Bagaimana untuk memastikan telefon Android anda tidak berkunci di rumah

27
© NextPit

Adakah anda tahu bahawa telefon anda boleh kekal tidak berkunci secara automatik di rumah? Atau anda boleh mengaktifkan kod buka kunci apabila peranti Bluetooth tertentu disambungkan? Ciri yang ingin saya beritahu anda dalam artikel petua ringkas ini dipanggil “Smart Lock” dan ia lebih praktikal daripada yang kelihatan pada pandangan pertama. Mari pergi!


TL;DR

  • Google Smart Lock menawarkan anda banyak fungsi buka kunci praktikal untuk telefon pintar anda.
  • Contoh: Memastikan telefon anda tidak berkunci di rumah atau tidak memaparkan kod buka kunci dengan fon kepala Bluetooth kegemaran anda.
  • Walaupun bukan ciri baru, ia terlalu tidak diketahui.

Adakah anda membuka kunci telefon pintar anda dengan kod buka kunci klasik, corak atau serta-merta melalui penderia cap jari? Di jalan raya bersama rakan atau di khalayak ramai, telefon pintar berkunci memberikan lebih keselamatan dan walaupun dalam kes kecurian, sukar untuk mencuri data anda juga. Walau bagaimanapun, semua perkara ini kurang relevan apabila anda berbaring di sofa di rumah.

Di rumah, sukar untuk membuka kunci telefon anda. Jika telefon anda mempunyai penderia cap jari di sisi atau di belakang, sebagai contoh, anda perlu sentiasa memegangnya di tangan anda untuk membuka kuncinya. Tanpa mengira senario, Google menawarkan ciri berguna yang dipanggil “Smart Lock” yang melakukan apa yang dikatakan namanya: membuka kunci telefon anda dengan bijak.

Cara menggunakan Smart Lock Google

Smart Lock boleh ditemui dalam pelbagai tindanan Android di tempat yang berbeza. Walau bagaimanapun, anda harus menemui ciri tersebut di bawah istilah Smart Lock dalam tetapan keselamatan Android. Sebagai alternatif, gunakan carian dalam tetapan telefon anda, jika ada! Sebaik sahaja di sana, anda perlu memasukkan kata laluan anda atau corak buka kunci atas sebab keselamatan. Kini anda mempunyai tiga pilihan:

  1. Pengesanan pada badan: menggunakan pelbagai penderia pada telefon anda untuk mengesan apabila anda membawa telefon di dalam poket anda selepas membuka kuncinya. Jika anda kemudian meletakkannya di atas meja, contohnya, ia dikunci semula secara automatik.

  2. Tempat yang dipercayai: Di ​​sini, telefon anda kekal tidak berkunci berdasarkan lokasi anda. Selain alamat rumah anda, anda juga boleh menentukan lokasi lain – seperti meja kerja anda – melalui GPS.

  3. Peranti yang dipercayai: Sangat praktikal berkaitan dengan fon kepala, jam tangan pintar atau sistem stereo anda di rumah. Sebaik sahaja peranti yang dipercayai disambungkan melalui Bluetooth, telefon anda kekal tidak berkunci. Mungkin juga berguna untuk pemandu kereta yang menggunakan telefon sebagai peranti navigasi!

Smart Lock Google Android

Smart-Lock ialah alat yang sangat praktikal untuk keselesaan telefon bimbit anda / © NextPit

Tetapan dalam ketiga-tiga pilihan ini harus jelas, jadi saya tidak akan membincangkannya dengan lebih lanjut. Sebelum saya meminta pendapat anda dalam ulasan, satu lagi nota keselamatan:

Walaupun “Smart Lock” agak berguna, ketiga-tiga ciri mengurangkan keselamatan telefon anda. Walaupun terdapat sedikit peluang bahawa pencuri akan memandu di tepi rumah anda selepas mencuri telefon anda dan membuka kuncinya, mereka masih membuka kunci pilihan yang berfungsi tanpa campur tangan anda.

Tetapi sekarang: Adakah anda sudah tahu tentang Smart Lock dan adakah anda menggunakan fungsi tersebut? Beritahu saya dalam komen!