Bagaimana untuk membuat Cerita Instagram seperti seorang profesional

5

© NextPit

Pada tahun 2012, Instagram menjadi tajuk utama apabila aplikasi itu diperoleh dengan harga $1 bilion oleh Facebook. Sejak itu, ia menjadi lebih popular dan kini merupakan salah satu aplikasi yang paling banyak digunakan pernah. Ciri ceritanya, sangat dipengaruhi oleh Snapchat, adalah salah satu sebab utama kejayaannya. Tetapi adakah anda tahu bagaimana ia berfungsi?

  • Petua dan helah Instagram
  • Bagaimana untuk memadam akaun Instagram anda

Apa itu cerita?

Pada asalnya diperkenalkan oleh Snapchat, cerita membolehkan pengguna berkongsi satu atau lebih foto (dan video) dan menjadikannya kelihatan kepada kenalan untuk tempoh masa yang tidak ditentukan. Setelah memenangi hati orang ramai, ciri ini dengan cepat mendapat laluan ke aplikasi lain seperti Instagram, Facebook dan juga WhatsApp.

Pengguna boleh “bermain-main” dengan kandungan yang ingin dikongsikan dalam ceritanya. Contohnya, dengan menambahkan penapis pada imej untuk mencipta kesan gila. Untuk Halloween, Instagram menawarkan penapis zum masuk dan menambahkan sedikit muzik yang menegangkan pada imej.

AndroidPIT instagram 8627

Ia mungkin di Instagram, tetapi cerita itu adalah ciri Snapchat. © ANDROIDPIT

Bagaimana anda mencipta cerita?

Soalan pertama untuk ditanya jelas melibatkan kandungan: apakah yang boleh ditunjukkan dalam cerita? Anda mempunyai dua pilihan: foto dan video. Jangan risau, sangat mudah untuk menggunakan kedua-dua pilihan. Pertama sekali, masukkan mod penciptaan cerita: lancarkan Instagram dan di bahagian atas sebelah kiri, di bawah Kemas Kini, anda akan menemui gambar profil anda di sebelah +. Di sebelah itu, anda akan menemui cerita rakan anda.

Anda kini memasuki kamera Instagram. Anda akan menemui butang denyar dan butang untuk menukar sudut kamera (dari kamera belakang ke kamera hadapan atau sebaliknya), ringkasnya, tiada apa-apa yang membebankan fikiran. Ia mudah untuk dikendalikan: dengan menekan butang pelepas pengatup anda akan mengambil gambar, dan dengan terus menekannya, anda akan mula merakam video. Setelah itu selesai, anda akan beralih ke menu baharu yang akan memaparkan “Kisah Anda” dan pilihan hantar. Menu kedua ini akan membolehkan anda menghantar kandungan kepada satu (atau lebih) kenalan tertentu, atau hanya menggunakannya sebagai cerita jika anda tidak memilih pilihan ini dalam menu sebelumnya.

Bagaimanakah cara menambahkan penapis (realiti tambahan) pada cerita?

Realiti tidak mencukupi untuk sesetengah pengguna, jadi Instagram menawarkan untuk memperbaikinya dengan menggunakan penapis yang akan memberikan hasil yang berbeza. Apabila anda mengambil foto atau video anda, anda akan menemui jalan pintas di sebelah kanan simbol untuk menukar sudut kamera yang akan membuka dunia realiti tambahan. Anda kemudiannya akan mempunyai pilihan untuk memilih antara penapis yang menarik minat anda: telinga dan hidung anjing, hati, cermin mata hitam dll…

Atas sebab tertentu atau yang lain, anda mungkin mahu menukar warna: kuning, biru atau mungkin hitam dan putih? Selepas anda mengambil foto anda, hanya leret pada foto anda dengan jari anda dan anda akan melihat pelbagai warna yang berbeza.

penapis instagram androidpit halloween

Penapis menakutkan muncul semasa Halloween. © ANDROIDPIT

Bagaimanakah cara menambahkan item pada cerita?

