Bagaimana untuk Mematikan Lokasi dalam Snapchat

11

Snapchat mempunyai banyak pilihan mudah untuk membantu anda berhubung dengan rakan dan pengguna lain di platform. Walau bagaimanapun, banyak ciri lalai menjejaki peranti anda dan mendedahkan lokasi anda kepada profil yang tidak diketahui. Jika melindungi privasi anda adalah kebimbangan yang penting, proses itu bermula dengan menyembunyikan lokasi anda.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara mematikan lokasi anda menggunakan Mod Hantu dan telefon anda pada Snapchat.

Mematikan Peta Snap

Snap Map ialah ciri yang membolehkan pengguna menjejaki profil lain melalui platform Snapchat. Walaupun ramai yang mendapati ciri ini membantu dan mudah, yang lain mungkin mendapati ia mengancam keselamatan dan privasi. Nasib baik, terdapat pelbagai cara anda boleh mengkonfigurasi komponen dan menghentikannya daripada menunjukkan lokasi anda pada apl.

Berikut ialah cara menggunakan Mod Hantu semasa menggunakan ciri Peta Snap pada apl:

 1. Lancarkan aplikasi Snapchat anda dan ketik pada “Lokasi.” pilihan. Ia terletak di bahagian bawah sebelah kiri skrin.
 2. Snapchat akan membawa anda ke “Snap Map.” Pilih pilihan tetapan di penjuru kanan sebelah atas yang memaparkan cog padanya.
 3. Cari pilihan “Mod Hantu” dan hidupkannya.

Sebaik sahaja anda menghidupkan Mod Hantu, tiada siapa yang boleh menjejak lokasi anda melalui ciri tersebut. Anda boleh menghidupkannya selama-lamanya atau melalui tiga atau 24 jam seterusnya. Ciri ini juga menawarkan untuk mengekalkan Peta Snap hanya untuk rakan anda. Pilihan anda bergantung pada keutamaan peribadi anda mengenai privasi.

Mematikan Lokasi Melalui Peranti Anda

Jika anda sangat teliti mengenai privasi, anda juga boleh mematikan lokasi anda melalui tetapan telefon anda. Ini akan memberi anda kawalan yang lebih besar ke atas maklumat yang akan dimiliki oleh Snapchat apabila anda melancarkan aplikasinya.

Berikut ialah cara untuk mematikan lokasi anda melalui tetapan pada peranti Android:

 1. Navigasi ke tetapan umum dan pilih “Apl.”
 2. Cari ikon dan aplikasi Snapchat dan kemudian ketik padanya.
 3. Ketik pada “Kebenaran.” Antara muka akan memaparkan pilihan dan peluncur.
 4. Matikan kebenaran “Lokasi”.

Berikut ialah cara untuk mematikan kebenaran lokasi dengan iPhone:

 1. Pilih pilihan tetapan iPhone anda dan ketik “Apl.”
 2. Cari dan ketik pada apl Snapchat.
 3. Pilih “Jangan sekali-kali” pada tab lokasi.

Setelah anda melengkapkan langkah di atas, Snapchat tidak akan dapat melihat lokasi anda. Semasa dalam antara muka kebenaran, anda boleh mematikan sebarang kebenaran lain yang anda tidak mahu Snapchat miliki. Walau bagaimanapun, melakukan ini mungkin mengganggu fungsi utama apl. Contohnya, melumpuhkan kamera tidak akan membenarkan anda mengambil gambar.

Cara Menukar Tetapan Privasi pada Snapchat

Apabila ingin memaksimumkan privasi, lokasi bukanlah satu-satunya maklumat yang boleh anda kawal. Platform ini menawarkan pelbagai tetapan privasi yang boleh disesuaikan. Pilihan ini akan mempengaruhi keterlihatan apl anda kepada profil lain dan maklumat yang boleh dihantar kepada anda.

Berikut ialah cara untuk mengakses dan menukar tetapan privasi anda. Untuk tujuan artikel ini, kami akan menggunakan “Siapa yang boleh melihat cerita saya” sebagai contoh:

 1. Lancarkan profil dan pilih “Tetapan” daripada antara muka utama anda.
 2. Cari dan ketik pada “Kawalan Privasi.”
 3. Pilih “Siapa yang boleh melihat cerita saya” dan ketik “Rakan”.

Anda juga boleh memilih “Tersuai” dan kemudian taip nama profil yang anda ingin lihat cerita anda. Terdapat berbilang tetapan privasi lain untuk dipilih: siapa yang boleh menghubungi saya, siapa yang boleh menghantar pemberitahuan kepada saya dan siapa yang boleh melihat lokasi saya.

Perkara Tambahan yang Boleh Anda Lakukan untuk Memastikan Profil Snapchat Anda Selamat

Tetapan privasi dan menyembunyikan lokasi anda ialah cara terbaik untuk memastikan profil anda selamat dan terjamin. Walau bagaimanapun, terdapat perkara yang boleh anda lakukan semasa menggunakan apl untuk memastikan tahap keselamatan yang lebih tinggi. Etika Snapchat dengan rakan, snap dan pemesejan memainkan peranan yang sah.

Berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan keselamatan anda pada Snapchat (dan mana-mana apl, dalam hal ini) lebih baik:

 • Dayakan pengesahan dua faktor Snapchat. Ini ialah ciri yang sering diabaikan yang menawarkan keselamatan tambahan apabila log masuk ke profil anda. Selepas menaip nombor telefon anda, Snapchat akan menghantar kod SMS kepada anda yang boleh anda gunakan untuk log masuk walaupun selepas menggunakan kata laluan anda.
 • Buat kata laluan yang kukuh. Seperti mana-mana akaun, kami mengesyorkan membuat kata laluan yang kukuh menggunakan huruf besar dan huruf kecil, simbol dan nombor.
 • Berhati-hati dengan siapa yang anda tambahkan pada Snapchat. Berhubung dengan orang baharu boleh menjadi menarik tetapi pertimbangkan hanya menambah orang yang anda sudah kenali jika anda mahukan keselamatan optimum semasa menggunakan apl.
 • Jangan kongsi sebarang maklumat peribadi atau sensitif. Elakkan mendedahkan lokasi anda sama ada pada foto atau cerita anda. Pertimbangkan hanya menghantar snap kepada orang dan profil yang anda percayai.
 • Pastikan anda menggunakan versi terkini apl. Mengemas kini Snapchat anda adalah penting kerana ciri baharu berkenaan tetapan privasi boleh muncul.
 • Laporkan atau sekat sebarang aktiviti yang tidak sesuai atau mencurigakan. Jika seseorang yang anda tidak kenali tidak akan meninggalkan anda sendirian, tindakan paling selamat ialah melaporkan pengguna dahulu dan kemudian menyekat mereka supaya mereka tidak dapat menghubungi anda.
 • Luangkan masa untuk log keluar daripada apl pada telefon anda. Daripada hanya keluar dari apl, log keluar dan letakkan telefon anda di tempat yang selamat untuk memastikan tiada sesiapa boleh mendapatkannya.

Cara Menghentikan Orang Asing daripada Menghubungi Anda di Snapchat

Memandangkan kami telah membincangkan beberapa perkara tambahan yang boleh anda lakukan untuk memastikan profil Snapchat anda selamat dan peribadi, tiba masanya untuk mula bereksperimen dengan beberapa fungsi standard.

Ini termasuk mengosongkan profil daripada rakan anda, menyekat mereka dan melaporkannya, seperti yang telah kami nyatakan dalam perkara di atas. Ini lebih berkaitan dengan orang yang tidak dikenali yang mungkin atau mungkin tidak menghubungi anda menggunakan apl itu.

Menyahkawan Mereka yang Mengganggu Anda

Sebagai contoh, berikut ialah cara untuk menyahkawan seseorang yang anda tidak suka mengganggu anda pada apl:

 1. Masukkan apl dan leret ke antara muka yang betul. Ini senarai rakan anda.
 2. Cari orang yang ingin anda singkirkan dengan menatal sehingga anda menemuinya.
 3. Ketik dan tahan nama profil mereka. Menu harus muncul.
 4. Ketik pada pilihan “Alih Keluar Rakan” dan sahkan tindakan itu sekali lagi.

Snapchat akan mempunyai lebih banyak pemikiran sebaik sahaja anda mengemas senarai rakan anda. Memandangkan anda telah mengkonfigurasi beberapa tetapan privasi di atas, orang itu tidak akan dapat menghubungi anda atau menghantar gambar kepada anda. Anda boleh menyemak untuk memastikan dengan menavigasi kembali ke tetapan privasi dan memilih pilihan yang membenarkan hanya rakan menghubungi anda.

Menyekat Profil untuk Tiada Komunikasi

Jika terlalu menyusahkan untuk kembali ke tetapan apl, anda sentiasa boleh menyekat orang yang anda tidak kisah. Ini akhirnya akan menghalang mereka daripada melihat mana-mana cerita anda yang menakjubkan. Mereka juga tidak akan dapat menghubungi anda.

Berikut ialah cara untuk menyekat seseorang yang menjengkelkan itu:

 1. Cari orang yang anda mahu sekat. Cari mereka dalam senarai sembang anda dan kemudian tahan nama profil mereka selepas mengetik padanya.
 2. Menu yang sama yang membolehkan anda mengalih keluar rakan juga akan membenarkan anda menyekat orang itu. Ketik pada pilihan “Sekat”.
 3. Pilih pilihan blok sekali lagi dan orang itu akan dipadamkan daripada antara muka.

Sebaik sahaja anda menyekat seseorang pada apl Snapchat, anda boleh menyahsekat mereka melalui tetapan jika anda fikir anda telah membuat kesilapan.

