Bagaimana Anda Tahu Sama ada Mesej Langsung Instagram Anda Telah Dibaca?

16

Walaupun Instagram bermula sebagai aplikasi perkongsian foto yang ringkas, ia telah menjadi platform yang sangat fleksibel dengan beberapa ciri yang berkuasa, menghiburkan dan menyeronokkan untuk digunakan. Satu ciri sedemikian ialah Mesej Langsung (DM), yang telah ditambahkan pada penghujung 2013. Sejak itu, DM telah menjadi standard untuk komunikasi oleh pengguna media sosial yang berat.

Jika anda pernah mengalami keperitan menunggu balasan, anda sekurang-kurangnya boleh meredakan kesakitan menunggu dengan mengesahkan bahawa mereka melihat mesej itu.

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui cara untuk mengetahui sama ada penerima anda melihat mesej langsung Instagram anda. Walaupun itu tidak akan membantu anda menerima balasan lebih awal, anda sekurang-kurangnya akan mengetahui bahawa pihak lain telah melihat mesej anda.

Cara Menggunakan Pemesejan Langsung Instagram

Jika anda tidak pernah menggunakan DM Instagram, berikut ialah bahagian tentang cara ia berfungsi. Jika anda sudah tahu, sila langkau ke bahagian seterusnya.

DM sangat berguna dan mudah (tidak seperti beberapa ciri Instagram yang memerlukan tutorial). DM Instagram tidak menawarkan apa-apa yang tidak dimiliki oleh apl sembang lain, tetapi perkhidmatan itu terbina dalam apl dan membolehkan anda dan rakan anda mengadakan dialog yang memfokuskan pada penyiaran gambar tanpa bertukar antara apl.

Cara Menghantar Mesej Terus kepada Rakan dan Profil yang Diikuti menggunakan Mudah Alih di Instagram

 1. Buka apl Instagram, kemudian log masuk jika perlu.
 2. Pilih ikon kapal terbang kertas (mesej) di bahagian atas sebelah kanan apl. Tindakan ini membuka Instagram Direct. Jika anda mempunyai sebarang DM menunggu anda, akan ada nombor di hujung ikon.
 3. Ketik pada ikon profil yang ingin anda hantar mesej, atau ketik ikon edit (pensel dan kertas) di penjuru kanan sebelah atas untuk menulis dalam nama pengguna seseorang yang tiada dalam senarai Rakan anda.
 4. Untuk menambah imej daripada galeri peranti anda, ketik ikon imej (segi empat sama dengan gunung dan matahari) di sebelah kanan sebelum anda menaip mesej atau pilihan itu hilang.
 5. Untuk menambah foto segera, ketik ikon kamera di sebelah kiri sebelum menaip mesej, atau pilihan itu hilang.
 6. Untuk menambah pelekat animasi atau GIF, ketik ikon pelekat (segi empat sama yang dikupas dengan muka tersenyum) di sebelah kanan sebelum anda menaip mesej anda atau ikon yang sama di sebelah kiri selepas menaip mesej anda.
 7. Tulis mesej anda dalam kotak teks, kemudian tekan Hantar.

DM Instagram berfungsi lebih kurang seperti pemesejan dalam mana-mana apl sembang biasa; mesej dihantar secara dalaman dalam platform apl (tidak dihantar secara luaran seperti dengan mesej SMS). Penerima akan menerima pemberitahuan bahawa anda telah menghantar mesej dengan andaian mereka telah menghidupkan pemberitahuan.

Cara Menghantar Mesej Terus ke Mana-mana Profil di Instagram menggunakan Android/iOS/iPhone

Kaedah lain untuk mengakses sistem DM ialah dengan melihat profil seseorang. Tindakan ini bermanfaat apabila anda terjumpa seseorang/organisasi/perniagaan dengan kandungan yang anda suka atau kenali dan ingin menghubungi mereka.

