Bagaimana untuk memulihkan mesej teks yang dipadam pada Android dan iOS

13
© NextPit

Mencari cara untuk memulihkan mesej teks yang dipadamkan yang anda padamkan secara tidak sengaja? Jangan panik! Anda sebenarnya boleh mendapatkan semula mesej yang dipadamkan jika anda mempunyai perisian dan alatan yang sesuai untuk anda. Dan itulah yang akan kami tunjukkan kepada anda dalam artikel ini.

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa memulihkan apa-apa yang telah dipadamkan sentiasa rumit dan kadar kejayaan mungkin berbeza-beza berdasarkan banyak faktor. Sebagai contoh, jika bahagian memori di mana mesej teks lama berada telah ditimpa oleh set data baharu, pemulihan menjadi lebih sukar secara eksponen.

Namun begitu, mari selami dan lihat cara memulihkan teks yang dipadam pada telefon pintar android dan iOS.

Lompat ke:

MobiKin Doctor untuk Android atau iOS (Pengakaran Diperlukan pada Android)

Terdapat beberapa program yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan semula mesej teks yang dipadam atau apa-apa pada telefon anda untuk perkara itu. Kami mencuba perisian MobiKin Doctor untuk anda, yang merupakan kaedah disyorkan kami berkat kelajuan dan cirinya. Sejak kemas kini terkini (4.2.41) antara muka MobiKin Doctor mendapat reka bentuk semula mesra pengguna baharu, kotak alat halaman utama dan pengoptimuman untuk memastikan sambungan yang lebih lancar. Perisian ini boleh digunakan untuk memulihkan item yang dipadam tetapi juga akan memaparkan kenalan Android, SMS dan log panggilan yang tidak dipadam sekiranya anda ingin mencarinya.

Kami akan membimbing anda melalui proses dengan perisian di bawah, tetapi anda boleh pergi terus ke tapak web jika anda ingin melihat panduan langkah demi langkah syarikat.

Untuk telefon atau tablet Android

Untuk iPhone dan iPad

Telefon manakah yang serasi dengan MobiKin untuk Android?

MobiKin Doctor untuk Android menyokong lebih 2,000 model peranti Android, semak mereka senarai peranti Android yang disokong untuk memastikan telefon anda serasi (di bawah tab Spesifikasi Teknikal). Senarainya adalah luas, jadi kemungkinan besar telefon pintar anda serasi.

Pada umumnya, perisian ini harus serasi dengan mana-mana peranti Android, termasuk model terkini. Jika anda tidak pasti tentang perkara ini, anda patut menjalankan percubaan percuma untuk diperiksa.

Anda boleh menggunakan perisian tanpa mengakar telefon anda, walaupun MobiKin menjamin anda masih boleh mendapatkan sepenuhnya kandungan anda jika anda melakukannya. Untuk mengetahui cara root telefon anda, anda boleh mengikuti kaedah MobiKin di sini. Sila pastikan anda juga membaca panduan lengkap kami untuk mengakar.

Peranti Apple manakah yang serasi dengan MobiKin untuk iOS?

MobiKin Doctor untuk iOS serasi dengan semua generasi peranti iOS.

laman utama

Doktor MobiKin boleh melakukan lebih daripada sekadar memulihkan data anda. / © Mobikin

Bagaimana untuk mendapatkan semula mesej teks yang dipadam pada Android menggunakan MobiKin Doctor

Sebaik sahaja anda telah mengakar telefon anda dan memasang MobiKin pada PC kami, sambungkan telefon pintar anda ke PC dan mulakan MobiKin. Anda akan digesa untuk membenarkan akses MobiKin ke telefon anda. Dalam beberapa saat, anda akan melihat pratonton mesej teks anda pada skrin utama MobiKin, dan memulihkan data dan menyandarkannya ke PC anda hendaklah serta-merta.

 1. Sebaik sahaja anda memasangkan telefon anda, skrin akan muncul secara automatik pada monitor. Ia akan mengesan peranti anda, menyambung kepadanya dan memberitahu anda apabila proses sedia untuk dimulakan. Anda juga boleh melihat dari skrin bahawa MobiKin boleh digunakan untuk Pemulihan Kad SD Android dan sebagai Kit Alat Super.
 2. Sebaik sahaja ia disambungkan, data telefon anda akan dipaparkan, seperti model, versi sistem dan lain-lain dan anda akan diberi pilihan jenis data yang ingin anda dapatkan semula. Seperti yang anda boleh lihat daripada tangkapan skrin di bawah, anda mempunyai beberapa pilihan perkara untuk dipulihkan: kenalan, foto, mesej, log panggilan, foto, video, audio dan dokumen. Pilih ‘Mesej’ dan klik Seterusnya.
 3. Data anda akan diambil semula dalam beberapa saat dan akan dipaparkan seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah. Di sini kami telah memilih semua kategori tetapi jika anda hanya memilih ‘Mesej’, anda hanya akan melihat bahagian itu.
 4. Pilih untuk hanya memaparkan item yang dipadam (sekiranya anda mempunyai banyak mesej), yang lebih mudah untuk ditapis. Sama ada pilih setiap mesej individu atau anda boleh memilih semuanya dengan menandakan kotak pilihan di bar atas. Seterusnya, pilih Pulih untuk mendapatkan semula data yang hilang atau dipadam.
 5. Setelah data anda dipulihkan, anda akan diminta untuk menyimpannya terus ke PC anda. Pilih atau cipta folder di mana anda mahu mesej anda disimpan.
sms