Mari kembali ke titik di mana anda mengambil foto anda: gambar diambil dan anda akan dapat melihat beberapa ikon di bahagian atas. Simbol Aa membolehkan anda menambah teks (saiz boleh dikonfigurasikan di sebelah kiri skrin), pensel membolehkan anda melukis (warna dan bentuk dengan berus yang boleh disesuaikan), dan simbol yang selebihnya membolehkan anda menambah imej pada foto anda. (topi, cermin mata, emoji, dll.).

Bagaimana anda menggunakan mod lain?

Semua yang kita lihat setakat ini telah dilakukan dalam mod “biasa”, dengan kata lain mod lalai yang digunakan apabila anda mengambil foto/video. Jika anda melihat di bawah, anda akan melihat kemungkinan lain. Di sebelah kiri, mod “langsung”, seperti namanya, membolehkan anda menyiarkan kandungan dalam masa nyata.

Di sebelah kanannya, anda akan menemui mod Boomerang. Mod ini merakam video yang sangat pendek dan digelung ke depan dan ke belakang, memberikan skrin hasil yang agak serupa dengan GIF. Mod Superzoom telah diperkenalkan semasa Halloween, dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia mengezum masuk dua kali dan menambahkan sedikit muzik. Jika anda telah melalui era VCR, anda mungkin boleh meneka apa itu “Rewind”: video anda dipaparkan semula dari awal hingga akhir. Yang terakhir, mod bebas tangan, adalah kurang asli daripada yang lain kerana ia membolehkan anda mengambil video dengan mudah tanpa perlu menekan butang dengan jari anda.

mod instagram androidpit

Beberapa mod tersedia, Boomerang mungkin yang paling banyak digunakan. /© ANDROIDPIT

Bagaimanakah cara saya menggunakan foto yang disimpan dan bukannya membuat foto baharu?

Pernahkah anda menumbuhkan bintik pada hidung anda semalaman? Ia tidak menjadi masalah, anda masih boleh membuat cerita dengan syarat foto anda telah diambil dalam tempoh 24 jam yang lalu. Pada skrin kamera, leret ke atas dari bahagian bawah ke bahagian atas skrin dan anda akan melihat foto terbaharu anda dipaparkan.

Bagaimanakah cara saya menandakan pengguna pada foto?

Jika anda ingin memastikan bahawa salah seorang rakan anda melihat foto atau video dalam cerita anda, anda hanya boleh menandakannya. Ini berfungsi sama seperti Twitter: hanya letakkan @ diikuti oleh pemegang Instagramnya, menggunakan mod teks. Mereka kemudiannya akan mendapat pemberitahuan.

Ini boleh berguna, tetapi mempunyai beberapa had, kerana anda mungkin tidak mahu seseorang yang anda tidak ikuti menandakan anda dalam foto, terutamanya memandangkan sesiapa sahaja kemudiannya boleh mengakses profil anda daripada foto itu. Jangan risau, pasukan Instagram telah memikirkan perkara ini: jika ini berlaku, anda akan menerima pemberitahuan yang membolehkan anda meluluskan teg tersebut.

tag cerita instagram androidpit

Anda boleh menambah teks dan tag rakan anda. © ANDROIDPIT

Bagaimanakah anda menyimpan atau berkongsi cerita anda?

Adakah anda telah mencipta cerita yang sangat indah sehingga anda ingin menyimpannya? Ini bukan masalah, anda boleh menyimpannya. Sebaik sahaja anda melihat pilihan untuk menghantar foto/video anda kepada salah satu kenalan atau cerita anda, anda juga akan menemui butang untuk menyimpannya.

Anda juga boleh berkongsi cerita anda secara automatik di Facebook. Hanya pergi ke pilihan dan tandai “Kongsi cerita anda di Facebook” di bahagian bawah halaman.

Bagaimana saya tahu siapa yang melihat cerita saya?

Ia sangat mudah. Cuma klik pada cerita anda dan anda akan dapat melihat pemegang semua orang yang telah melihat cerita anda di sebelah kiri bawah.

paparan cerita instagram androidpit

Anda boleh melihat dengan mudah siapa yang melihat cerita anda. © ANDROIDPIT

Adakah anda menggunakan cerita di Instagram? Atau pada Snapchat?