Bagaimana untuk memadam akaun Telegram anda (juga dari jauh)

10
© Sergey Khaustov / Shutterstock.com ; Montaj: NextPit

Bagaimana anda memadam akaun Telegram anda? Dalam tutorial ini, NextPit menunjukkan kepada anda cara untuk mengalih keluar akaun Telegram anda secara kekal. Malah mungkin untuk menjadualkan penghancuran diri – atau memadam akaun dari jauh sekiranya berlaku kecurian.

Telegram tidak meyakinkan anda sebagai alternatif kepada WhatsApp dan anda mahu memadamkan akaun anda untuk selamanya? Atau mungkin telefon pintar anda dicuri dan anda mahu memadamkan akaun Telegram anda dari jauh atau sekurang-kurangnya mengunci pencuri? Terdapat beberapa pilihan yang tersedia – sama ada anda menggunakan Android atau iPhone.

 • Baca lebih lanjut: Petua & kiat Telegram – panduan pengguna yang lengkap

Kandungan artikel ini:

Bagaimana untuk memadam akaun Telegram anda

Jika anda ingin memadam akaun Telegram anda, cara paling mudah untuk melakukannya ialah pergi ke halaman Telegram yang sesuai. Di sana anda perlu memasukkan nombor telefon anda dan kod pengesahan, yang akan anda terima melalui mesej.

Penting: Memadamkan akaun Telegram anda mesti disahkan melalui akaun anda dan tidak boleh diterbalikkan. Telegram mengesyorkan untuk tidak melakukan ini melalui pelayar telefon pintar. Dengan cara ini, anda akan mendapat kod untuk memadam akaun melalui Telegram dan bukan melalui mesej teks.

Amaran: Ia sepatutnya jelas – tetapi jika anda memadamkan akaun Telegram anda, semua mesej dan kenalan juga dipadamkan secara kekal. Kumpulan dan saluran yang anda buat akan kekal tanpa pemilik, pentadbir akan mengekalkan hak mereka, dan bekas kenalan anda masih boleh bersembang di sana. Mesej anda juga akan kekal kelihatan (melainkan mesej itu memadam sendiri).

telegram cara memadam akaun 2

Berhati-hati: Tidak mungkin memulihkan akaun Telegram yang dipadamkan. / © Telegram

Seperti yang dijelaskan di atas: memadamkan akaun Telegram tidak dapat dipulihkan. Apabila anda mendaftar semula, anda akan dipaparkan sebagai pengguna baharu. Anda tidak akan mendapatkan kembali sejarah mesej, kenalan atau kumpulan anda.

Pengguna yang mempunyai nombor telefon anda dalam senarai kenalan mereka akan menerima pemberitahuan tentang akaun baharu anda. Pengguna baharu ini kemudiannya akan muncul sebagai perbualan berasingan dalam senarai mesej, sejarah sembang secara logiknya akan kosong.

Bagaimana untuk menetapkan akaun Telegram anda untuk merosakkan diri

Satu lagi cara untuk memadam akaun Telegram anda ialah menggunakan ciri pemusnahan diri. Akaun Telegram boleh ditetapkan untuk memusnahkan diri selepas tempoh tidak aktif.

Dalam amalan, ini adalah cara untuk Telegram menjimatkan ruang storan pada pelayannya dengan memadamkan akaun tidak aktif secara automatik. Tetapi ini juga cara untuk anda memusnahkan akaun anda, contohnya sekiranya telefon anda dicuri atau jika sesuatu berlaku kepada anda.

Begini cara anda merancang untuk memusnahkan sendiri akaun Telegram anda pada Android:

 1. Lancarkan Telegram, buka Tetapan dan pergi ke Privasi dan Keselamatan.
 2. Di sini, di bawah Padam akaun saya, pilih Jika jauh untuk.
 3. Tentukan sama ada 1 bulan / 3 bulan / 6 bulan / 1 tahun
telegram cara autopadam akaun android 1

Anda tidak boleh memadamkan akaun Telegram anda secara langsung dalam apl, tetapi anda boleh menjadualkannya untuk memusnahkan sendiri. / © NextPit

Berikut ialah cara untuk menjadualkan pemusnahan diri akaun Telegram anda pada iOS:

 1. Juga dalam Telegram, pergi ke Tetapan dan cari Privasi dan Keselamatan.
 2. Di bawah Padam akaun saya, pilih pilihan Jika tiada di bahagian bawah.
 3. Pilih juga antara 1 bulan / 3 bulan / 6 bulan / 1 tahun
telegram bagaimana untuk autopadam akaun ios

Prosedur pada iOS hampir sama dengan prosedur pada Android / © NextPit

Dengan tidak aktif, Telegram jelas bermaksud “tidak log masuk ke akaun” dalam tempoh yang ditetapkan. Jadi walaupun anda tidak menghantar sebarang mesej, akaun anda tidak akan dipadamkan secara automatik selepas had masa tamat. Satu-satunya perkara yang penting ialah sama ada anda log masuk atau tidak.

