Bagaimana untuk Membetulkan Ralat Pengurusan Memori dalam Windows 10

36

“Memory_Management” ialah salah satu frasa paling tidak membantu yang Microsoft cadangkan anda cari apabila anda menghadapi ralat BSOD (Blue Screen of Death) semasa menjalankan Windows 10. Jadi, bagaimana anda membetulkan ingatan isu pengurusan?

Langkah pertama dalam menyelesaikan sebarang masalah komputer ialah mengasingkan sumber isu itu, supaya anda tahu perkara yang perlu dibetulkan. Dengan ralat buruk Windows, mungkin sukar untuk mengetahui di mana untuk bermula. Penyelesaian masalah asas adalah penting untuk mencari ralat pengurusan memori anda. Mari lihat apa yang boleh anda lakukan untuk membetulkannya.

1. Jalankan Windows 10 dalam Mod Selamat untuk Menyelesaikan Ralat Pengurusan Memori

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah melancarkan Windows 10 dalam mod selamat. Tindakan ini melancarkan OS dengan tidak lebih daripada pemacu asas dan membolehkan anda menyemak sama ada anda masih menerima ralat Pengurusan Memori BSOD. Pada asasnya, ini menutup sebarang proses yang tidak diperlukan oleh komputer.

Jika ralat pengurusan memori berhenti, anda akan tahu ia bukan perkakasan tetapi sesuatu dalam perisian, seperti tampalan dalam kemas kini atau pemacu. Jika masalah masih berlaku, anda mungkin perlu menggantikan beberapa perkakasan yang rosak. Untuk but sistem anda dalam Safe Mode, ikuti langkah di bawah.

  1. Gunakan pintasan papan kekunci Win + R dan taip “msconfig,” kemudian tekan Enter.
  2. Ketik tab But di bahagian atas skrin.
  3. Pilih Boot Selamat.
  4. Pilih Minimal daripada senarai pilihan but.

Sekali lagi, jika anda boleh boot ke Windows 10 dalam Safe Mode, anda harus mulakan dengan menyemak log sistem anda untuk entri terbaharu yang berkaitan dengan ralat dan kemudian pertimbangkan untuk kembali ke kemas kini Windows sebelumnya dan memasang semula semua pemacu anda.

2. Jalankan Windows Memory Diagnostic untuk Membetulkan Ralat Pengurusan Memori

Alat Diagnostik Memori Windows akan menguji SDRAM anda dan melaporkan sebarang masalah yang ditemuinya—jika ada sama sekali. Langkah ini harus menggunakan Mod Selamat untuk mengelakkan isu BSOD yang anda alami. Walau bagaimanapun, keperluan ini adalah selepas mengesahkan bahawa PC anda berfungsi dengan betul dalam Mod Selamat menggunakan Langkah 1 di atas.

  1. Tekan kombinasi papan kekunci Windows + R dan taip “mdsched,” kemudian tekan Enter atau klik OK.
  2. Pilih pilihan untuk Mulakan semula sekarang dan semak masalah dan jalankan semakan untuk masalah SDRAM.

Apabila dimulakan semula, anda akan menerima laporan yang memberitahu anda jika anda mengalami masalah ingatan.

Seperti namanya, ralat pengurusan memori berkaitan dengan memori komputer, yang boleh menjadi masalah fizikal dengan RAM yang dipasang. Alat Diagnostik Memori Windows boleh membantu mengetahui sama ada ini adalah punca masalah.

Apabila Windows dimulakan semula, ia akan memberitahu anda jika ada yang salah dengan ingatan anda. Jika masalah wujud, sama ada gantikan RAM atau hantar komputer anda untuk dibaiki jika ia dalam jaminan.

3. Jalankan Pengimbas SFC untuk Membetulkan Ralat Pengurusan Memori

SFC Scanner ialah alat Microsoft untuk mengesan pelbagai masalah dengan sistem anda, dan menjalankannya nampaknya telah menyelesaikan masalah pengurusan ingatan sesetengah orang. Sekali lagi, langkah ini juga harus dilakukan dalam Mod Selamat seperti Langkah 1 dan Langkah 2 di atas.

