Bagaimana untuk Memadam Tinjauan di Facebook Messenger

29

Facebook Messenger telah menjadi aplikasi terkemuka untuk sambungan kepada rakan dan keluarga, dengan banyak perniagaan menggunakannya sebagai jalan untuk mengukur minat pelanggan. Sejak Facebook memperkenalkan ciri tinjauan pendapat, pengguna boleh menjadikan perbualan mereka lebih interaktif dan mengundi keputusan penting.

Walau bagaimanapun, melaksanakan ciri tersebut ke dalam bilik sembang tidak selancar yang dijangkakan pengguna. Walaupun ramai yang tahu cara membuat tinjauan pendapat, memadamkannya boleh menjadi rumit.

Artikel ini akan membincangkan sama ada mungkin untuk memadamkan tinjauan pendapat dalam Facebook Messenger dan cara terbaik untuk mengosongkan tinjauan pendapat yang tidak diingini. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut.

Memadam Tinjauan dalam Pengutus Mesej

Tinjauan Facebook Messenger ialah ciri berguna yang bertindak sebagai ruang mengundi maya. Anda boleh menciptanya dalam sembang kumpulan di mana ia muncul sebagai soalan dalam tetingkap berasingan. Di bahagian bawah tetingkap, terdapat dua kemungkinan jawapan. Ahli sembang kemudian memilih pilihan yang paling mencerminkan pendapat mereka, membantu kumpulan memutuskan topik yang berkaitan.

Walaupun tinjauan pendapat ialah cara mudah untuk menentukan tempat yang perlu dilawati oleh kumpulan rakan anda, ia juga merupakan alat yang tidak ternilai untuk perniagaan. Mereka mendarat di kotak sembang pelanggan dan memberikan mereka tinjauan dua jawapan.

Sama ada anda bercakap dengan rakan atau merancang kempen iklan baharu, membuat tinjauan pendapat memerlukan beberapa klik. Tetapi apa yang berlaku apabila semua respons tiba? Selepas semua ahli sembang telah menyatakan pendapat mereka, ramai pengguna Messenger buntu, tertanya-tanya mengapa tinjauan pendapat itu tidak hilang.

Walaupun Facebook Messenger agak mudah digunakan, tidak semua ciri adalah begitu mudah. Memadam tinjauan pendapat adalah salah satu perkara yang merugikan. Malangnya, Facebook masih belum membangunkan kaedah tanpa kerumitan untuk mengalih keluar tinjauan pendapat daripada perbualan.

Tidak kira peranti anda, anda mempunyai dua pilihan untuk menghapuskan tinjauan pendapat yang lengkap daripada sembang kumpulan. Yang pertama melibatkan meneruskan perbualan sehingga ia menolak tinjauan pendapat lebih jauh ke belakang. Yang kedua ialah memadamkan keseluruhan perbualan.

Cara Memadam Tinjauan dalam Apl iPhone Messenger

Apl iOS Messenger tidak memberikan pengguna kaedah berfungsi untuk memadamkan tinjauan pendapat. Anda boleh menunggu dan terus bersembang sehingga mesej menyembunyikan tetingkap di belakang sembang. Atau, anda boleh memadamkan perbualan yang mengandungi tinjauan pendapat.

Kaedah 1: Padamkan Perbualan

Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan untuk memadamkan sembang kumpulan Messenger menggunakan iPhone anda:

 1. Buka aplikasinya dan log masuk ke profil anda.
 2. Navigasi ke sembang kumpulan yang mengandungi tinjauan pendapat yang ingin anda padamkan.
 3. Ketik ikon “i” di bahagian atas sebelah kanan untuk menuju ke “Tetapan kumpulan.”
 4. Pilih tiga titik mendatar dan tekan pilihan “Padam Perbualan”.

Messenger akan memadamkan sembang kumpulan dan semua mesejnya, termasuk tinjauan pendapat.

