Apple iPhone 14 Pro secara mengejutkan membawa kembali ciri klasik

5

© NextPit

Apple boleh menghidupkan semula ciri kegemaran daripada iPhone lamanya. Imej yang bocor mendakwa bahawa iPhone 14 Pro (Pro Max) mungkin menggunakan penunjuk peratusan bateri klasik terutamanya pada bahagian skrin kunci. Hartanah skrin yang meningkat disebabkan lubang tebuk berbentuk pil baharu akhirnya boleh membolehkan antara muka yang direka bentuk semula.

TL;DR

  • iPhone 14 Pro (Pro Max) Apple akan datang dengan bar status yang dikemas kini.
  • Ciri baharu itu dikatakan hanya boleh dilihat dalam skrin kunci.
  • Gurman meramalkan iPhone 14 akan menampilkan bateri yang lebih besar.

Sumber yang sama yang mendakwa gabungan pil dan potongan lubang adalah di sebalik bahan baharu itu. Berdasarkan imej yang dikongsi dari forum MacRumor, penunjuk pada iPhone 14 Pro dan Pro Max akan mendapat kedua-dua peratusan dan penunjuk bateri grafik di sebelah kanan manakala sebaliknya ialah isyarat selular. Ini dikatakan hanya terpakai pada bahagian skrin kunci dan pusat pemberitahuan.

  • Berkaitan: Hidupkan iPhone anda dengan 10 petua & kiat ini

Untuk menyegarkan semula, penunjuk peratusan klasik telah dialih keluar pada iPhone X kerana takuk yang sukar digunakan. Terdapat kemas kini berulang setakat ini dengan Apple bereksperimen dengan penunjuk baharu pada sistem pengendalian iOS 16.

iPhone 14 Pro sentiasa memaparkan penunjuk bateri baharu

Penunjuk bateri baharu dan paparan sentiasa hidup pada iPhone 14 Pro dan Pro Max / © Macrumors

Selain bar status eksklusif untuk iPhone 14 Pro, mockup mod Sentiasa Hidup pada kedua-dua model digambarkan. Ia menyokong laporan sebelumnya mengenai kertas dinding statik dan gelap berbanding dengan skrin kunci aktif yang menunjukkan kesan kedalaman. Widget disebut akan dihidupkan dalam tempoh tertentu untuk mengelakkan kesan terbakar pada skrin OLED. Tidak pasti sama ada mod AOD akan memberi kesan ketara kepada hayat bateri pada dua iPhone peringkat teratas.

Bateri yang lebih besar pada iPhone 14

Pembocor prolifik, Mark Gurman, telah menolak dakwaannya bahawa siri iPhone 14 akan mendapat bateri. Menurutnya, iPhone 14 Pro Apple boleh memuatkan bateri 3200 mAh yang lebih besar manakala kapasiti berkurangan sedikit pada iPhone 14 Pro Max. Kesan ke atas yang terakhir haruslah minimum kerana cipset A16 Bionic yang lebih cekap. Akhir sekali, iPhone 14 yang akan datang juga dikatakan mendapat manfaat daripada bateri yang lebih besar.

Di samping iPhone 14, Apple merancang untuk mengumumkan Watch Series 8 serta Airpods Pro 2 pada hari Rabu. Selain itu, terdapat khabar angin bahawa syarikat Cupertino akan menaikkan harga pada iPhone 14 Pro walaupun iPhone 14 standard mungkin datang dengan harga pelancaran yang lebih murah.

Sumber:
MacRumors, Bloomberg