Bagaimana Untuk Memadam Semua Carian Tersimpan Anda di Twitter

9

Pilihan carian disimpan Twitter membolehkan anda mengakses pertanyaan anda dengan cepat melalui menu di sebelah kotak carian. Anda boleh kembali ke carian anda yang disimpan dan menjalankannya semula tanpa menaip perkataan. Walau bagaimanapun, terdapat batasan tertentu.

Seperti yang anda sedia maklum, Twitter hanya membenarkan anda menyimpan 25 carian bagi setiap akaun. Walaupun ini mungkin terlalu sedikit untuk sesetengah orang, tidak ada sebab untuk menyimpan pertanyaan yang anda tidak perlukan lagi. Dengan memadamkan carian lama, anda boleh mengosongkan ruang untuk carian baharu.

Bahagian berikut memfokuskan pada cara memadamkan carian yang disimpan, tetapi kami juga telah menyertakan beberapa petua untuk mengoptimumkan ciri tersebut.

Cara Memadam Carian Tersimpan di Twitter

Ia hanya memerlukan beberapa ketikan atau klik untuk memadamkan carian yang disimpan. Anda boleh melakukannya pada komputer atau peranti mudah alih anda (iOS/Android) dengan kaedah berikut.

Menggunakan Komputer dan Pelayar Web untuk Memadam Carian Tersimpan di Twitter

  1. Lancarkan penyemak imbas dan log masuk ke akaun Twitter anda.
  2. Seterusnya, pergi ke kotak Carian di bahagian atas sebelah kanan, klik padanya, dan cari serta pilih carian yang ingin anda padamkan. Untuk memadamkan carian pilihan anda, klik pada ikon “sampah” kecil di sebelah kanan.

Tetingkap lungsur turun mungkin memaparkan Carian Terkini atau hanya Carian Tersimpan jika anda tidak membuat sebarang pertanyaan untuk seketika. Kaedah ini digunakan untuk semua carian – hashtag, kata kunci atau nama pengguna.

Dalam sesetengah kes, ikon “x” mungkin tidak muncul. Jika ya, klik pada pertanyaan yang disimpan untuk melakukan carian sekali lagi dan pilih tiga titik untuk mengakses limpahan. Kemudian, klik pada Padam carian yang disimpan.

Nota

Sangat mudah untuk mengelirukan kotak Hantar Tweet dengan kotak Carian. Carian berada di bahagian atas sebelah kanan skrin (untuk menyerahkan tweet, gunakan kotak di bahagian bawah pada skrin).

Jika anda memadamkan pertanyaan daripada Carian terbaharu, anda masih boleh melihatnya dalam carian yang disimpan – jika anda telah menyimpannya dari awal.

Memadamkan Carian Tersimpan dalam Twitter pada Peranti Mudah Alih

Kaedah untuk peranti mudah alih agak serupa dengan yang diterangkan di atas.

  1. Ketik apl Twitter untuk melancarkannya.
  2. Seterusnya, ketik kotak Carian dan pilih pertanyaan yang ingin anda padamkan.
  3. Ketik ikon tiga titik di sebelah kanan bar carian. Kemudian, ketik Padam carian.

Perkara yang Perlu Diingati

Terdapat kemungkinan mengambil masa beberapa hari untuk pertanyaan hilang selepas anda mengambil langkah untuk memadamkannya. Secara umum, ini berlaku untuk carian disimpan luar biasa yang tidak sepadan dengan sebarang hasil carian atau tweet Twitter. Anda sentiasa boleh kembali dan cuba memadamkannya semula jika masih ada selepas beberapa hari.

Ciri carian yang disimpan tidak memberi anda pilihan untuk mengedit pertanyaan yang disimpan. Ini adalah satu lagi sebab anda mungkin perlu memadamkannya lebih daripada sekali. Anda tidak boleh mengedit carian yang disimpan, hanya menggantikannya dengan yang baharu.

Menyimpan Carian di Twitter

Ia juga sangat mudah dan pantas untuk menyimpan carian. Pergi ke kotak Carian, taip kata kunci, nama pengguna atau hashtag, dan tekan ikon carian. Hasilnya muncul dalam lajur utama/menu lungsur.

Ketik atau klik ikon limpahan (tiga titik) di bahagian atas sebelah kanan untuk mendedahkan lebih banyak pilihan. Pilih Simpan carian dan ia muncul secara automatik dalam menu carian yang disimpan. Twitter juga membenarkan anda mengubah suai carian sebelum menyimpan.

Anda boleh mengehadkan carian kepada berita, foto, akaun dan tweet atau memastikan semua pilihan dihidupkan. Carian boleh dikecilkan kepada orang yang anda kenali atau mengikut lokasi (dari mana-mana/berdekatan anda).

Pilihan Carian Terperinci

Carian lanjutan Twitter memerlukan lebih banyak masa untuk diubah suai, kerana anda mempunyai pelbagai penapis untuk dipilih. Walau bagaimanapun, ia menjimatkan masa anda dalam jangka masa panjang. Anda boleh menyimpan carian lanjutan dan menyimpannya sebagai senarai tugasan akses pantas atau peringatan hashtag, tweet atau pengguna yang anda pantau.

Petua dan Trik Bonus

Menjejaki carian tertentu di Twitter boleh mencabar. Perbualan, hashteg dan kata kunci bergerak pantas dan mudah berubah menjadi menggembirakan. Anda perlu memadankan frasa anda dengan topik tertentu untuk mencari dengan lebih berkesan.

Adalah dinasihatkan untuk menjalankan semula pelbagai versi carian yang disimpan untuk mengukur sama ada sesetengah daripadanya memberikan hasil yang lebih baik. Dan terdapat beberapa apl pihak ketiga yang boleh membantu dengan ini.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan yang telah ditanya kepada kami tentang carian disimpan Tiwtter.

Bagaimanakah saya memadamkan sejarah carian Twitter saya?

Selain daripada carian yang disimpan, sejarah carian umum anda juga muncul apabila anda mengklik bar Carian. Walau bagaimanapun, agak mudah untuk memadamkan sejarah carian umum anda di Twitter.

Apa yang anda perlu lakukan ialah klik bar Carian dan ketik X di sebelah setiap carian yang ingin anda alih keluar. Atau, klik Kosongkan Semua untuk mengalih keluar keseluruhan sejarah.

Adakah carian tersimpan saya muncul pada peranti lain juga?

ya. Jika anda menyimpan carian di Twitter.com, anda akan melihatnya pada apl mudah alih Twitter dan pelayar lain juga.

Mengikuti Blue Bird

Sebagai salah satu platform paling popular, Twitter menawarkan banyak peluang untuk memantau arah aliran yang menarik minat anda. Ciri Carian Tersimpan di sini untuk membantu, tetapi anda boleh menghabiskan 25 slot dengan cepat untuk pertanyaan anda. Nasib baik, ia hanya mengambil sedikit masa untuk memadamkan carian yang disimpan dan mencipta ruang untuk lebih banyak lagi.