Simpan Pelaporan sebagai Langkah Drastik

Sebelum menyekat profil, anda mungkin ingin melaporkannya untuk tingkah laku mereka. Ini melibatkan kakitangan Snapchat dalam kejadian itu, jadi pastikan anda mempunyai sebab yang boleh dipercayai untuk melaporkan orang itu selain daripada tidak menyukai mereka.

Sebab yang baik untuk melaporkan seseorang adalah apabila mereka cuba mengganggu atau membuli anda. Elakkan melaporkan sesiapa atas sebab yang tidak serius. Platform ini mungkin mengharamkan profil anda untuk tuduhan palsu.

Berikut ialah cara menyerahkan laporan kepada Snapchat tentang sembang:

 1. Cari sembang dengan orang yang ingin anda laporkan dan pilihnya.
 2. Selepas memasuki perbualan, pergi ke ikon tiga titik di penjuru skrin.
 3. Ketik pada pilihan “Laporan”.
 4. Snapchat akan mengarahkan anda ke borang penyerahan. Pilih “Serah” setelah anda selesai.

Apabila anda menaip laporan, pastikan anda membuat butiran yang mungkin. Telus, jangan sembunyikan apa-apa, tetapi jangan terlalu membesar-besarkan laporan itu. Ini memudahkan Snapchat menyelesaikan masalah untuk rujukan masa hadapan. Mereka mungkin akan membuat susulan dengan anda kemudian.

Log Keluar Untuk Berjaga-jaga

Jika anda masih bimbang tentang keselamatan anda selepas semua langkah yang kami nyatakan di atas, masih terdapat satu lagi langkah berjaga-jaga mudah yang boleh anda ambil. Pastikan anda log keluar daripada akaun anda apabila anda selesai menggunakannya. Sudah tentu, proses itu boleh mengambil sedikit masa dan kurang mudah, tetapi ia adalah cara mudah untuk kekal selamat.

Berikut ialah cara melakukannya dengan paling mudah:

 1. Pilih ikon profil. Anda harus mencarinya di sebelah kiri bahagian kamera anda di Snapchat.
 2. Kemudian pilih ikon gear, yang terletak di sebelah kanan.
 3. Daripada pilihan, ketik pada “Log Keluar.” Anda akan menemui ini di bawah tab “Akaun Ma.”
 4. Sahkan tindakan yang sama dan pilih “Log keluar.”

Sebaik sahaja anda log keluar, anda perlu log masuk semula secara manual untuk kegunaan selanjutnya dengan pengesahan dua lapis jika anda telah mendayakannya.

Soalan Lazim

Adakah Snapchat sentiasa mengetahui lokasi saya?

Jika anda tidak mematikan kebenaran lokasi pada telefon anda, Snapchat boleh melihat lokasi anda.

Bolehkah pengguna yang bukan rakan saya menggunakan Peta Snap untuk mencari saya?

Tidak, hanya rakan boleh menggunakan Peta Snap untuk mencari anda. Dan mendayakan Mod Hantu menghalang mereka daripada mencari anda.

Adakah Snapchat akan menggunakan maklumat peribadi saya??

Snapchat adalah seperti semua media sosial/apl mengacau yang lain dalam pengertian ini. Ia akan mengumpulkan e-mel anda, nama penuh dan perkara utama profil anda yang lain. Anda boleh menyemak dasar privasi untuk melihat cara platform menggunakan jenis data ini.

Bolehkah saya memadamkan Peta Snap daripada profil Snapchat saya?

Anda boleh masuk ke Mod Hantu, menjadikan lokasi anda tidak kelihatan kepada rakan anda, tetapi anda tidak boleh memadamkan ciri tersebut kerana ia dibina pada platform.

Adakah Snapchat selamat untuk pemesejan peribadi?

Ya, mesej Snapchat adalah peribadi dan hilang selepas 24 jam, menjadikannya lebih peribadi daripada apl lain. Walau bagaimanapun, kami masih mengesyorkan agar tidak berkongsi maklumat sensitif melalui apl.

Mengoptimumkan Keselamatan Snapchat Anda

Jika anda tidak mahu Snapchat mendedahkan lokasi anda, terdapat banyak helah yang boleh anda gunakan. Barisan pertahanan pertama termasuk menggunakan “Mod Hantu” dan juga bermain dengan tetapan privasi dalam aplikasi anda. Sebagai pengguna apl, anda boleh pergi lebih jauh dengan menggunakan tetapan peranti anda, bukan Snapchat. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, cuba dan gunakan apl dengan selamat menggunakan petua yang telah kami nyatakan di atas. Sentiasa laporkan profil yang mengganggu anda dan kemudian sekat mereka untuk langkah yang baik.

Adakah anda mendapati mudah untuk mematikan lokasi untuk Snapchat? Adakah anda lebih suka pergi ke Mod Hantu atau hanya menukar tetapan privasi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.