Apple mungkin melancarkan AirPods SE kos rendah—Ini ialah spesifikasi dan harganya

9

© Ben Miller / NextPit

Apple AirPods gen ke-3 telah dilancarkan pada Oktober 2021 yang bermaksud pengganti pasangan itu dijangka hanya akan tiba pada akhir tahun ini atau awal 2024. Tetapi sebelum ia boleh berlaku, Apple mungkin memperkenalkan versi ringkas AirPods dalam bentuk AirPods SE dengan dipangkas ciri audio dan tanda harga yang lebih murah.

Seperti AirPods Max 2 yang telah lama tertunggak, Apple tidak tergesa-gesa untuk memuat semula barisan AirPodsnya. Tetapi kini firma Cupertino didakwa mengusahakan fon kepala wayarles standard AirPods yang kurang berkemampuan menurut penganalisis Jeff Pu. Dia menambah bahawa harga akan menjadi kelebihan terbesar bagi telinga yang tidak diumumkan ini.

Spesifikasi Apple AirPods SE atau Lite

Pengurangan kos AirPods SE atau Lite boleh diterjemahkan kepada spesifikasi yang dikurangkan. Adalah selamat untuk menganggap Apple mungkin menggugurkan audio spatial dengan teknologi pengesanan kepala serta beberapa penderia AirPods 3 bergantung pada pemangkasan kos sebenar. Ciri terdahulu menambah kesan audio 3D serupa dengan AirPods Pro 2 dan Google Pixel Buds Pro yang lebih mahal.

Apple dijangka mengekalkan ANC atau pembatalan bunyi dan sokongan untuk codec bunyi AAC dan SBC. Fon kepala yang akan datang boleh memanfaatkan versi Bluetooth 5.3 yang lebih baharu dan lebih cekap serta penyama adaptif melalui apl iPhone.

Walau bagaimanapun, kedua-dua fon kepala boleh berkongsi reka bentuk hujung bukan telinga yang disegarkan dengan batang yang dikurangkan dan lubang udara yang diubah kedudukannya. Selain itu, perlindungan kalis air juga boleh kekal kerana ini menjadi ciri utama dalam fon telinga wayarles hari ini seperti bajet Nothing Ear (Stick).

Apple boleh melancarkan AirPods SE atau Lite yang lebih murah

Reka bentuk Apple AirPods Pro lwn AirPods 2 / © Ben Miller / NextPit

Berapakah kos Apple AirPods SE atau Lite

Walaupun sukar untuk membuat spekulasi mengenai spesifikasi lain AirPods murah, harganya mungkin berada di antara AirPods (2021) dan model generasi kedua yang dijual pada harga $199 dan $129, masing-masing. Tetapi jika Apple mahu bersaing dengan in-ear terkemuka seperti Google Pixel Buds A dan Galaxy Buds Live, ia mungkin meletakkan AirPods SE di sekitar titik harga $100.

Bilakah Apple AirPods SE dan AirPods Max 2 akan dilancarkan

Apple belum mengumumkan sebarang acara pada tahun 2023 lagi. Tetapi yang paling munasabah ialah semasa WWDC 2023 yang mungkin berlaku pada bulan Jun. Satu lagi jadual yang mungkin adalah dalam salah satu acara musim gugur Apple pada bulan September atau Oktober walaupun butiran mengenai tarikh keluaran yang tepat akan muncul di sepanjang jalan.

Lebih penting lagi, AirPods Max gen ke-2 boleh datang bersama AirPods SE. Fon kepala atas telinga premium harus bergantung pada set cip dan port USB-C serba baharu. Ia juga mungkin menyentuh kawalan secara meluas walaupun ia akan tiba pada kos yang mahal.

Adakah anda mempertimbangkan untuk membeli fon kepala AirPods yang lebih murah pada masa hadapan? Apakah ciri yang perlu disertakan oleh Apple padanya? Kami ingin mendengar pendapat anda.

Melalui: 9to5Mac