  1. Dalam bar carian Cortana, taip “cmd,” kemudian klik pada Jalankan sebagai pentadbir di panel kanan untuk Prompt Perintah. Anda boleh menggunakan pilihan Menu Mula klik kanan untuk mengakses Prompt Perintah jika anda menukar beberapa tetapan.
  2. Sebaik sahaja Prompt Perintah dibuka, taip “sfc/scannow” tanpa petikan dan tekan Enter.

Pengimbas SFC kini akan dijalankan melalui sistem anda, melihat sama ada ia menemui sebarang ralat cakera untuk diperbaiki. Sesetengah pengguna mendapati bahawa komputer mereka bermain lebih baik selepas imbasan lengkap, walaupun tiada apa yang ditemui.

Nota: Adalah lebih baik untuk melakukan dua atau tiga pusingan pengimbasan kerana proses itu tidak selalu mengesan apa-apa pada percubaan pertama atau membetulkan sesuatu yang lain dan perlu mencari lebih banyak isu.

4. Cari Masalah Perisian yang Menyebabkan Ralat Pengurusan Memori

Masalah perisian sedikit lebih mencabar untuk disematkan. Namun, jika ralat pengurusan memori adalah fenomena yang agak baharu, anda boleh cuba membuat asal beberapa pemasangan perisian terbaharu anda untuk melihat sama ada ia membetulkan masalah.

Potongan perisian tertentu sering dikaitkan dengan ralat pengurusan memori. Anda boleh cuba melumpuhkan dan mendayakan semula perisian yang lebih baharu untuk melihat sama ada itu membetulkan BSOD, atau anda boleh memuat semula Windows 10 sepenuhnya (walaupun ini adalah pilihan nuklear).

Mengasingkan dan membetulkan isu perisian atau fail yang rosak boleh mengambil sedikit masa, tetapi ia sememangnya berbaloi jika anda tidak pasti sepenuhnya anda mengalami kegagalan perkakasan.

5. Kemas kini Pemacu Kad Grafik Anda untuk Menyelesaikan Ralat Pengurusan Memori

Salah satu punca ralat pengurusan memori yang paling biasa dalam Windows 10 ialah pemacu kad grafik yang lapuk atau rosak. Senario ini masuk akal, terutamanya kerana kad grafik mempunyai memori juga. Jika anda tidak menjalankan versi terkini, cuba pasang yang terbaharu tersedia.

Jika anda sudah memasang pemacu terkini, cuba kaedah “nyahpasang/pasang semula”. Kadang-kadang, pemandu rosak atau rosak tetapi tidak dapat dikesan. Pemacu yang anda perlukan akan bergantung pada kad grafik anda, sudah tentu.

Windows 10 akan dapat memberitahu anda apa yang anda ada dalam sistem anda, tetapi kemungkinan besar ia adalah grafik Intel atau sesuatu daripada Nvidia atau AMD. Kad video luaran mempunyai lebih banyak memori daripada grafik pada papan, dan ia lebih terdedah kepada terlalu panas.

Lawati tapak web pengilang dan muat turun sebarang kemas kini untuk membolehkan sistem anda berfungsi dengan betul semula.

6. Tingkatkan Perkakasan PC Anda untuk Membetulkan Isu Pengurusan Memori

Bergantung pada hasil pengembaraan penyelesaian masalah anda, mungkin sudah tiba masanya untuk menaik taraf beberapa perkakasan sistem anda. Apabila teknologi perisian dan PC berkembang, keperluan perkakasan juga turut berkembang.

Sebelum tergesa-gesa keluar untuk membeli perkakasan baharu, semak untuk memastikan segala-galanya di dalam bekas itu diletakkan dengan betul. Mungkin anda baru-baru ini mengalihkan mesin anda, dan sekeping perkakasan terlepas, atau komponen anda kotor dan memerlukan pembersihan menyeluruh.

Memori Terurus

Sama ada mesin yang telah anda bina atau mesin yang tiada jaminan, mungkin sudah tiba masanya untuk mencari komponen baharu untuk menghidupkan komputer anda semula. Peranti lama sering menjadi tidak serasi dengan versi Sistem Pengendalian dan komponen PC yang lebih baharu. Ia mungkin peluang untuk kad grafik baharu, atau anda mungkin memerlukan lebih banyak RAM. Jika anda telah mencuba segala-galanya di atas dan isu itu berterusan, ia berkemungkinan berkaitan perkakasan.