Bagaimana Untuk Membetulkan Ralat Rangkaian dalam ChatGPT

19

Idea yang sesuai untuk gesaan artikel akhirnya muncul di kepala anda, dan anda tergesa-gesa ke ChatGPT untuk mendapatkan garis besar (atau keseluruhan artikel) ditulis untuk anda. Malangnya, ada masalah dan anda mendapat mesej ringkas yang berbunyi “Ralat Rangkaian.” Sama ada ChatGPT tidak berfungsi, atau terdapat sesuatu yang tidak kena pada anda, tetapi dalam apa jua cara, anda perlu mencari cara untuk menjalankan perkhidmatan semula.

Kaedah berikut memberi anda cara untuk menyemak perkara yang berlaku dengan ChatGPT, malah sesetengahnya mempunyai pembetulan yang boleh anda gunakan untuk membolehkan platform berfungsi semula.

Kaedah 1 – Semak Sambungan Internet Anda

Mana-mana apl atau platform yang menggunakan internet, seperti ChatGPT, akan menyampaikan ralat rangkaian jika anda tidak mempunyai sambungan internet yang stabil untuk peranti anda. Jadi, menyemak sambungan anda sendiri mungkin mendedahkan masalahnya. Periksa penghala atau modem anda untuk memastikan ia mengambil sambungan dan menyiarkannya. Juga, pastikan anda boleh menyambung ke Internet menggunakan peranti lain.

Dengan mengandaikan sambungan anda adalah masalah, terdapat beberapa perkara yang anda boleh cuba memulihkannya:

 • Tetapkan semula penghala atau modem anda menggunakan arahan yang disertakan dengan peranti.
 • Hubungi pembekal perkhidmatan Internet (ISP) anda untuk mengesahkan tiada ralat pada pihak mereka.
 • Sambungkan peranti yang anda gunakan untuk menjalankan ChatGPT ke modem atau penghala anda menggunakan kabel ethernet, yang memberi anda akses jika masalah Wi-Fi menghalang sambungan wayarles.
 • Gantikan modem atau penghala anda jika kerosakan peranti menjadi punca kekurangan sambungan anda.

Kaedah 2 – Semak Adakah ChatGPT Beroperasi

Pencipta ChatGPT mengambil beberapa langkah untuk membantu orang ramai menggunakan platform sebaik sahaja ia menjadi popular, termasuk menawarkan a penyemak status perkhidmatan. Penyemak ini memberitahu anda peratusan masa operasi untuk aspek platform berikut:

 • API
 • Sembang
 • Taman permainan
 • Makmal

Jadi, jika anda cuba menggunakan API platform ChatGPT untuk menjalankan apl lain dan mendapat ralat rangkaian, semakan pantas skrin status perkhidmatan memberitahu anda jika terdapat masalah. Jika ChatGPT tidak berfungsi (atau mempunyai masa aktif yang rendah), maka menunggu sehingga isu itu diselesaikan ialah satu-satunya pilihan anda.

Kaedah 3 – Elakkan Respons Panjang

ChatGPT melakukan kerja yang hebat untuk menghasilkan potongan teks berdasarkan gesaan, tetapi ia tidak berada pada tahap di mana ia boleh mengendalikan kepingan besar sekali gus. Dalam erti kata lain, jika anda meminta platform untuk menulis sesuatu yang panjangnya novel pendek (atau artikel yang panjang), ia boleh menyebabkan ralat rangkaian kerana anda terlalu banyak bertanya.

Terdapat beberapa cara untuk mengatasinya:

 • Pastikan permintaan anda ringkas supaya ChatGPT boleh menyampaikan jawapan yang lebih pendek.
 • Elakkan daripada bertanya soalan terbuka yang mungkin menyebabkan platform menjadi terlalu banyak tangen.
 • Pecahkan permintaan yang besar kepada yang lebih mudah, kemudian susun secara manual jawapan yang disediakan oleh ChatGPT ke dalam bahagian yang lebih panjang.

Kaedah 4 – Semak Pengesan Bawah

Penyemak status perkhidmatan ChatGPT sendiri bukan satu-satunya yang boleh anda gunakan untuk melihat sama ada ia mempunyai isu yang menyebabkan ralat rangkaian. Platform ini berjalan menggunakan teknologi OpenAI, membolehkan anda menggunakannya Pengesan Bawah untuk menyemak status ChatGPT:

 1. Pergi ke Pengesan Bawah dan taip “OpenAI” ke dalam kotak carian.
 2. Klik ikon kaca pembesar.
 3. Periksa carta untuk melihat sama ada orang melaporkan gangguan untuk OpenAI semasa tempoh anda mengalami ralat rangkaian anda.

Jika anda melihat peningkatan dalam pelaporan pada masa yang sama anda mengalami ralat anda, orang lain juga menghadapi masalah, bermakna terdapat masalah dengan OpenAI. Menunggu selama beberapa jam (sambil memerhatikan laporan Pengesan Bawah) sepatutnya memberitahu anda apabila masalah itu selesai.

