Apple mahu anda mendengar main balik mesej teks menggunakan suara penghantar

11
© NextPit

Hari ini, terdapat pelbagai cara anda boleh menghantar atau menerima mesej teks daripada format abjad angka ringkas dengan emoji rancak kepada mesej suara yang dirakam. Apple malah mahukan lebih banyak pemperibadian untuk pemesejan teks seperti meminjam suara pengirim dalam membaca mesej teks.

Dengan paten baharu Apple, pembuat iPhone ingin menambah baik lagi pemesejan teks dengan memperibadikan dan menggunakan profil suara. Seperti yang didedahkan oleh Patently Apple, pemfailan memperincikan bagaimana Apple akan mencapai ini dan mungkin melaksanakan teknologi kepada iMessage pada iPhone pada masa hadapan.

  • Cara merakam audio dalam format yang berbeza (cara mudah!)

Profil suara yang boleh anda kongsikan kepada sesiapa sahaja

Kaedah yang dibincangkan dalam paten semata-mata membentuk suara untuk pemesejan teks apabila menerima mesej. Walau bagaimanapun, Apple sebaliknya akan membenarkan pengguna berkongsi profil suara mereka supaya penerima dapat mendengar mesej teks yang dibacakan dalam suara pengirim. Mungkin, Apple juga boleh membenarkan pengguna memainkan mesej dalam profil suara orang lain, katakanlah seorang pelakon atau penyanyi.

Proses khusus termasuk menangkap banyak pertuturan pengguna dan mencipta model suara daripada ini. Setelah profil tersedia, terpulang kepada pihak yang menghantar sama ada untuk berkongsi suaranya dengan penerima. Yang terakhir akan mempunyai pilihan untuk menerima atau menolak jemputan.

Paten Apple tentang suara yang diperibadikan untuk pemesejan teks

Bagaimana paten Apple tentang suara yang diperibadikan untuk pemesejan teks. / © Patently Apple

Cara suara yang diperibadikan untuk pemesejan teks akan berguna

Bagi kes sebenar, kita boleh berfikir bahawa ciri ini akan membantu membangunkan pengalaman pengguna yang lebih dramatik. Akhirnya, ini menghapuskan langkah tambahan untuk merakam klip suara jika seseorang berhasrat untuk mendengar mesej atau suara orang itu.

Ia juga mungkin bahawa ini akan membantu dalam keadaan mendengar mesej secara automatik dengan lantang. Daripada pembantu suara atau AI yang akan membacakan mesej apabila telefon anda dikunci atau jauh, ia ialah pengirim atau orang pilihan yang akan anda dengar serta-merta. Android Auto mempunyai tetapan yang serupa untuk ‘mendengar mesej secara automatik’.

Patutkah kita takut dengan ciri seperti AI ini?

Amazon mempersembahkan konsep yang setanding dengan pembesar suara dan paparan pintar Echo tahun lepas. Peruncit e-dagang gergasi itu berharap untuk membolehkan ini dengan menggunakan Alexa sebagai pembantu AI untuk meniru suara mana-mana orang yang pengguna mahu, walaupun ahli keluarga yang telah meninggal dunia.

Dan dengan teknologi palsu yang semakin meningkat, adakah anda akan menganggap idea Apple atau Amazon boleh berguna pada akhirnya? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.