Apple membayangkan bagaimana papan kekunci kaca penuhnya untuk iPad dan MacBook akan berfungsi

6

© NextPit

Nampaknya Apple tidak berputus asa dengan idea untuk memiliki papan kekunci kaca untuk iPad Pro dan MacBooknya. Syarikat itu memperkenalkan MacBook dengan bar sentuh bersepadu pada papan kekunci pada 2016. Walau bagaimanapun, ia akhirnya dibatalkan pada model yang seterusnya. Kini, paten baharu mendedahkan bahawa Apple mungkin mempertimbangkan versi yang dipertingkatkan dengan reka bentuk kaca penuh dan maklum balas menaip yang realistik.

Seperti yang dilihat oleh Patently Apple, pemfailan terkini berkaitan dengan peranti input dalam bentuk papan kekunci tanpa komponen mekanikal dan yang boleh digunakan ke dalam perkakasan Apple termasuk iPad. Perlu diingatkan bahawa peranti ini berbeza dengan salah satu idea awal Apple tentang papan kekunci biasa dengan sistem dok hibrid jika digabungkan dengan tablet.

  • Jangan ketinggalan: Aksesori terbaik untuk dibeli untuk Apple iPad dan iPad Pro

Papan kekunci kaca penuh Apple untuk iPad dan MacBook

Lakaran paten menunjukkan bahawa papan kekunci tanpa kunci akan dibina dalam bekas atau penutup iPad menggantikan papan kekunci mekanikal tradisional. Apa yang menarik ialah set aplikasi yang dikaitkan dengan peranti ini, termasuk menukar papan kekunci menjadi paparan penyesuaian atau hampir membenarkan penyesuaian dan mengubahnya menjadi pad jejak yang besar.

Apple mahu memberikan maklum balas haptik lanjutan yang akan meniru pengalaman semasa menaip pada papan kekunci mekanikal. Untuk mencapai matlamat ini, paten menggunakan penggerak haptik yang akan menghasilkan maklum balas fizikal setiap kali pengguna mula menekan kekunci pada skrin. Apple juga akan menggunakan teknologi penderiaan daya bersama dengan penderiaan sentuhan untuk membezakan tekanan yang tidak disengajakan daripada input yang disengajakan.

Paten Papan Kekunci Tanpa Kunci Kaca Apple

Paten Apple tentang papan kekunci tanpa kunci kaca penuh untuk iPad dan MacBook / © Patently Apple

Dalam kes MacBook, peranti akan bertindak sebagai paparan bawah sekunder yang membentuk faktor bentuk dwi-skrin. Jika engsel menyokong putaran 360 darjah, reka bentuk ini akan setanding dengan Surface Duo 2 Microsoft dan bukannya mempunyai mekanisme lipatan penuh yang terdapat pada Asus ZenBook Fold 17 (ulasan).

Penemuan ini tidak bermakna kita boleh melihat papan kekunci kaca penuh berlaku dalam masa terdekat atau dalam masa terdekat. Mungkin, peranti itu mungkin tidak pernah wujud sama sekali. Walau apa pun, kami ingin mengetahui pendapat anda tentang perkakasan Apple ini. Beritahu kami di bahagian komen.