Kaedah 5 – Gunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN)

VPN ialah perkhidmatan yang menyulitkan sambungan internet anda dengan menjadikannya kelihatan seolah-olah anda menyambung dari suatu tempat yang berbeza daripada lokasi sebenar anda. Fikirkan ia seperti pakaian perisai maya yang melingkari sambungan internet anda, menghalang penggodam dan pihak berniat jahat lain daripada mengintip perkara yang anda lakukan dalam talian.

Anda tidak memerlukan VPN untuk tujuan perlindungan apabila menggunakan ChatGPT, walaupun anda mungkin boleh memanfaatkan ciri lain – perubahan serantau.

Dalam sesetengah kes, ralat rangkaian ChatGPT berlaku kerana terlalu ramai orang dari bahagian dunia yang sama cuba menggunakan platform, yang membebankan pelayan tempatan. Menggunakan VPN untuk menukar lokasi anda membolehkan anda mengakses ChatGPT dari rantau lain dan berpotensi memintas pelayan terlebih muatan yang menyebabkan ralat. Dengan mengandaikan perkhidmatan itu tidak berfungsi, mencuba lokasi lain melalui VPN akhirnya boleh membawa anda ke versi ChatGPT yang boleh diakses, walaupun semasa ia memaparkan ralat rangkaian untuk sambungan tempatan anda yang tidak disulitkan.

Kaedah 6 – Lumpuhkan VPN Anda

Sehebat VPN untuk menukar wilayah anda dan berpotensi membantu anda mengelakkan beban pelayan khusus lokasi, ia juga boleh menjadi penghalang. Banyak perkhidmatan VPN merendahkan kelajuan internet anda dan ketersambungan keseluruhan, terutamanya jika mereka menggunakan pelayan maya dan bukannya pelayan fizikal. Kelajuan yang dikurangkan itu mungkin cukup untuk mencetuskan ralat rangkaian dalam ChatGPT.

Secara kebetulan, ChatGPT juga kadangkala mempunyai masalah dengan VPN yang menyebabkannya menimbulkan amaran “Ralat 1020”, yang memberitahu anda bahawa platform itu mengesan isu keselamatan dan tidak akan terus berfungsi sehingga anda mematikan VPN anda.

Kaedah 7 – Tentukan Bahasa Pengekodan Anda

Selain menjadi gesaan menulis yang hebat (dan ahli perbualan yang menyeronokkan), ChatGPT boleh menjana coretan kod berdasarkan permintaan anda. Walau bagaimanapun, dengan begitu banyak bahasa pengekodan yang tersedia, kekeliruan boleh timbul jika anda tidak menentukan bahasa pengaturcaraan yang anda mahu platform tersebut digunakan. Kekeliruan itu boleh membawa kepada mesej ralat rangkaian dengan cara yang serupa dengan cara anda boleh mendapatkan ralat jika anda meminta ChatGPT menulis artikel yang terlalu panjang.

Penyelesaian kepada isu ini adalah mudah – khusus dengan bahasa pengekodan anda.

Sebagai contoh, mungkin tidak mencukupi untuk meminta ChatGPT menulis dalam bahasa pengaturcaraan “C”. Anda mungkin perlu menentukan antara C++, C Sharp dan C tradisional, mungkin dengan memberitahu platform apa yang perlu digunakan dan apa yang tidak boleh digunakan.

Kaedah 8 – Hadapi Isu Pelayar

Kadangkala, masalah dengan pelayar web anda boleh menyebabkan ChatGPT membuang ralat rangkaian, terutamanya jika penyemak imbas anda terlebih muatan atau tidak dikemas kini.

Jika anda mengesyaki penyemak imbas anda bermasalah, cuba tukar kepada yang lain untuk melihat sama ada anda mendapat ralat yang sama. Jika ChatGPT berfungsi pada satu penyemak imbas tetapi bukan yang anda suka gunakan, anda boleh cuba membetulkan penyemak imbas kegemaran anda menggunakan teknik berikut:

 • Semak sambungan anda dan lumpuhkan mana-mana yang anda percaya boleh mengganggu ChatGPT atau OpenAI.
 • Kosongkan kuki, cache dan sejarah penyemakan imbas penyemak imbas untuk mengosongkan sedikit memori untuk digunakan oleh ChatGPT.
 • Tetapkan semula penyemak imbas anda kepada tetapan lalainya, yang selalunya berkesan jika ChatGPT mula memberi anda ralat rangkaian selepas anda membuat perubahan pada penyemak imbas anda.

Dapatkan ChatGPT Berfungsi Semula

Melihat mesej “ralat rangkaian” dalam ChatGPT adalah pengalaman yang mengecewakan sama ada anda menggunakan platform untuk bekerja atau bermain. Selalunya, mesej itu berlaku apabila terdapat masalah dengan OpenAI atau platform ChatGPT, walaupun masalahnya mungkin menyebelahi anda. Menjalankan kaedah dalam artikel ini membantu anda mengenal pasti dan berpotensi menyelesaikan masalah.

Sekarang, kami ingin mendengar tentang pengalaman anda dengan ChatGPT. Apakah interaksi terbaik yang pernah anda lakukan dengan platform? Adakah ralat rangkaian ChatGPT pernah menyebabkan anda lewat untuk tarikh akhir? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.