik untuk mencari stesen pengecasan terdekat untuk kereta anda

48

© Audi

Memiliki kereta elektrik adalah bagus bukan sahaja untuk alam sekitar, tetapi juga untuk dompet anda. Walau bagaimanapun, sesetengah pemilik mengalami kebimbangan pelbagai. Memang benar bahawa EV tidak menempuh jarak yang sama seperti kenderaan pembakaran, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukan perjalanan tanpa rasa bimbang! Untuk membantu anda, kami telah menyusun senarai aplikasi mudah alih dan web yang boleh anda gunakan untuk mencari stesen pengecasan terdekat, untuk menyemak sama ada ia mempunyai port yang sesuai untuk kenderaan anda dan juga untuk melihat sama ada terdapat slot tersedia dalam masa nyata. Pandu tanpa bimbang!

Peta Google

Ya, Peta Google benar-benar boleh membantu anda mencari apa sahaja, termasuk stesen pengecas EV. Cirinya ialah diperkenalkan pada Oktober tahun lalu. Apa yang anda perlu lakukan ialah mencari kata kunci seperti “Pengecasan EV” dan stesen yang terdekat dengan anda akan muncul pada peta. Anda akan mendapat maklumat tentang jenis dan bilangan port yang tersedia dan kelajuan pengecasannya. Sudah tentu, seperti banyak lokasi lain di Peta Google, anda juga akan menemui ulasan, penilaian dan foto daripada pemandu lain. Malangnya, apl peta yang sentiasa popular tidak memberikan maklumat tentang harga atau ketersediaan slot.

demonstrasi EV AKHIR

/ © Google

Tesla

Jika anda memiliki Tesla, salah satu cara terbaik untuk mencari stesen pengecas adalah melalui apl rasmi Tesla. Terima kasih kepada kemas kini utama terkini, anda kini boleh melihat stesen Supercharger berdekatan dalam skrin Pengecasan. Dari sana, anda memerlukan satu ketikan untuk mula menavigasi ke lokasi pilihan anda. Anda juga boleh menolak navigasi dari apl terus ke kereta. Sebaik sahaja anda memasangkan kenderaan Tesla anda, anda boleh menyemak status masa nyatanya dari jauh dan anda juga boleh memulakan atau menghentikan proses pengecasan melalui apl itu sendiri. Terdapat banyak ciri lain juga, jadi jika anda memiliki Tesla dan masih belum memberi peluang kepada apl itu, sekarang adalah masa yang tepat.

tesla mengecas

Jika anda pemilik Tesla, ini adalah salah satu aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk mencari stesen pengecasan antara lain. / © Tesla, Inc.

Walau bagaimanapun, kami mesti ambil perhatian bahawa untuk beberapa ciri di atas berfungsi, perisian kereta anda mestilah versi 2018.48 atau lebih tinggi.

PlugShare

Salah satu apl paling komprehensif dalam senarai ini, PlugShare mendakwa menawarkan peta pengecasan awam terbesar dan paling tepat di dunia. Ia meliputi lebih daripada 140, 000 stesen awam, termasuk kebanyakan rangkaian utama di Eropah dan Amerika Utara. Ia bukan sahaja membolehkan anda mencari stesen terdekat dengan anda, tetapi menapis pengecas yang serasi tanpa perlu menyemak setiap stesen secara manual.

kongsi pasang

PlugShare membolehkan anda menyemak harga dan ketersediaan stesen pengecasan. / © NextPit

Anda juga boleh merancang perjalanan anda lebih awal dengan semua stesen pengecasan dalam perjalanan kelihatan. PlugShare mempunyai komuniti besar pemilik EV, yang telah menyumbangkan foto dan ulasan. Tidak seperti Peta Google, anda juga boleh menyemak harga dan ketersediaan dalam masa nyata, dengan stesen yang sedang digunakan dikelabukan pada peta. Faedahnya tidak berhenti di situ – anda juga boleh membayar untuk mengecas melalui telefon anda di lokasi yang mengambil bahagian, menambah stesen baharu semasa anda menemuinya dan juga berkongsi pengecas rumah anda. Ia merupakan aplikasi penting untuk setiap pemilik EV.

Buka Peta Caj

Open Charge Map ialah perkhidmatan bukan untung yang khusus untuk menyediakan pangkalan data lokasi peralatan pengecasan yang berkualiti tinggi, awam dan percuma di seluruh dunia. Ia sentiasa dikemas kini dengan lokasi baharu. Pada masa penulisan, anda boleh menemui 139, 296 stesen pengecasan di 68, 782 lokasi pada Peta Caj Terbuka. Perkhidmatan ini dibangunkan dan dikendalikan oleh sukarelawan. Ia juga merupakan salah satu daripada beberapa senarai ini yang mempunyai fungsi navigasi terbina dalam (pada versi web), menjadikan perjalanan anda lebih mudah untuk dirancang. Anda juga boleh menyemak peralatan yang ada di stesen, tetapi malangnya nampaknya tiada maklumat mengenai harga.

caj terbuka

Peta Caj Terbuka ialah sumber yang hebat. / © NextPit (tangkapan skrin)

Lihat versi web Peta Caj Terbuka di sini.

Peta Zap

Akhir sekali, kami mempunyai aplikasi untuk pembaca UK kami. Zap-Map membolehkan pemandu kereta elektrik di United Kingdom dan Republik Ireland mencari dan menavigasi ke stesen pengecasan elektrik terdekat, dengan lebih 5500 lokasi dipetakan. Ia menawarkan penapisan mata caj mengikut jenis penyambung, rangkaian, lokasi, pembayaran dan akses. Anda juga boleh menyimpan pilihan atau model kenderaan anda, jadi penapisan dilakukan secara automatik.

zapmap

Teman yang mesti ada untuk pemandu EV UK. / © NextPit

Zap-Map juga mempunyai halaman status stesen pengecasan yang paling terperinci – anda bukan sahaja boleh melihat jenis port yang tersedia, tetapi yang mana yang diambil dan baki masa mengecas kenderaan yang sedang menggunakannya. Aplikasi ini juga bersifat sosial – anda boleh menyiarkan kemas kini dan petua untuk pemandu EV lain. Akhir sekali, sama seperti PlugShare, anda boleh menambah Pengecas Rumah anda untuk membolehkan perkongsian rakan ke rakan – secara percuma atau dengan bayaran. Ia adalah salah satu yang terbaik, jika bukan aplikasi terbaik untuk pemandu EV UK.

Ini ialah senarai apl terbaik kami untuk membantu anda mencari stesen pengecasan terdekat. Adakah kami telah mengurangkan kebimbangan anda? Adakah terdapat aplikasi hebat yang kami terlepas? Beritahu kami dalam ulasan.