Walau bagaimanapun, jika anda berhenti menggunakan Telegram dan tidak log masuk semasa had masa, akaun tersebut akan dipadamkan daripada awan Telegram bersama-sama dengan semua mesej, media, kenalan dan sebarang data lain.

Bagaimana untuk memadam akaun Telegram dari jauh sekiranya berlaku kecurian

Adakah telefon pintar anda telah dicuri? Untuk mengunci pencuri daripada akaun Telegram anda atau memadamkan akaun itu sama sekali, terdapat beberapa langkah yang terlibat – dan kuncinya ialah sama ada anda mempunyai akses kepada akaun anda daripada peranti lain atau tidak.

Telegram sentiasa memerlukan akses kepada nombor telefon anda untuk memadam/menyahaktifkan akaun. Ya, itulah jenis WhatsApp-2015ish. Tetapi “kami tidak mengumpul sebarang maklumat tambahan tentang anda, jadi sesiapa yang mempunyai nombor itu memiliki akaun itu,” Telegram membenarkan dirinya dalam Soalan Lazimnya. Cukup adil.

Jadi anda memerlukan sesi Telegram aktif pada peranti selain daripada telefon pintar anda yang dicuri.

Jika anda mempunyai akses kepada akaun Telegram pada peranti lain:

 1. Dengan akaun anda, pergi ke Tetapan, kemudian Privasi dan Keselamatan.
 2. Dalam bahagian Keselamatan, dayakan Pengesahan Dua Langkah dan tetapkan kata laluan.
telegram bagaimana untuk pengesahan dua langkah

Pada iOS, prosedur untuk mendayakan pengesahan dua faktor adalah sama seperti pada Android. / © NextPit

Jadi pencuri tidak lagi boleh log masuk dengan hanya nombor telefon anda, mereka memerlukan kata laluan. Kini ia masih menjadi masalah untuk mengusir pesalah daripada akaun anda:

 1. Pergi ke Tetapan dan kemudian ke Privasi dan Keselamatan
 2. Ketik pada Sesi Aktif
 3. Anda kemudiannya boleh Menamatkan semua sesi lain atau memilih sesi pilihan anda dan menutupnya secara individu
telegram bagaimana untuk menamatkan sesi aktif

Anda boleh melumpuhkan semua sesi lama sekali gus. / © NextPit

Pada iOS, anda boleh menemui senarai peranti yang disambungkan terus dalam Tetapan di bawah Peranti. Di sini anda boleh mengalih keluar telefon pintar yang dicuri.

Jika anda tidak mempunyai akses kepada akaun Telegram anda daripada peranti lain:

Jika anda tidak mempunyai peranti lain dengan akses kepada akaun Telegram anda, tidak semuanya hilang. Cepat minta pembawa mudah alih anda untuk menyahaktifkan kad SIM anda dan hantarkan anda yang baharu dengan nombor telefon yang sama.

Sebaik sahaja anda menerima kad SIM baharu:

 1. Log masuk ke akaun Telegram anda dengan nombor dan kata laluan anda.
 2. Pergi ke Tetapan dan kemudian ke Privasi dan Keselamatan
 3. Di bawah Sesi Aktif, pilih telefon yang dicuri dan tamatkan sesi

Akaun anda kemudiannya akan diputuskan sambungan pada telefon pintar yang dicuri dan pencuri tidak akan dapat menyambung semula kepadanya. Sebagai alternatif, anda juga boleh memadamkan akaun sepenuhnya menggunakan langkah di atas. Walau apa pun, jika anda menyahaktifkan SIM yang dicuri dengan cepat dan mendapatkan yang baharu, anda sepatutnya selamat daripada masalah.

Ambil perhatian bahawa Telegram memerlukan sesi baharu telah aktif sekurang-kurangnya 24 jam pada peranti baharu untuk menyahaktifkan sesi lama. Jadi anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 24 jam selepas menyambung ke SIM baharu anda.

Itu sahaja untuk tutorial ini, adakah anda mendapati ia berguna? Sekiranya Telegram memudahkan untuk memadamkan akaun? Kami menantikan maklum balas anda dalam ulasan.