Bagaimana anda boleh mendapatkan Alexa tanpa Amazon Echo

32

© NextPit

Perkhidmatan Alexa Amazon telah berjaya membenamkan dirinya dalam kesedaran arus perdana sejak ia mula diperkenalkan tiga tahun lalu. Diinspirasikan oleh teknologi yang dipamerkan dalam siri sci-fi Star Trek, Alexa telah dipopularkan dengan peranti Amazon Echo dan Amazon Echo Dot. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa anda masih boleh menggunakan Alexa tanpa mengeluarkan wang untuk peranti Amazon Echo?

  • Peranti mana yang menyokong Alexa?

  • Apple HomePod vs Google Home vs Amazon Echo: Mana yang lebih baik?

Apakah Amazon Alexa?

Dibangunkan oleh Amazon dan dikeluarkan pada November 2014, Alexa ialah pembantu peribadi digital yang menyambut zaman baharu Kecerdasan Buatan (AI). Dipopularkan melalui dua peranti Amazon lain: Amazon Echo dan Amazon Echo Dot, Alexa berfungsi dengan lancar melalui interaksi suara, mampu memainkan semula trek muzik kegemaran anda, mengeluarkan senarai tugasan, menetapkan penggera dan peringatan janji temu, menstrim podcast, menyampaikan cuaca, lalu lintas, berita dan jenis maklumat masa nyata yang lain.

Alexa juga berkemampuan penuh untuk mengawal sebilangan besar peranti ‘pintar’, memainkan peranan sistem automasi rumah dalam kes ini. Walaupun interaksi dan komunikasi dengan Alexa terhad kepada bahasa Inggeris dan Jerman sahaja pada masa penerbitan, dan tidak hairanlah untuk melihat bahawa akan ada bahasa yang berbeza untuk menyokong Alexa pada masa hadapan.

pertunjukan gema amazon 3

Alexa berfungsi dengan baik dengan atau tanpa Amazon Echo. / © Amazon

Mempunyai beberapa rakan kongsi adalah menyeronokkan dan selamat dengan Alexa

Tanpa menghadapi risiko menghidap penyakit berjangkit, satu perkara yang kami sukai tentang perkhidmatan Alexa ialah cara ia memperjuangkan komitmen kepada rakan kongsi yang berbeza: rakan kongsi perkakasan, iaitu. Hampir mana-mana syarikat yang ingin menaiki kereta muzik Alexa sentiasa boleh membangunkan peranti yang akan serasi dengan Alexa, memberikan tahap kawalan yang sama ke atas aspek yang berbeza dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh Amazon Echo. Imaginasi seseorang adalah had di sini, sama ada pembesar suara atau sesuatu yang sangat mudah alih. Fleksibiliti Alexa membolehkannya bermain bagus dengan rangkaian perkakasan yang belum pernah berlaku sebelum ini sambil memberikan prestasi yang konsisten.

Tiada Amazon Echo, tiada masalah

“Ada aplikasi untuk itu” adalah kenyataan yang telah dibuat untuk beberapa lama, tetapi pandangan revisionis pastinya digunakan untuk Alexa. Laman web seperti EchoSim membolehkan anda menyemak potensi penyepaduan rumah anda dengan Alexa terus daripada pelayar web anda. Ini adalah salah satu cara terbaik untuk melihat apa yang menjadi kegilaan Alexa sebelum melakukan Amazon Echo, dan juga berfungsi sebagai kaedah yang berguna untuk pembangun untuk melihat sama ada kemahiran Alexa mereka terhasil atau tidak. Selagi EchoSim dimuatkan dalam penyemak imbas anda, klik pada mikrofon atau tahan bar ruang dan bercakap untuk melihat cara Alexa bertindak balas.

Menjadi murah dengan pembesar suara yang berbeza

Amazon Echo mungkin bukan pembelian impuls pilihan ramai, dan Amazon Echo Dot juga tidak membuat audiophile gembira dengan pengendalian muzik. Mungkin terdapat pembesar suara pihak ketiga yang jauh lebih berpatutan, namun memberikan tahap prestasi yang lebih baik. Terdapat beberapa pilihan ini dalam pasaran, jadi adalah bijak jika anda melakukan penyelidikan anda dan memilih satu yang sesuai dengan bajet dan keperluan anda. Kami mendapati bahawa pembesar suara mudah alih dengan sokongan Wi-Fi dan Bluetooth, disertai dengan hayat bateri yang baik selalunya merupakan pertaruhan terbaik.

Mikrofon boleh pakai

Bagaimana pula dengan memakai Alexa di lengan baju anda? Alexa berfungsi hanya apabila terdapat mikrofon di sekeliling, dan bukannya ditambat pada desktop atau buku nota anda, mengapa tidak memanfaatkan peranti walkie-talkie pintar? Teknologi telah maju cukup jauh untuk menjadikannya cukup kecil untuk disematkan pada lengan baju atau lapel anda, di mana ia menyediakan komunikasi yang mudah dan jelas dengan akses kepada Alexa pada setiap masa.

Telefon pintar anda ialah sambungan Alexa juga

Platform Android dan iOS juga merupakan tanah yang subur jika anda ingin memberikan Alexa berputar tanpa perlu mengambil perkakasan baharu. Alexa boleh didapati di Apl iOS Amazon, menghapuskan apl iOS Alexa khusus. Ini juga tersedia pada Androidwalaupun ambil perhatian bahawa ia berfungsi sebagai apl pendamping terhad apabila ia berkaitan dengan peranti dengan Alexa.

Apa pendapat anda tentang Alexa? Adakah anda ingin memasukkannya ke dalam hidup anda?