Memulihkan mesej teks anda adalah mudah dengan MobiKin Doctor. / © Mobikin

Bagaimana untuk memulihkan mesej teks yang dipadam menggunakan MobiKin Doctor untuk iOS

Ini berfungsi sedikit berbeza bergantung pada sama ada anda menjalankan MobiKin Doctor daripada komputer Mac atau PC Windows anda.

Doktor Mobikin (versi Mac)

 1. Anda sebenarnya tidak perlu menyambungkan peranti iOS anda ke Mac untuk ini berfungsi. Sebaliknya, hanya lancarkan Mobikin Doctor dan ia akan auto-mengesan dan memaparkan semua fail iTunes iPad, iPhone atau iPod anda yang pernah diselaraskan dengan iTunes pada Mac anda.
 2. Data dalam fail sandaran iTunes akan dikategorikan ke dalam folder tertentu. Klik folder ini anda boleh pratonton kandungan terperinci dalam panel kanan. Kandungan teks akan dipaparkan dalam mod paparan senarai manakala fail media boleh dilihat dalam mod paparan Imej Kecil.
 3. Cari data yang ingin anda ekstrak atau pulihkan, kemudian semaknya satu demi satu.
 4. Tekan butang “Pulih” untuk menyimpan fail yang dieksport ke komputer Mac anda.

Mobikin Doctor untuk iOS (versi Windows)

 1. Sambungkan peranti iOS anda ke PC, lancarkan Mobikin Doctor dan tekan ‘mulakan imbasan’.
 2. Tunggu sehingga imbasan selesai.
 3. Data yang ditemui pada peranti akan dikategorikan ke dalam folder tertentu. Klik folder ini anda boleh pratonton kandungan terperinci dalam panel kanan. Kandungan teks akan dipaparkan dalam mod paparan senarai manakala fail media boleh dilihat dalam mod paparan Imej Kecil.
 4. Cari data yang ingin anda ekstrak atau pulihkan, kemudian semaknya satu demi satu.
 5. Tekan butang “Pulih” untuk menyimpan fail yang dieksport ke komputer anda.

Jika anda tidak mempunyai peranti anda, maka anda juga boleh menjalankan Mobikin Doctor pada PC Windows anda tanpa menyambungkan peranti dan pilih “Pulih daripada Fail Sandaran iTunes” pada menu atas untuk mengimbas sandaran iTunes anda untuk fail yang anda mahu pulih, mesej teks disertakan.

Pilihan lain dalam Mobikin Doctor ialah “Pulihkan daripada Fail Sandaran iCloud”. Ini akan memerlukan anda untuk log masuk ke iCloud dengan ID Apple dan kata laluan anda dan kemudian anda boleh mengimbas sandaran iCloud anda untuk fail yang anda inginkan, sama seperti dengan iTunes.

Menyandarkan mesej teks pada Android

Sama ada memulihkan mesej anda yang dipadamkan berjaya atau tidak, adalah lebih baik untuk mengambil langkah pencegahan supaya anda tidak kehilangannya lagi. Sesetengah pengeluar seperti Samsung menawarkan storan awan percuma sehingga 15 GB, yang boleh anda gunakan untuk menyandarkan pelbagai data telefon, termasuk mesej teks. Walau bagaimanapun, pada kebanyakan telefon Android, anda hanya boleh menggunakan akaun Google anda untuk melakukan ini.

 • Pergi ke Tetapan, kemudian cari Google (Perkhidmatan & pilihan).
 • Ketik, tatal ke bawah dan pergi ke Sandaran.
 • Dayakan Sandaran ke Google Drive. Anda akan diminta menambah akaun untuk disandarkan. Selepas itu hanya ketik Sandarkan sekarang. Ini mungkin mengambil sedikit masa bergantung pada saiz fail. Selepas itu, sejarah panggilan, kenalan dan mesej teks anda hendaklah disandarkan dengan selamat.
android 10 backup2

Beginilah rupa tetapan sandaran Google anda pada kebanyakan telefon Android. / © NextPit

Walau bagaimanapun, jika anda secara khusus ingin menyandarkan mesej teks anda dan tiada yang lain, anda boleh menggunakan apl pihak ketiga sebagai gantinya. SMS Backup+ ialah cara yang bagus untuk berbuat demikian dan ianya percuma. Apl ini boleh menyandarkan log panggilan, SMS dan MMS ke Gmail anda. Sudah tentu, anda perlu menyambungkan akaun Google anda untuk berbuat demikian. Selepas melakukan itu, anda boleh memilih bila sandaran dilakukan dan perkara yang anda mahu disimpan. Anda akan menemui mesej anda dalam folder yang biasanya dinamakan SMS dalam Gmail anda – mudah dan mudah.

