Apple iPhone 15 Mungkin Menggugurkan Ciri Pengimbas Kamera berasaskan Laser

8
© NextPit

iPhone 15 dan iPhone 15 Plus vanila dijangka mendapat reka bentuk Dynamic Island dan sensor utama 48MP baharu yang sudah ada dalam barisan Pro tahun lepas. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan ciri penting terpilih yang berkaitan dengan paparan dan kamera akan kekal eksklusif untuk iPhone 15 Pro dan Pro Max.

Perkembangan terkini membayangkan bahawa Apple akan memisahkan iPhone 15 standard daripada model Pro. Dalam laporan daripada Barclays, Apple dikatakan akan memilih Sony sebagai pembekal tunggal komponen pengimbas LiDAR untuk iPhone akan datang. Ia juga menyatakan bahawa penyelesaian Sony akan membawa prestasi yang lebih baik dan kecekapan kuasa berbanding pembekal yang bersaing.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara meningkatkan tahap keselamatan iPhone anda dengan kod laluan yang dipertingkatkan.

Laporan itu tidak memberikan petunjuk tentang cara pembuat iPhone akan menggunakan penderia LiDAR (pengimejan laser, pengesanan dan julat) untuk iPhone 15 dan iPhone 15 Plus. Jika ini menjadi kenyataan, kamera bahagian bawah hanya akan mendapat kemungkinan kamera belakang 48MP yang terlepas daripada ciri berasaskan laser.

Apple iPhone 12 Pro

Tiga kamera Apple iPhone 12 Pro dengan pengimbas LiDAR / © NextPit

Diperkenalkan dengan iPhone 12 Pro, TOF 3D LiDAR dipadankan dengan kamera belakang. Komponen ini memancarkan cahaya laser yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, untuk menentukan jarak atau kedalaman subjek dengan tepat. Selepas itu, ia membolehkan kamera memfokus dengan mudah pada subjek walaupun dalam senario cahaya malap. Ini juga memberikan foto anda kesan bokeh atau kabur yang lebih tersendiri.

Potongan Pulau Dinamik tetapi tiada paparan sentiasa dihidupkan

Dalam perkara berasingan, tipster yeux1122 mengambil spekulasi di platform media sosial Korea Selatan Naver bahawa panel LTPO dengan penyegaran 120Hz akan eksklusif untuk iPhone 15 Pro (Max). Bermakna, iPhone 15 (Plus) akan mempunyai paparan Pulau Dinamik, tetapi kadar penyegaran akan dihadkan kepada 60Hz dan tidak mempunyai ciri paparan sentiasa hidup.

Berita ini tidak sedikit pun mengejutkan memandangkan beberapa sumber sebelum ini memperincikan dakwaan serupa. Lebih penting lagi, adalah logik bagi Apple untuk mengecilkan iPhone biasanya dan mengelak daripada menghalalkan jualan modelnya yang lebih mahal.

Adakah anda masih mempertimbangkan untuk membeli iPhone 15 atau iPhone 15 Plus tanpa ciri LiDAR atau paparan sentiasa hidup? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar fikiran anda.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Naver