Bagaimana Untuk Berhenti Menapis Komen Facebook

59

Facebook membangunkan algoritma yang secara automatik menapis ulasan pada siaran untuk meningkatkan perbualan yang tulen. Fungsi ini adalah sebahagian daripada rangka kerja yang lebih luas yang dipanggil kedudukan ulasan.

Facebook berhujah bahawa menapis komen menghapuskan spam dan respons yang tidak diingini daripada pengguna “penyangak”. Walau bagaimanapun, sesetengah orang melihatnya sebagai percubaan untuk menyekat komen yang berharga, dan mereka lebih suka melihat semua komen dalam susunan kronologi tanpa beberapa algoritma rawak menentukan perkara yang penting dan tidak.

Jika anda ingin menghentikan Facebook daripada menapis ulasan pada profil peribadi anda, halaman perniagaan atau kumpulan kegemaran, anda boleh berbuat demikian dalam beberapa langkah sahaja. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menukar bahagian ulasan penapis pada halaman Facebook anda.

Bolehkah Anda Hentikan Facebook Daripada Menapis Komen?

Jika anda seorang Pentadbir halaman atau Moderator, anda boleh menukar tetapan halaman untuk berhenti menapis ulasan. Tetapi, jika tidak, anda perlu menukar tetapan penapis secara manual pada setiap siaran.

Walaupun sistem mempunyai algoritma kompleks yang berfungsi di latar belakang, Facebook menapis ulasan menggunakan parameter ini:

 • Komen dengan kadar penglibatan tertinggi dipaparkan dahulu.
 • Respons yang tidak berkaitan dengan siaran ditolak lebih jauh ke belakang.
 • Komen yang menyinggung sama ada ditolak atau dipadamkan daripada platform.

Anda tidak perlu menggunakan ranking komen. Anda boleh mematikannya dan melihat senarai ulasan yang lengkap dan tidak dicairkan, walau bagaimanapun kontroversinya.

Mari lihat bagaimana anda boleh melakukannya.

Cara Menghentikan Facebook Daripada Menapis Komen pada Halaman Facebook

Katakan anda adalah Pentadbir halaman Facebook. Dalam kes itu, penapisan ulasan boleh membantu anda membuat halaman yang lebih teratur, mengelakkan spammer dan mengutamakan penglibatan bermakna yang menambah nilai kepada perniagaan dan pelanggan anda. Ia juga boleh melindungi kredibiliti jenama anda dengan mengalih keluar pandangan yang tidak menyenangkan atau negatif yang mungkin mengganggu khalayak anda.

Tetapi penapisan ulasan juga boleh menghalang usaha anda untuk menambah baik produk atau perkhidmatan anda. Ia boleh memaksa anda untuk mengingkari janji anda untuk sentiasa mendengar pelanggan anda dan bertindak mengikut permintaan mereka.

Nasib baik, anda boleh mematikannya dalam beberapa langkah sahaja.

Jika anda menggunakan komputer meja:

 1. Buka halaman Facebook anda dan klik “Tetapan” di sudut kiri bawah. Ini harus memaparkan bahagian tetapan halaman yang membolehkan anda mengubah apa-apa daripada peranan pemesejan dan halaman kepada had iklan dan siaran silang.
 2. Klik pada “Umum.”
 3. Tatal ke bawah dan nyahtanda kotak di sebelah “Kedudukan Komen.” Kemudian, klik kotak biru “Simpan perubahan”.

Orang yang melawat halaman anda atau melihat siaran anda akan melihat semua ulasan dan bukannya paparan ditapis Facebook. Sudah tentu, anda boleh memastikan pilihan ini didayakan dan membenarkan pengguna lain memutuskan cara mereka mahu melihat ulasan. Kami akan menerangkannya lebih lanjut di bawah.

Jika anda menggunakan apl mudah alih Facebook, anda tidak akan melihat pilihan untuk menukar kedudukan ulasan. Tetapi, anda boleh menukar penapis tidak senonoh dan menyahsekat kata kunci. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Navigasi ke halaman anda dan ketik pada ikon gear di penjuru kanan sebelah atas untuk membuka bahagian tetapan.
 2. Ketik pada “Umum.”
 3. Tatal ke bawah dan ketik pada “Penyederhanaan Kandungan.”
 4. Pastikan “Penapis Kasar” ditetapkan kepada “Mati.”
 5. Di bawah “Penyederhanaan Halaman”, padamkan sebarang perkataan atau frasa yang anda tidak mahu algoritma Facebook disembunyikan, dan kemudian simpan perubahan tersebut.

Dengan mengambil langkah ini, anda akan membuka halaman untuk semua pengguna, termasuk mereka yang menggunakan bahasa yang mungkin dianggap menyinggung perasaan. Perkara yang baik tentang langkah sedemikian ialah anda akan dapat mengenal pasti isu kritikal yang boleh meningkatkan perniagaan anda, walaupun perkataan atau frasa yang digunakan oleh pelanggan anda tidak sesuai.