Anda juga boleh memainkannya dengan lebih selamat dengan kerap menyandarkan semua yang ada pada telefon anda. Berikut ialah panduan kami tentang cara melakukannya:

 • Cara membuat sandaran semua pada Android

Memulihkan mesej anda pada iOS

Apple juga menyediakan alat sandaran yang luas berdasarkan akaun iCloud atau iTunes anda. Jika anda pernah membuat sandaran kepada salah satu daripada perkhidmatan ini, mesej teks anda juga harus tersedia untuk dipulihkan daripada sandaran.

sandaran dan pulihkan iTunes

 1. Secara lalai, anda sepatutnya membuat sandaran data telefon anda, termasuk mesej, setiap kali anda menyegerakkan dengan PC atau Mac anda, supaya anda boleh cuba memulihkan mesej teks yang dipadam melalui sandaran iTunes.
 2. Dengan mengandaikan anda tidak melumpuhkan penyegerakan automatik ini, maka ini mungkin cara terpantas dan paling mudah untuk memulihkan teks anda. Gunakan kaedah berikut untuk melakukannya.
 3. Sambungkan iPhone anda ke PC/Mac yang biasa anda gunakan untuk menyegerakkannya. iTunes harus dibuka secara automatik (jika tidak, buka secara manual).
 4. Anda sepatutnya melihat iPhone anda muncul. Pilihnya.
 5. Sekarang pilih Pulihkan sandaran.

Semua data yang anda sandarkan sebelum ini akan menimpa data pada telefon anda. Ia akan mengambil masa beberapa minit dan ya, apa sahaja yang anda simpan selepas sandaran akan hilang. Selagi anda tidak membuat sandaran melalui iTunes selepas memadamkan mesej tersebut, mesej tersebut kini sepatutnya kembali pada telefon anda.

sandaran dan pulihkan iCloud

Jika iTunes tidak berfungsi, maka iCloud sentiasa ada, walaupun cuba memulihkan mesej teks secara khusus boleh menjadi rumit.

Apabila Apple memperkenalkan Mesej dalam iCloud beberapa tahun yang lalu, anda perlu sedar bahawa semasa mendayakan ini menyegerakkan mesej anda pada semua peranti anda yang menggunakan Apple ID yang sama, terdapat juga tangkapan. Kerana jika anda memadamkan mesej anda daripada satu peranti dengan penyegerakan iCloud, mesej tersebut juga akan dipadamkan daripada peranti lain. Tambahan pula, mesej tidak disertakan dalam sandaran iCloud.

Jika anda benar-benar perlu memulihkan mesej anda melalui sandaran iCloud, anda perlu menetapkan semula kilang iPhone anda dan kemudian memulihkannya daripada sandaran iCloud yang dibuat sebelum mesej teks dipadamkan.

Ini adalah langkah drastik, jadi pastikan anda mempunyai sandaran sedemikian terlebih dahulu dengan menyemak dalam Tetapan > [Your Name] > iCloud > Urus Storan > Sandaran. Ambil perhatian bahawa masa/tarikh sandaran iCloud terakhir yang berjaya sentiasa dipaparkan betul-betul di bawah butang Sandaran Sekarang.

Jika anda berbuat demikian, maka anda perlu menetapkan semula kilang iPhone anda sebelum memulihkannya melalui sandaran iCloud itu. Untuk memulihkan tetapan kilang pada iPhone, ikuti langkah berikut:

 1. Buka menu Tetapan
 2. Tatal ke bawah ke menu Umum dan ketik padanya.
 3. Tatal ke bawah ke bawah dan ketik pilihan Tetapkan Semula
 4. Pada peringkat ini, anda akan dibentangkan dengan beberapa pilihan tetapan semula, daripada tetapan semula mudah tetapan iPhone kepada menetapkan semula kamus atau reka letak skrin utamanya. Tiada apa-apa yang khusus dipanggil “tetapan semula kilang.” Pilihan yang anda mahu ialah Padam Semua Kandungan dan Tetapan. Pilihnya.
 5. Pada peringkat ini, anda akan digesa untuk memasukkan kod laluan anda jika anda mempunyainya
 6. iOS akan memberi amaran kepada anda buat kali terakhir. Anda masih boleh membatalkan, atau teruskan dengan Padam untuk meneruskan
 7. Ia boleh mengambil masa beberapa minit untuk memadamkan semuanya bergantung pada jumlah data yang anda miliki. Tetapi pada penghujung proses, iPhone anda harus dimulakan semula seperti baharu.

Apabila ia dimulakan semula, pilih untuk memulihkan melalui sandaran iCloud yang mengandungi teks anda yang dipadamkan.

Pernahkah anda memadam atau kehilangan mesej teks anda secara tidak sengaja? Adakah anda berjaya memulihkannya? Adakah anda mendapat cara yang lebih baik daripada dengan Doktor Mobikin? Kongsi petua dan pengalaman anda dalam komen di bawah.