Bagaimana Untuk Membuka Fail daripada Prompt Perintah

22

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dalam Command Prompt pada Windows 10. Walaupun begitu, ini adalah salah satu aplikasi yang paling kurang digunakan; sesetengah pengguna tidak pernah membukanya. Antara muka Prompt Perintah mungkin kelihatan agak menakutkan kerana baris arahan, sintaks/kod tertentu dan kekurangan antara muka grafik yang boleh diklik.

Walau bagaimanapun, tiada apa yang perlu ditakuti, memasukkan kod/arahan yang salah tidak akan mengacaukan PC anda, arahan itu tidak akan dilaksanakan. Anda harus tahu bahawa tindakan tertentu adalah lebih pantas melalui Command Prompt – akses fail, sebagai contoh.

Artikel ini akan menerangkan semua arahan yang diperlukan untuk membuka fail, menutupnya, membuka folder dan beralih ke folder

Membuka Fail

Untuk mengakses fail secara langsung, Command Prompt memerlukan anda untuk memasuki laluan tertentu. Ini bermakna anda perlu memasukkan nama fail dan sambungannya masing-masing. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Taip “Cmd” dalam carian Windows dan klik pada apl dalam hasil untuk menjalankannya.

 2. Navigasi ke lokasi fail anda dengan menaip yang berikut ke dalam tetingkap command prompt: Users\”Username”> cd C:\”Users\”Username”\”Location” Dalam contoh ini, “Username” akan menjadi User dan “Lokasi” akan menjadi desktop.

 3. Kemudian taip nama dan sambungan fail yang anda cuba buka: “Filename.filetype.” Dalam contoh ini, “Nama Fail” akan menjadi tangkapan skrin dan “Jenis Fail” ialah .png

Menutup Fail

Perintah untuk menutup fail adalah lebih mudah dan ia mengikut sintaks yang serupa. Hanya ikuti langkah berikut:

 1. Taip “Cmd” dalam carian Windows dan klik pada apl dalam hasil untuk menjalankannya.

 2. Taip taskkill /im “filename.filetype” /t. Contoh Filetype dalam arahan ini ialah “i_view64” dan Filetype akan menjadi “.exe”
buka fail dalam cmd

Perintah ini menutup semua fail yang terbuka, walaupun ia dijalankan dalam aplikasi yang berbeza seperti Microsoft Word atau IrfanView. Oleh itu, anda perlu menggunakannya dengan berhati-hati, untuk mengelakkan kehilangan kemajuan atau data anda.

Cara Membuka Folder

Perintah untuk menutup fail adalah lebih mudah dan ia mengikut sintaks yang serupa. Hanya ikuti langkah berikut:

 1. Taip “Cmd” dalam carian Windows dan klik pada apl dalam hasil untuk menjalankannya.

 2. Perintah untuk membuka folder ini mengikut sintaks ini: mulakan %windir%explorer.exe laluan ke folder. Berikut ialah contoh laluan yang tepat: mulakan %windir%explorer.exe “C:UsersLelaDesktop“.
bagaimana untuk membuka fail dalam cmd

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa arahan untuk membuka fail dan folder berfungsi tanpa hak pentadbir. Anda harus menyertakan laluan fail atau folder dalam petikan berganda kerana ia mempunyai nama khusus dengan ruang di antaranya. Sebaliknya, jika tiada ruang dalam nama arahan dijalankan tanpa petikan berganda.

Nota: Untuk tujuan tatabahasa, beberapa contoh kod dalam artikel ini mempunyai noktah di hujung ayat. Apabila anda menggunakan arahan, tinggalkan noktah.

Menjalankan Program Asas

Seperti yang dinyatakan, anda boleh menjalankan sebarang program dengan arahan mudah dan untuk ini berfungsi anda mungkin memerlukan keistimewaan pentadbiran. Sintaks untuk menjalankan program asas ialah: mulakan nama_program. Berikut ialah senarai arahan yang mungkin berguna untuk anda:

 • mulakan pengiraan (Kalkulator)

 • mulakan notepad

 • mulakan penjelajah (Penjelajah Fail)

 • mulakan cmd (tetingkap Prompt Perintah baharu)

 • mulakan wmplayer (Windows Media Player)

 • mulakan mspaint (Cat)

 • mulakan taskmgr (Pengurus Tugas)

 • mulakan charmap (Peta Watak)

Tekan Enter apabila anda menaip arahan dan program yang diberikan akan muncul dalam seketika. Anda harus memastikan terdapat ruang antara bahagian “mula” dan nama program, tetapi walaupun begitu, sesetengah apl mungkin tidak berjalan. Ini biasanya bermakna folder mereka tidak berada dalam laluan carian Prompt Perintah.

Perintah/Path-EndThisArticle

Apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, membuka fail melalui Command Prompt adalah lebih cepat daripada menavigasi semua folder pada komputer anda. Anda perlu mengetahui laluan/lokasi fail yang tepat, tetapi anda boleh mencarinya dengan mudah dengan File Explorer pada komputer anda. Ada sebarang pengalaman, petua atau soalan berkaitan membuka fail menggunakan command prompt? Tinggalkan mereka di bahagian komen di bawah.