Bagaimana untuk mematikan telefon pintar Samsung anda… Tidak, ini bukan jenaka!

24
© NextPit

Saya akan memberitahu anda sedikit rahsia: bagaimana untuk mematikan telefon pintar Samsung anda! Tidak, ini bukan gurauan sama sekali. Telefon pintar Samsung terbaharu yang dilengkapi dengan butang kekunci Sisi telah melancarkan sepana dalam kerja kerana ia menjadikan mematikan telefon pintar anda tidak seintuitif yang sepatutnya.

Ya, sepanjang tahun 2022 dan anda memerlukan tutorial untuk mengetahui cara mematikan telefon pintar anda. Dan ini bukanlah keterlaluan di pihak saya, dan juga bukan pengenalan sarkastik kepada siaran lucu. Saya sama sekali tidak bergurau, Samsung benar-benar berjaya menjadikan salah satu tindakan paling asas dalam pengalaman pengguna Android menjadi lebih rumit.

  • Untuk ciri berguna lain pada telefon pintar Samsung anda, lihat panduan saya untuk ciri One UI terbaik.

Baiklah, saya akan berhenti kerana saya merasakan kata-kata kasar 3,000 perkataan akan datang dan saya sering dimaklumkan bahawa artikel saya terlalu panjang. Ringkasnya, kebanyakan peranti Samsung Galaxy S, Galaxy A dan juga peranti Galaxy Z terbaru datang dengan butang yang dikenali sebagai kekunci Sisi.

Anehnya, butang ini bukan butang kuasa secara lalai. Apabila anda menekan dan menahannya, anda tidak mengakses Menu Kuasa Android 12, sebaliknya pembantu Bixby Samsung. Ia sangat berlawanan dengan intuisi bahawa Samsung sendiri menawarkan tutorial tentang cara untuk mematikan telefon pintar anda. TUTORIAL! Ngomong-ngomong, tutorial ini tersembunyi dalam menu ciri lanjutan One UI yang agak lucu, saya mesti mengakui.

3 cara untuk mematikan telefon pintar Samsung anda

  1. Daripada menu pelancaran pantas, tekan ikon Kuasa.
  2. Tekan lama pada kekunci Sisi sambil menahan butang kelantangan ke bawah.

  3. Melalui arahan suara dengan Bixby.
samsung bagaimana untuk mematikan telefon1

Ini adalah 3 cara untuk mematikan telefon Samsung anda. / © NextPit

Nasib baik untuk manusia, anda boleh menetapkan semula butang kekunci Sisi ini untuk mengubah hala anda ke Menu Kuasa dan membolehkan anda mematikan telefon pintar anda dengan cara yang lebih mudah.

  1. Pergi ke Tetapan dan kemudian ciri Lanjutan.
  2. Pilih Kekunci sisi.
  3. Di bawah Tekan dan tahan, pilih menu Matikan kuasa.

Penyelesaian ini adalah lebih mudah, bahawa ia adalah salah satu daripada 3 fungsi pertama yang saya cadangkan untuk anda aktifkan semasa menyediakan telefon pintar Samsung baharu!

Perkara pertama samsung sediakan kunci sisi

Mengapa menyembunyikan tutorial untuk mematikan telefon pintar anda dalam ciri lanjutan? / © NextPit

Itu sahaja untuk kelas induk ini tentang cara mematikan telefon pintar Samsung anda! Jangan terima kasih, saya gembira untuk berkongsi pengetahuan yang berharga ini dan saya sangat tidak sabar untuk menawarkan tutorial tentang cara memasang kabel USB-C anda ke dalam telefon pintar anda. Siapa tahu, mungkin kita perlu mendayakan pilihan khas pada masa hadapan. Pada nota yang lebih serius, apakah pendapat anda tentang pilihan reka bentuk UI oleh Samsung ini? Penutupan arahan suara atas sebab kebolehaksesan, saya faham, tetapi untuk mematikan peranti? Ia benar-benar gila!