Cara Menghentikan Facebook Daripada Menapis Komen pada Profil Peribadi

Penapisan ulasan bukan sahaja tersedia untuk halaman Facebook; ia juga diaktifkan untuk profil peribadi tetapi popular. Jika anda telah berjaya menarik pengikut dan mengembangkan khalayak anda, Facebook mungkin menapis beberapa ulasan dengan bahasa yang tidak sopan atau tidak sesuai.

Tetapi berbuat demikian membawa akibat. Sebagai contoh, anda mungkin akhirnya membantutkan pertumbuhan jenama anda kerana sesetengah pengguna mungkin memutuskan untuk pergi jika mereka menyedari suara mereka tidak didengari. Selain itu, tetapan ini mungkin memberi kesan kepada kadar penglibatan pengguna pada Dinding anda. Ini boleh menafikan peluang anda untuk mengembangkan jangkauan anda dan memanfaatkan algoritma Facebook yang secara automatik meningkatkan pendedahan siaran popular.

Nasib baik, mematikan penapisan ulasan pada profil peribadi adalah mudah.

Jika anda menggunakan desktop:

 1. Klik pada anak panah ke bawah di sudut kanan atas.
 2. Pilih “Tetapan & Privasi” daripada menu lungsur turun.
 3. Klik pada “Tetapan.”
 4. Klik pada “Catatan Awam.”
 5. Pastikan “Kedudukan Komen” dimatikan.

Jika anda menjalankan Facebook pada peranti mudah alih:

 1. Ketik pada tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada “Tetapan & Privasi.”
 3. Ketik pada “Tetapan.”
 4. Pilih “Pengikut dan Kandungan Awam.”
 5. Togol “Kedudukan Komen” ke kedudukan “Mati”.

Apabila kedudukan ulasan dimatikan, semua respons kepada siaran awam anda akan dipaparkan secara kronologi. Semua ulasan akan kelihatan, termasuk kemungkinan spam.

Cara Menghentikan Facebook Daripada Menapis Komen sebagai Pengguna

Jika anda tidak mahu Facebook memberi kedudukan atau menapis ulasan pada halaman Facebook kegemaran anda, profil popular atau kumpulan, anda hanya boleh mengalih keluar sekatan ini setiap siaran. Dalam erti kata lain, anda perlu melumpuhkan penapisan ulasan dalam setiap siaran yang muncul dalam Suapan anda. Ini boleh memakan masa, tetapi ia membolehkan anda melihat semua ulasan yang telah menarik siaran dan menilai kadar penglibatan anda dengan lebih baik.

Begini cara melakukannya:

 1. Navigasi ke jawatan yang diminati.
 2. Klik pada tab yang menunjukkan bilangan komen yang diterima oleh siaran.
 3. Klik pada anak panah ke bawah di bahagian bawah sebelah kanan siaran, betul-betul di bawah butang “Kongsi”. Ini akan membuka menu lungsur kedudukan ulasan, yang ditetapkan secara automatik kepada “Paling Relevan.”
 4. Klik pada “Semua komen.”

Dan itu sahaja. Semua ulasan kini akan dipaparkan di bawah siaran dalam susunan kronologi.

Anda juga boleh memilih untuk melihat semua ulasan mengikut urutan pada peranti mudah alih. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Navigasi ke siaran Facebook dan ketik pada “Ulasan.”
 2. Ketik lungsur turun ulasan di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Ketik “Semua Komen.”

Sekarang, anda akan melihat semua komen, baik dan buruk, pada siaran.

Soalan Lazim

Walaupun Facebook, seperti kebanyakan laman media sosial yang lain, menawarkan alat untuk menjadikan ruang lebih harmoni, anda boleh menyesuaikan halaman anda seperti yang anda mahukan. Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang penapisan ulasan Facebook.

Bagaimanakah cara saya menghidupkan atau mematikan penapis kata-kata kotor?

Anda boleh membuat keputusan eksekutif seperti menyembunyikan perkataan yang menyinggung perasaan jika anda seorang Pentadbir Halaman. Inilah yang perlu dilakukan:

1. Ikuti langkah di atas untuk membuka “Tetapan halaman” anda dan klik “Umum”.

2. Bersebelahan dengan “Penyederhanaan Halaman”, anda boleh menambah senarai perkataan untuk disekat dalam bahagian ulasan anda. Jika anda mahu memadamkannya, klik “Padam Semua.”

3. Jika anda ingin mengharamkan semua kata-kata kotor, anda boleh menandai kotak di sebelah “Penapis Kata-kata kotor”. Nyahtanda kotak jika anda ingin mengalih keluar penapis.

Luaskan Jangkauan Anda

Facebook ialah platform media sosial yang berkuasa yang boleh membantu perniagaan anda berkembang. Namun, alat penapisan ulasannya boleh mengehadkan capaian anda dan menghalang anda daripada melibatkan setiap pengguna yang menunjukkan minat terhadap jenama anda, walaupun mereka kelihatan tidak gembira atau berpuas hati.

Adakah anda menjalankan halaman atau profil popular di Facebook? Apakah pendapat anda tentang keputusan Facebook untuk menapis komen tertentu?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.