 1. Ketik pada ikon profil pengguna untuk membuka halaman profil mereka.
 2. Pilih Mesej daripada butang di tengah skrin.
 3. Untuk bermula, tambahkan imej galeri anda dahulu (jika berkenaan) dengan mengetik ikon imej (segi empat dengan gunung dan matahari) di sebelah kanan. Anda tidak boleh menambah imej galeri selepas menaip dalam kotak komen melainkan anda mengundur ruang.
 4. Untuk menambah foto baharu, ketik ikon kamera di sebelah kiri sebelum menaip sebarang teks. Pilihan ini hilang apabila teks hadir, jadi ruang belakang untuk memadam sebarang teks dan mendapatkan kembali ikon.
 5. Untuk menambah pelekat animasi atau GIF, ketik ikon pelekat (segi empat sama yang dikupas dengan muka tersenyum) di sebelah kanan sebelum anda menaip mesej anda atau ikon yang sama di sebelah kiri selepas menaip mesej anda.
 6. Jika belum selesai, tulis mesej seperti biasa, dan tekan Hantar.

Tidak seperti sesetengah platform, apabila mesej daripada orang yang tidak berhubung dianggap agak mencurigakan, DM Instagram sentiasa dihantar ke peti mel penerima. Instagram melakukan ini untuk meningkatkan tahap penglibatan antara penggunanya.

Cara Mengetahui Sama ada Seseorang Telah Membaca Mesej Langsung Anda

Instagram memberikan maklum balas segera untuk memberitahu anda bahawa mesej telah dibaca (atau sekurang-kurangnya dilihat) oleh penerimanya. Jika mesej itu peribadi (satu lawan satu), anda akan mendapat status menggunakan langkah berikut.

 1. Pada halaman Utama Instagram dan ketik ikon kapal terbang kertas (mesej) di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Buka mesej terakhir anda yang dihantar dengan mengetik pada profil yang sepadan dalam senarai.
 3. Tatal (jika berkenaan) ke bahagian bawah. Status muncul di bawah mesej terakhir anda.

Bergantung pada jenis mesej (kumpulan atau persendirian) dan hubungan antara anda dan penerima (tidak mengikuti, mengikuti, mengikuti atau tidak mengikuti), resit yang dibaca anda mungkin berbeza, termasuk tidak mendapat pengesahan “Seen” atau melihat Instagram mereka pemegang atau nama pengguna di sebelah status “Dilihat”.

Soalan Lazim Pemberitahuan Mesej Instagram Dilihat

Bolehkah saya mematikan resit baca di Instagram?

Malangnya tidak. Satu-satunya pilihan yang anda perlu membaca mesej tanpa memaklumkan pengirim ialah meletakkan telefon anda dalam Mod Pesawat, membacanya, menutup Instagram dan mematikan Mod Pesawat semula.

Bolehkah seseorang melihat jika saya membaca mesej mereka beberapa kali?

Tidak, hanya terdapat satu resit baca, yang muncul apabila anda mula-mula membaca mesej itu.

Mengapa saya melihat kilat kapal terbang kertas apabila saya menghantar mesej?

Ikon kapal terbang kertas di sebelah mesej anda hanya bermakna mesej anda sedang dihantar.

Bolehkah seseorang melihat jika saya memadamkan mesej?

Jika anda menahan mesej yang telah anda hantar di Instagram, anda akan mendapat pilihan untuk ‘Nyahhantar’ apabila dilakukan tepat pada masanya. Walaupun penerima mungkin telah melihat dan membaca kandungan, mereka tidak akan dapat melihatnya lagi.

Bolehkah saya menghalang seseorang daripada menghantar mesej kepada saya tanpa menyekat akaun mereka?

Walaupun anda tidak boleh menyekat seseorang daripada menghantar DM kepada anda tanpa menyekat profil mereka sepenuhnya, anda boleh meredamkan perbualan mereka. Tindakan ini berguna apabila seseorang menghantar spam kepada anda atau anda tidak mahu membaca mesej mereka. Buka DM orang itu dan ketik nama pengguna orang itu di penjuru kiri sebelah atas Instagram. Dari sini, togol pilihan untuk Redamkan Mesej. Pengguna lain masih boleh menghantar mesej kepada anda, tetapi anda tidak akan mendapat pemberitahuan daripada mereka.