Bagaimana untuk membetulkan ralat format video yang tidak disokong pada Android

7
© NextPit

Tiada yang lebih mengecewakan daripada memuat turun atau memindahkan video ke telefon Android anda, hanya untuk disambut dengan codec audio dan ralat berkaitan codec video. Beberapa mesej ralat biasa termasuk “tidak dapat membuka fail” atau “format video tidak disokong”. Jadi bagaimana anda membetulkan mesej ralat yang disebutkan di atas? Teruskan membaca, dan kami akan membimbing anda melalui penyelesaian.

Mengapa video saya tidak dapat dimainkan?

Kemungkinan besar sebab anda melihat ralat “tidak dapat membuka fail”, “codec audio tidak disokong” atau “format video tidak disokong” adalah kerana pemain media semasa anda tidak menyokong codec fail video anda. Sebab lain yang mungkin adalah kerana codec audio tidak disokong. Di bawah ini, kami membincangkan pelbagai cara yang mungkin untuk menyelesaikan masalah yang agak menjengkelkan ini.

Bagaimana untuk membetulkan ralat format video yang tidak disokong pada telefon pintar anda?

Pasang apl pemain media pihak ketiga

Penyelesaian paling mudah untuk masalah ini ialah beralih daripada pemain video lalai dan memuat turun yang baharu. Berikut ialah beberapa pemain media Android yang paling serba boleh yang kami cadangkan:

VLC untuk Android

Jika anda pernah menggunakan VLC pada PC anda, anda akan tahu bahawa ia adalah salah satu pemain media yang paling mudah dan boleh dipercayai di luar sana. Perkara yang sama berlaku untuk apl VLC untuk Android. Ia termasuk semua codec tanpa memerlukan muat turun tambahan. Ia menyediakan sokongan untuk video mampat DivX dan XviD, serta pelbagai format – MKV, MP4, AVI, MOV, Ogg, FLAC, TS, M2TS, Wav dan AAC.

Bagi mereka yang suka menonton filem atau anime asing, anda pasti gembira mengetahui bahawa VLC juga menyokong audio dan sari kata berbilang trek. Bukan itu sahaja – apl ini ringan, percuma dan tidak mempunyai iklan yang menjengkelkan. Ia adalah salah satu pemain media Android yang terbaik, jika bukan yang terbaik. Memasang VLC untuk Android biasanya merupakan penyelesaian sehenti untuk salah satu soalan yang paling kerap ditanya berkaitan topik ini. – ‘Cara bermain mp4 pada Android’.

VLC Player Android

VLC ialah pemain media Android pilihan kami / © NextPit

Pemain MX

Ini adalah satu lagi pemain media Android yang ringan dan mudah digunakan. Sama seperti VLC, MX Player menyokong berbilang fail (.avi, mpeg, mp4, wmv, DivX, Xvid dan banyak lagi) tetapi juga pelbagai format sari kata, termasuk .txt, .sub, .srt, .idx dan lain-lain. Ia juga menawarkan kawalan gerak isyarat, seperti meleret ke bawah untuk mengurangkan kecerahan, menatal ke belakang dan ke hadapan untuk mengalihkan teks sari kata, dan banyak lagi.

Malangnya, antara muka aplikasinya agak asas, tetapi itu mungkin menarik bagi sesetengah orang. Versi Pemain MX percuma juga mempunyai iklan, tetapi jika anda boleh hidup dengan itu, ia adalah pemain yang hebat yang menyokong kebanyakan format fail video dan codec untuk Android. Jika tidak, terdapat juga versi bebas iklan yang tersedia dengan harga $5.99.

Nota: Pengguna India akan menyedari bahawa MX Player kini juga merupakan platform OTT. Sekiranya anda mendapati MX Player agak terlalu berantakan disebabkan perkara ini, adalah disyorkan agar anda melihat artikel khusus kami yang bercakap tentang pemain media terbaik untuk Android.

Pemain MX 2019

MX Player mempunyai antara muka minimalis dan sokongan untuk berbilang sari kata / © NextPit

Tukar fail video kepada format yang disokong

Dalam kebanyakan kes, memuat turun dan memasang apl Media Player yang berkebolehan harus menyelesaikan ralat format video tidak disokong yang menjengkelkan. Tetapi sekiranya anda tidak berminat untuk memuat turun dan memasang aplikasi, sebaliknya masalah ini ialah ‘menukar’ video ke dalam format yang difahami oleh telefon anda. Dan terdapat beberapa aplikasi yang membolehkan anda melakukannya pada telefon pintar anda sendiri. Mari ambil salah satu apl yang lebih popular di luar sana, yang dipanggil Video Transcoder.

Perkara terbaik tentang Video Transcoder ialah ia percuma untuk digunakan dan kebetulan juga merupakan sumber terbuka. Tiada iklan yang menjengkelkan juga. Kedua – produk menyokong pelbagai jenis format fail dan codec. Antara muka pengguna agak biasa jane – tetapi berfungsi dan mudah difahami.

Penukar video Android

Video Transcoder ialah aplikasi hebat untuk menukar video pada telefon pintar Android anda / © NextPit

Sekiranya anda mempunyai akses kepada komputer, terdapat beberapa penukar video percuma yang boleh menukar fail video anda dengan mudah kepada format yang difahami oleh telefon anda.

Memandangkan anda tahu cara membetulkan ralat format video yang tidak disokong pada Android, marilah kami meneroka sebab mesej itu muncul pada mulanya. Untuk memahami perkara ini, anda perlu memahami beberapa fakta asas tentang codec dan bekas video.

Apakah codec?

Codec sebenarnya adalah singkatan kepada coder-decoder. Nama itu sebenarnya menyatakan semuanya: ia adalah kaedah untuk pengekodan dan penyahkodan data, khususnya data yang dimampatkan. Seperti yang mungkin anda duga sekarang, seperti.mp4, yang merupakan format video popular untuk Android, terdapat codec video untuk Android dan codec audio untuk Android. Biasanya, tugas codec adalah untuk memampatkan set data (video atau audio) untuk storan dan kemudiannya menyahmampatkannya untuk main semula atau tontonan.

Codec berbeza daripada bekas dan format fail. Sebagai contoh, AVI sering disalah anggap sebagai satu apabila ia hanyalah jenis fail video dan salah satu daripada format video Android yang lebih popular.

  • HEIF dan HEVC: masa depan fail multimedia dijelaskan

Apakah bekas?

Biasanya, bekas juga dirujuk sebagai format fail. Ia menjaga pembungkusan, pengangkutan dan persembahan (semasa codec menyediakan fail untuk tindakan ini). Bekas menjaga penyegerakan audio dan video. Bekas adalah sebahagian daripada fail yang menentukan jenis fail. Secara ringkas – jika anda mempunyai fail nextpit.mp4, MP4 ialah bekasnya.

Anda baru sahaja mengetahui sebab beberapa fail video mungkin tidak dimainkan pada telefon Android anda. Anda juga mengetahui pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan dengan mudah untuk menyelesaikan masalah ini. Sekiranya penyelesaian ini membantu anda, beritahu kami tentang perkara yang sama di bahagian komen di bawah.


Artikel ini kali terakhir diubah suai pada Ogos 2021. Komen telah dipindahkan daripada versi terdahulu artikel ini.