Kaedah 2: Teruskan Berbual

Jika anda tidak berasa selesa kehilangan mesej dalam sembang, teruskan berkomunikasi dengan rakan anda sehingga mesej anda menyembunyikan tinjauan pendapat. Selepas beberapa hari, anda akan mengambil sedikit masa untuk menatal ke tetingkap dua jawapan.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkan ini dengan membuat tinjauan pendapat dalam sembang kumpulan khas. Selepas semua orang memberikan undian mereka, padamkan perbualan tanpa perlu risau tentang kehilangan maklumat berharga.

Cara Memadam Tinjauan dalam Apl Android Messenger

Walaupun menggunakan Apl Messenger untuk peranti Android tidak rumit, program ini tidak mempunyai fungsi di kawasan tertentu. Pada masa ini tiada cara untuk memadamkan tinjauan pendapat daripada sembang kumpulan. Facebook belum melancarkan butang berasingan atau pemalam yang akan mengeluarkannya daripada perbualan dan mengekalkan mesej lain.

Selain itu, anda tidak akan menemui alatan Android di web atau Gedung Google Play yang boleh menyelesaikan tugasan ini. Jadi, apakah pilihan anda? Anda boleh memadamkan keseluruhan sembang atau menunggu sehingga mesej baharu menyembunyikan tinjauan pendapat.

Kaedah 1: Memadam Sembang

Memandangkan anda tidak boleh mengalih keluar tinjauan pendapat daripada kotak sembang, satu-satunya cara untuk memadamkannya secara kekal ialah dengan memadamkan sembang. Ikuti langkah di bawah untuk berbuat demikian pada peranti Android anda:

 1. Pelancaran aplikasinya dan log masuk dengan kelayakan akaun anda.
 2. Cari perbualan tempat anda mencipta tinjauan pendapat yang ingin anda padamkan.
 3. Tekan ikon kecil “i” di bahagian atas sebelah kanan antara muka untuk membuka “Tetapan kumpulan.”
 4. Klik pada tiga titik mendatar dan pilih “Padam Perbualan” daripada senarai pilihan.

Perbualan akan hilang, begitu juga tinjauan pendapat.

Kaedah 2: Teruskan Perbualan

Jika sembang mengandungi mesej yang anda tidak mahu hilang, anda mungkin keberatan untuk memadamkannya. Dalam kes itu, abaikan tetingkap dua jawapan dan teruskan berbual seperti biasa. Akhirnya, mesej baharu akan bertimbun dan anda tidak akan melihat tinjauan pendapat apabila anda membuka kotak sembang.

Adalah lebih baik untuk membuat sembang kumpulan baharu pada bila-bila masa anda ingin membuat tinjauan pendapat. Dengan cara ini, anda tidak perlu risau tentang memadamkan mesej anda.

Messenger Bagaimana untuk Memadam Tinjauan pada PC

Mereka yang lebih suka pemesejan pada PC mereka boleh memadamkan sembang tempat mereka membuat tinjauan pendapat atau menyembunyikan tetingkap dengan mesej baharu. Walaupun yang terakhir mungkin mengambil sedikit masa, anda boleh mengekalkan pertukaran antara anda dan rakan anda.

Begini cara anda boleh memadamkan sembang kumpulan pada PC anda:

 1. Pelancaran apl desktop dan tekan tab “Sembang”.
 2. Cari sembang kumpulan anda dan klik kanan.
 3. Pilih “Padam sembang.”

Singkirkan Tinjauan Dengan Mudah

Walaupun tinjauan pendapat menjadikan sembang Facebook Messenger lebih menarik, memadamkannya boleh mencabar. Sehingga apl melaksanakan cara mudah untuk mengalih keluarnya, pengguna boleh memadamkan perbualan atau mengabaikan tinjauan pendapat sehingga ia hilang di sebalik mesej yang lebih baharu.

Pernahkah anda cuba memadamkan tinjauan pendapat dalam Messenger sebelum ini? Jika ya, pada peranti yang mana? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.